Λάβαμε μία επιστολή από έναν αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ με θέμα "Χουλιγκανισμός 26
Χρόνια μετά τον θάνατο του Χαράλαμπου Μπλιώνα… Μέρος 1ο" και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του. Επειδή το aelole.gr είστε ολοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012. Ήρθε ένα e-mail από έναν φίλο και συμμαθητή σχετικά με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» στις 10 Ιουλίου 2011 με θέμα «Λεφτά, ναρκωτικά, βία και ελληνικό πρωτάθλημα!» Συντάκτης του άρθρου η Άντα Ψαρρά η οποία επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου συνομίλησε με νέους που εκτίουν την ποινή τους και κατέγραψε τις μαρτυρίες τους για το πώς ακριβώς διαπλέκεται η παρανομία στο ποδόσφαιρο με τους οργανωμένους «στρατούς» των προέδρων, τη βία, τα ναρκωτικά και τον χουλιγκανισμό. Τα ερεθίσματα πολλά…
Την ίδια μέρα, παρακολουθώντας τον αγώνα ΟΦΗ – ΠΑΟΚ ξεχώριζε ένα πανό των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας στο οποίο αναγράφονταν «η φωτοβολίδα δεν είναι έγκλημα…» Πριν την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ που έφυγαν από τη ζωή στα Τέμπη. Τα ερεθίσματα αυξήθηκαν… Στο τέλος του ίδιου αγώνα μια διμοιρία των ΜΑΤ παρατάχθηκε εντός του αγωνιστικού χώρου, μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής, για… προληπτικούς λόγους!

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012. Πέρασαν λίγες μόνο ώρες από τη λήξη του αγώνα Αναγέννησης Γιαννιτσών – ΑΕΛ. Το αποτέλεσμα του αγώνα με άφησε παντελώς αδιάφορο αφού «στις κερκίδες του γηπέδου των Γιαννιτσών, μπήκαν κάποιοι μαυροφορεμένοι που άρχισαν να πετάνε πέτρες προς την πλευρά των φιλάθλων της ΑΕΛ, για να απομακρυνθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις...». Στη μνήμη μου ξετυλίχτηκαν εικόνες του παρελθόντος…

29 Μαΐου 1985. Στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από αυτούς της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρισκόταν κοντά στον τοίχο συνθλίφτηκαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου.

Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, με αποτέλεσμα 39 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 600 να τραυματιστούν. Το παιχνίδι διεξήχθη, παρά την καταστροφή, προκειμένου ν’ αποφευχθεί περαιτέρω βία.

9 Ιουνίου 1985. «Η σύγχρονη μάχη της Αλαμάνας». Στο ένα στρατόπεδο αγωνίστηκαν περίπου 150 εκδρομείς του Ολυμπιακού που επέστρεφαν από τη Λάρισα και στο αντίπερα περίπου 600 του ΠΑΟΚ που επέστρεφαν από την Αθήνα στα πλαίσια της 29ης αγωνιστικής, με μετέπειτα πρωταθλήτρια την ομάδα του ΠΑΟΚ. Η συνάντηση των λεωφορείων στην περιοχή της Στυλίδας κατέληξε σε οκτάωρη σύγκρουση. Επίσημος απολογισμός: 160 τραυματίες, 20 συλληφθέντες. Η αφήγηση, και από τις δυο πλευρές, είναι «ηρωική» και περνάει από γενιά σε γενιά των οπαδών. Η κάθε πλευρά έχει τη δική της εκδοχή και καυχιέται για «νίκη» και «εξευτελισμό» των αντιπάλων στη «μάχη»…

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 1986. Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου πολιούχου της Θεσσαλονίκης, που εκείνη τη μέρα γιόρταζε την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους το 1912, στο Αλκαζάρ διεξάγεται ο αγώνας ΑΕΛ – ΠΑΟΚ. Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας έφυγε από τη ζωή μετά από θανατηφόρο χτύπημα από φωτοβολίδα που εκτόξευσε νεαρός οπαδός του ΠΑΟΚ.

Ο νεαρός συνελήφθη και καταδικάστηκε… (λεπτομέρειες εδώ). Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1.000.000 δραχμές και τρεις (3) αγώνες σε ουδέτερο γήπεδο και η ιστορία έκλεισε.

