Η Εθνική Ουαλίας είναι στους "4" του Euro με καθοδηγητή τον πρώην τεχνικό της ΑΕΛ, Κρις Κόουλμαν. Ο τότε τεχνικός διευθυντής των "βυσσινί", Μίμης Τσακμακίδης, μιλάει στο Sport24.gr για τον 46χρονο, τον οποίο έζησε σε καθημερινή βάση επί 8 μήνες: "Επιβλητικός, απλός, χαμογελαστός". Το περιστατικό με το καρβέλι και τον ζητιάνο αλλά και η αυτοκτονία του Γκάρι Σπιντ που τον άλλαξε. Ο 46χρονος Ουαλός, ο οποίος για σχεδόν οκτώ μήνες δούλεψε στην ΑΕΛ, στη Football League.
Στον πάγκο της Εθνικής Ουαλίας βρίσκεται από το 2012, όταν δηλαδή αποχώρησε από τους "βυσσινί" για να διαδεχτεί στον πάγκο τον φίλο του, Γκάρι Σπιντ, ο οποίος έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή. Ένας άνθρωπος που έζησε στενά τον Κόουλμαν ήταν ο Μίμης Τσακμακίδης, το δεξί χέρι του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, Κώστα Πηλαδάκη.  Είχε το πόστο του τεχνικού διευθυντή και έζησε από κοντά όλη τη θητεία του 41 ετών εκείνη τη χρονιά προπονητή. Ο Τσακμακίδης μίλησε για τον Κόουλμαν. Διηγείται πώς έγινε το... κονέ με την ΑΕΛ, αφηγείται ένα ανέκδοτο περιστατικό κατά τη θητεία του Κόουλμαν στη θεσσαλική ομάδα, ενώ αναφέρεται στον λόγο για το οποίο ο Ουαλός αποφάσισε να παραιτηθεί στις 8 Ιανουαρίου, το 2012. Το καλοκαίρι του 2011 η ΑΕΛ βρέθηκε σε καθεστώς αβεβαιότητας. Δεν γνώριζε αν θα έπαιζε στην Super League ή στη Football League. Η διοίκησή της, ωστόσο, αποφάσισε να δημιουργήσει ακριβό ρόστερ, άσχετα αν τελικά γινόταν το απευκταίο σενάριο, που ήταν η συμμετοχή στη δεύτερη κατηγορία και όχι στην πρώτη. Ο Κώστας Πηλαδάκης αποφάσισε να δώσει τα... κλειδιά στον προπονητή Κρις Κόουλμαν, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την Κόβεντρι Σίτι. Παρότι δεν ήταν σίγουρη η κατηγορία στην οποία θα μετείχαν οι "βυσσινί", ο Ουαλός αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΑΕΛ.  Στον κάμπο εντέλει έμεινε για περίπου 8 μήνες. Ο Τσακμακίδης ανέφερε: "Είχαμε έρθει σε επαφή με τον Σάκη Τζίκα, ο οποίος μας πρότεινε τον Κόουλμαν. Έτσι έγινε η προσέγγιση. Ήταν για εμάς τότε μια δύσκολη χρονιά. Τη μια βδομάδα λέγαμε ότι θα είμαστε στη Super League και την άλλη στη Β'. Ο Κόουλμαν τα γνώριζε όλα, παρόλα αυτά αποφάσισε να έρθει. Μας είπε ότι θα παλέψει όπου και αν παίζαμε. Όταν αποχώρησε από την Κόβεντρι, έφυγε με άσχημο τρόπο και είδε την ΑΕΛ ως ευκαιρία να φτάσει εκ νέου στο επίπεδο που θεωρούσε ότι μπορούσε να φτάσει.

Ήταν ένας χαμογελαστός άνθρωπος, κύριος με τη συμπεριφορά του. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Λειτουργούσε με το βρετανικό στυλ. Αυτός δηλαδή επέλεγε την ενδεκάδα και άφηνε περισσότερο τους βοηθούς και τους γυμναστές για τα υπόλοιπα. Απλός στον τρόπο που σου μιλούσε, αλλά ιδιαίτερα επιβλητικός και στη στάση του και στις παρατηρήσεις του. Δούλεψε με τον καλύτερο τρόπο στην ΑΕΛ και δεν είχαμε το παραμικρό παράπονο. Όλα βέβαια άλλαξαν τη στιγμή που αυτοκτόνησε ο κολλητός του, ο Γκάρι Σπιντ, ο οποίος τότε ήταν προπονητής στην Ουαλία.

Λίγο μετά την τραγική αυτή εξέλιξη τού έγινε πρόταση από την ομοσπονδία της χώρας του να αντικαταστήσει τον Σπιντ. Τότε κατάλαβα ότι είχαμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα και ότι αργά ή γρήγορα θα έφευγε. Τότε βραχυκύκλωσε η ομάδα και οι σχέσεις μας. Καταλάβαμε ότι για αυτόν ήταν ένα σημαντικό βήμα να προπονήσει την Εθνική του ομάδα και έτσι αποχώρησε.

Δεν θα ξεχάσω ένα περιστατικό όταν πηγαίναμε σε μία προπόνηση, στα Δένδρα. Στο φανάρι ένας τού ζήτησε χρήματα, λέγοντας ότι πεινάει. Τότε ο Κόουλμαν πήγε σε ένα φούρνο, αγόρασε ένα καρβέλι και το έδωσε στον ζητιάνο. Τότε του είπε αυτός: «Δεν θέλω το ψωμί, λεφτά θέλω». Και του είπε ο Κόουλμαν: «Μα καλά, ότι πεινάς δεν μου είπες;»".

Για την ιστορία ο Κρις Κόουλμαν καθοδήγησε την ΑΕΛ σε 12 παιχνίδια, με απολογισμό 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες. Τον διαδέχτηκαν κατά σειρά εκείνη τη σεζόν (2011-2012) στον πάγκο οι Νίοκος Κωτσοβός, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Νίκος Κεχαγιάς και Μιχάλης Ζιώγας. Η ΑΕΛ τερμάτισε τότε 10η με 43 βαθμούς.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top