Είναι λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τη σέντρα και το πρωτάθλημα της Super
League είναι στον... αέρα με ευθύνη της ΕΠΟ! Η ΑΕΛ και ο Πανσερραϊκός είναι έτοιμοι να καταθέσουν αύριο το πρωί αίτηση αναίρεσης της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων, που τιμώρησε με αφαίρεση βαθμών την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου για το σκάνδαλο με τα «στημένα», και στα γραφεία της ομοσπονδίας στο Γουδή τρέχουν ώστε να εκδοθεί αύριο πρωί το σκεπτικό για να... σώσουν ό,τι μπορούν. Χωρίς σκεπτικό, το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι με ενδεχόμενη αίτηση αναίρεσης από οποιαδήποτε ομάδα θα επιστρέψει την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων και τότε η πρεμιέρα της Super League θα πρέπει να αναβληθεί. Ακόμη κι αν εκδοθεί σκεπτικό όμως, η ΑΕΛ και ο Πανσερραϊκός που έχουν έννομο συμφέρον μπορούν επίσης να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης για κακοδικία και να τρενάρουν πάλι τη σέντρα στο πρωτάθλημα! Το απόλυτο μπάχαλο δηλαδή. Ολα αυτά προκύπτουν έπειτα από την υπ' αριθμόν 192 απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, που σημειωτέον υπάγεται στην ΕΠΟ, η οποία εκδόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και απέρριψε την προσφυγή του Ιωνικού κατά της απόφασης για υποβιβασμό του εξαιτίας πλαστογραφίας στις ενημερότητες. Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης από το Τακτικό Δικαστήριο: «Δύναται να ελέγχεται μόνο η ορθή εφαρμογή των προσηκόντων κανόνων δικαίου, πολλώ δε μάλλον όταν εκ των πληττομένων αποφάσεων των δικαιοδοτικών οργάνων προκύπτει (εσφαλμένη) υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών σε μη προσήκοντα κανόνα δικαίου ή συνδρομή ελλείψεων των προτάσεων του δικανικού συλλογισμού τους, που καθιστά αυτές προδήλως ανυπόστατες».
Με απλά λόγια, το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να κρίνει εάν οι κανόνες δικαίου που η Επιτροπή Εφέσεων επικαλείται για να επιβάλει την αφαίρεση βαθμών στην υπόθεση της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου ήταν οι κανόνες που έπρεπε να εφαρμοστούν. «Μπορεί να κρίνει αν η απόφαση προήλθε από εσφαλμένη υπαγωγή των ουσιαστικών γεγονότων στους κανόνες δικαίου. Μπορεί να προκύψει κακοδικία, αν πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 21 για το οποίο ασκήθηκαν οι διώξεις (που προβλέπει υποβιβασμό) και εφαρμόστηκε το άρθρο 5 για παράδειγμα. Τι είναι το άρθρο "5"; Ενας κανόνας όπου πας εκεί, αν δεν προβλέπεται τιμωρία πουθενά γιατί ανακαλύψαμε την Ατλαντίδα για παράδειγμα» υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι.
Από τη συγκεκριμένη παράγραφο του σκεπτικού όμως προκύπτει και άλλο... παράθυρο για ΑΕΛ και Πανσερραϊκό, όσο δεν υπάρχει σκεπτικό για τους «Αργοναύτες» και τους «ερυθρόλευκους».
«Αν προσφύγει μία ομάδα και πάει η υπόθεση στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο, πώς αυτό θα ελέγξει τους κανονισμούς μίας μη υπαρκτής απόφασης, αφού δεν υπάρχει σκεπτικό; Πώς θα κρίνει ότι η αφαίρεση βαθμών σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα είναι σύννομη με τους κανονισμούς που εφαρμόζει το σκεπτικό;» αναρωτήθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΠΟ και συνέχισε:
«Τότε η υπόθεση θα πρέπει να γυρίσει πίσω στο δευτεροβάθμιο όργανο. Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο θα πρέπει να την προσβάλει και να πει ότι είναι ανυπόστατη γιατί δεν περιλαμβάνει κανονισμούς. Δεν θα βγάλει απόφαση όμως». Πρόσθεσε, δε, ότι η επιστροφή της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων δεν συνεπάγεται απαραίτητα και υποβιβασμό για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα, αφού δεν αποκλείεται οι δύο ομάδες να αθωωθούν. Αλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι δύο ομάδες ή πρέπει να αθωωθούν ή να υποβιβαστούν. Τρίτη «λύση» δεν υπάρχει.
Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο στο σκεπτικό ακόμη σημειώνει ότι όπως προκύπτει από το καταστατικό της ΕΠΟ (άρθρο 41) «έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων όλων των δευτεροβάθμιων δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ, χωρίς τη δικονομική δυνατότητα εκ νέου ουσιαστικής αξιολόγησης των κρινόμενων υποθέσεων στην έκταση που για αυτές έχουν κρίνει τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα ως τελευταίο βαθμό. Συνεπώς οι ανωτέρω διατάξεις προσδίδουν στο παρόν δικαστήριο πλήρη αναιρετική αρμοδιότητα (εν στενή έννοια) με ακρογωνιαίους λίθους τις διατάξεις του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ».
Δηλαδή, το εν λόγω δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να ελέγχει αν το διατακτικό της απόφασης είναι αποτέλεσμα μιας ορθής υπαγωγής ενός γεγονότος σε έναν κανόνα δικαίου. Ετσι, ξεπερνιέται η παράγραφος Στ/5 του ίδιου άρθρου όπου αναφέρεται ότι «οι αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων είναι οριστικές και αμετάκλητες». Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο, άλλωστε, δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης. Επίσης, στο ίδιο σκεπτικό αποσαφηνίζεται αν μπορούν να προσβάλουν μία απόφαση και άλλες ομάδες εκτός από τους διαδίκους.
«Σε κάθε περίπτωση, έννομο συμφέρον έχουν κατ' αρχήν τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τα νομικά που εμπλέκονται και συμμετέχουν στους θεσμούς του ποδοσφαίρου, εφόσον τα ανωτέρω αγαθά αφορούν αυτά αλλά και το κοινωνικό σύνολο και τα συμφέροντά του που αυτά εκπροσωπούν ή εκ του νόμου οφείλουν να εκπροσωπούν». Οπως, μάλιστα, διευκρίνιζαν νομικοί κύκλοι «η ΑΕΛ και ο Πανσερραϊκός έχουν έννομο συμφέρον γιατί δεν υπάρχει καμία διάταξη που να περιορίζει το έννομο συμφέρον των ΠΑΕ που μπορούν να προσφύγουν. Εννομο συμφέρον έχουν όλοι οι οποίοι υπάγονται σε αυτούς τους κανονισμούς». Από την ΕΠΟ, πάντως, τις τελευταίες μέρες υποστήριζαν ότι μόνο οι διάδικοι μπορούν να προσφύγουν στο συγκεκριμένο δικαστήριο!
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες είχε διαρρεύσει ότι τα μέλη της Επιτροπής Εφέσεων ήταν σε άδεια. Χθες, από την ΕΠΟ υποστήριζαν ότι το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά και ότι ο εισηγητής Γεώργιος Βλάσσης γράφει το σκεπτικό!
Ο δε δικηγόρος του Ολυμπιακού Βόλου Θανάσης Χαρμάνης εμφανίστηκε σίγουρος ότι το σκεπτικό θα εκδοθεί αύριο:
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η απόφαση δεν θα πάει πίσω. Το σκεπτικό της απόφασης της Super League ήταν οκτώ σειρές, της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής είναι 30 σελίδες. Τη Δευτέρα το πρωί θα ανακοινωθεί. Ολα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι» είπε.
Ο εκ των δικηγόρων της Καβάλας, ο Χρήστος Στάθης, υποστήριξε ότι από την ΕΠΟ την προηγούμενη Πέμπτη ενημερώθηκε ότι το σκεπτικό θα είναι έτοιμο αύριο και έφερε ένα παράδειγμα:
«Αυτό είναι τουλάχιστον συνταγματικά επικίνδυνο, αν υιοθετηθεί, πράγμα το οποίο δεν θέλω να πιστεύω. Σκέψου να είναι κάποιος προσωρινά κρατούμενος, να αθωώνεται και αντί να βγαίνει από τη φυλακή την άλλη στιγμή, να περιμένει ως κρατούμενος έως ότου γράψουν το σκεπτικό οι δικαστές».
GOAL του Αλέξη Πλατή
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top