23 Ιανουαρίου 1991. Ο 15χρονος Γιώργος Παναγιώτου, οπαδός του Ολυμπιακού, δέχεται κροτίδα στην κοιλιακή χώρα και πέφτει νεκρός, στα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το 1997 εκδίδεται το βιβλίο του John King με τίτλο «Βιομηχανία Ποδοσφαίρου» (The Football Factory) που το 2011 μεταφράστηκε και στα ελληνικά. O King κινείται ανάμεσα από τα κιγκλιδώματα των κερκίδων, κάνει μια μικρή στάση στις ζωές των ανθρώπων που ζουν μόνο για το απόγευμα του Σαββάτου, κι έπειτα περιπλανιέται στις μεθυσμένες παμπ της Αγγλίας και τα γεμάτα ιδρώτα κλαμπ, για να καταλήξει σε κάποιον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο επόμενο Σάββατο, στο επόμενο γήπεδο.

 Το 2004 το έργο του γυρίστηκε σε ταινία με τον ομώνυμο τίτλο. Ταινίες της ίδιας θεματικής ενότητας είναι :
·                    I.D. (1994)
·                    Green Street Hooligans (2005)
·                    Rise of the Footsoldier (2007) βασισμένη σε αληθινή ιστορία,
·                    Green Street Hooligans 2 (2009).

24 Μαρτίου 2002. Ο αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο γήπεδο της Λεωφόρου ξεκίνησε με καθυστέρηση 20 λεπτών και ολοκληρώθηκε με ανελέητο ξυλοδαρμό του διαιτητή Ευθυμιάδη επειδή καταλόγισε πέναλτι σε βάρος των γηπεδούχων στις καθυστερήσεις, με το οποίο η φιλοξενούμενη ομάδα ισοφάρισε.

Ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Φιλιππίδης πήρε στο κυνήγι τον διαιτητή. Το παράδειγμά του ακολούθησαν δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να ξυλοκοπηθεί άγρια σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση! Η αθλητική Δικαιοσύνη τιμώρησε τον Φιλιππίδη με έκπτωση από τη θέση του, όμως οι δράστες της άγριας επίθεσης δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπά τους καταγράφηκαν από τον τηλεοπτικό φακό…

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2005. Σε αναμέτρηση ΠΑΟΚ - ΑΕΛ στην Τούμπα, οπαδοί του ΠΑΟΚ κρέμασαν πανό με το σύνθημα "για κάθε καρωτίδα και 1 φωτοβολίδα… ".

29 Μαρτίου 2007. Στη Λεωφόρο Λαυρίου και σε προκαθορισμένο ραντεβού των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στις δύο ομάδες), ο Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονείται άγρια από χούλιγκαν του Ολυμπιακού.

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012. Είκοσι έξι (26) χρόνια μετά το πρώτο αίμα που χύθηκε στα γήπεδα και το τοπίο στο θέμα «βία στα γήπεδα» όχι μόνο δεν έχει ξεθωριάσει, αλλά παραμένει βαμμένο με έντονα χρώματα. Περιστασιακά και όταν υπάρχει κάποιο συμβάν εμφανίζεται κάποιος ανευθυνο-υπεύθυνος να εκστομίσει τις τυποποιημένες ατάκες της ξύλινης γλώσσας του πολιτικού συστήματος και σύντομα όλα ξεχνιούνται. Και αν όλοι ξεχνούν, αυτοί που έχουν βιώσει καταστάσεις μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον παραμένουν με ανοιχτές, αθεράπευτες ψυχικές πληγές.

Η βία στα γήπεδα, ως φαινόμενο κοινωνικό, έχει αποκτήσει διαστάσεις και με την έξαρσή του χρήζει κοινωνιολογικής μελέτης. Ως προς τα αίτια της εμφάνισης αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν. Την αποδίδουν στις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν. Και ο σκεπτόμενος πολίτης, αφελώς ίσως, διερωτάται :
·                    Τι είναι ο χούλιγκαν;
·                    Είναι άραγε μάζες ανομοιογενείς, που σχηματίζονται αυθόρμητα;
·                    Άτομα του κοινωνικού περιθωρίου, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην εξέδρα και καλύπτονται πίσω από τον τίτλο του «φιλάθλου» κάποιου συλλόγου;
Συνεχίζεται…
Δημήτρης Κ. Κούρος

*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top