Την Παρασκευή 17/10 η ομάδα της Νυρεμβέργης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ομάδα του μοντέρνου ποδοσφαίρου, RedBull Λειψίας, για πρώτη φορά. Αναφορικά με τη σύντομη ιστορία αυτής της ομάδας, για να γίνει και πιο εύκολα κατανοητό το θέμα, να πούμε ότι το 2009 η εταιρία Reb Bull αγόρασε τα δικαιώματα μιας τοπικής ομάδας στη Λειψία όπου αγωνιζόταν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Σε προηγούμενη «αναζήτηση αγοράς» το 2006, όταν έγινε πρόταση σε άλλη ομάδα της πόλης με μεγάλη ιστορία, βρήκαν εμπόδια καθώς εκεί οι οπαδοί εναντιώθηκαν στο ξεπούλημα της ομάδας τους, παραμένοντας πιστοί στα ιδανικά τους…
Η επόμενη προσπάθεια τους δεν βρήκε τόσα εμπόδια από τον κόσμο, η εξαγορά προχώρησε και η ομάδα μετονομάστηκε σε RB Λειψίας. Τα αρχικά του ονόματος πλέον σημαίνουν κάτι σχετικά με «ομάδα που αγωνίζεται στο χορτάρι» και όχι το όνομα της εταιρίας λόγω νομικών προβλημάτων. Η σύμπτωση των αρχικών «RB» δεν ήταν τυχαία και οι Ultras δεν ξεγελάστηκαν… Παράλληλα τα χρώματα της ομάδας άλλαξαν, το σήμα απέκτησε τα χαρακτηριστικά της εταιρίας(κόκκινοι ταύροι) και χορηγός στη φανέλα ήταν η ομώνυμη εταιρία… Η ομάδα λόγω και της υπερβολικής χρηματοδότησης της πολυεθνικής κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσει στη 2η κατηγορία αυτή τη σαιζόν ενώ το πλάνο το 2009 που ιδρύθηκαν ήταν μέσα σε μια δεκαετία να ανεβούν στη Bundesliga ξοδεύοντας πάνω από 100 εκ. ευρώ!
Η κριτική των οπαδών αυτή τη σαιζόν στη Γερμανία έγινε εντονότερη σχετικά με αυτό το θέμα. Διάφοροι ultras δημιούργησαν μια καμπάνια εν ονόματι «Όχι στη RB(Nein zu RB)” όπου εναντιώνονται στη συμμετοχή της ομάδας στα πρωταθλήματα και το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην αδειοδότηση που έχει για να συμμετέχει. Το διοικητικό σύστημα στις γερμανικές ομάδες απαγορεύει αυτές να διοικούνται από ένα άτομο ή από μια εταιρία. Όλες οι ομάδες έχουν χιλιάδες μέλη στον σύλλογο όπου αυτοί παίρνουν της αποφάσεις όταν χρειάζονται με το απαραίτητο 50% +1 στις ψηφοφορίες. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ο σύλλογος της απαρτίζεται μόνο από 7 άτομα, το μίνιμουμ που ορίζεται, όλοι τους άτομα της εταιρίας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό επομένως ότι αυτός ο σύλλογος δεν έχει καμία σχέση με το καθεστώς που ισχύει στις υπόλοιπες γερμανικές ομάδες.
Πέρα από την καμπάνια, οι περισσότεροι οπαδοί αναρτούν πανιά στα γήπεδα, παίρνοντας θέση και επιδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την οπαδική κουλτούρα που κουβαλάνε και το πόσο σημαντικές είναι για τους ίδιους αξίες όπως η ιστορία της ομάδας, τα χρώματα και το σήμα!
Εδώ επανερχόμαστε στον -προ ολίγων ημερών- αγώνα της Νυρεμβέργης. Πριν από τον αγώνα οι Ultras Nürnberg 1994 και οι υπόλοιποι οπαδοί και φίλοι της FCN συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την ομάδα της RB Λειψίας αλλά και γενικότερα με το θέμα της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου. Μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους Ultras αλλά και διάλογος μεταξύ του κόσμου σχετικά με το θέμα. Επίσης έστησαν ένα χώρο για βελάκια, όπου ο «στόχος» ήταν το σήμα των αντιπάλων και πέρα από τα δώρα η συμμετοχή στο παιχνίδι ήταν παράλληλη οικονομική βοήθεια σε κοινωνικά projects για καλό σκοπό. Τέλος έφτιαξαν το δικό τους «ενεργειακό ποτό»… Όσον αφορά μέσα στις κερκίδες, στην αρχή του αγώνα σήκωσαν ένα μεγάλο πανί απεικονίζοντας τον «Andy Capp» να κόβει τα φτερά του ταύρου. Τα πανιά που συνόδευαν έγραφαν σε ελεύθερη μετάφραση: «Για την παράδοση την ευκαιρία χρησιμοποιήστε-και τα φτερά του ταύρου κόψτε!». Ενώ μερικές από τις λινάτσες που σηκώθηκαν έγραφαν: ‘’Η Reb Bull δίνει φτερά;’’, ‘’Τότε κάνει αναχώρηση!(από το πρωτάθλημα)’’.

Ως MONSTERS με τη σειρά μας, εναντιωνόμαστε σε τέτοιες είδους πρακτικές του μοντέρνου ποδοσφαίρου, όπου ομάδες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία του μάρκετινγκ δίνοντας χώρο σε μεγάλες εταιρίες να εισέλθουν στο χώρο του ποδοσφαίρου με απώτερο σκοπό να πολλαπλασιάσουν το κεφάλαιο τους. Συγχαίρουμε την ομάδα της Νυρεμβέργης για τη νίκη μέσα στο γήπεδο απέναντι στο κατασκεύασμα της Red bull και είμαστε πάντα στο πλάι των UΝ94 σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν έχοντας κοινή αντίληψη των πραγμάτων!

Το επίσημο βίντεο του αγώνα: https://www.youtube.com/watch?v=9bWwK7_vjYo
GEGEN DIE VERMARKTUNG FUSSBALL - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
MONSTERS LARISSA 1982
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top