"Η οικογένεια της ΑΕΛ δεν μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες αλληλοσπαραγμού και αλληλουπονόμευσης."
Δήλωση τοποθέτηση δημάρχου Λαρισαίων σε εκδήλωση της ΠΑΕ ΑΕΛ
Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση στην ενημερωτική εκδήλωση, μετά από αρκετή σκέψη, η οποία εντάθηκε μετά τις εξελίξεις που είχαμε χθες βράδυ με τις γνωστές ανακοινώσεις της Ερασιτεχνικής και της ΠΑΕ. Κάποιοι μάλιστα μου συνέστησαν να μην έρθω. Όμως ο δήμαρχος της Λάρισας, δεν μπορεί να απουσιάζει από μια τέτοιου είδους εκδήλωση για την ΑΕΛ, κυρίως όταν σ’ αυτή προσκαλείται το σύνολο των θεσμικών παραγόντων της πόλης.
Κυρίες και κύριοι
Για το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται κάποιος να πει πολλά. Όλοι μας κατανοούμε πως μιλάμε για αν ιδιαίτερο χώρο, με έντονα και μερικές φορές ιδιότυπα και μη, επιχειρηματικά συμφέροντα, με ένα ξεχωριστό κώδικα λειτουργίας, με άγραφους και άτυπους κανόνες, όπου πολλές φορές λειτουργούν οι νόμοι της παράγκας.
Αυτή είναι η αλήθεια. Απέναντι σ’ αυτή τη παγιωμένη κατάσταση, οι υγιείς δυνάμεις του χώρου και κυρίως η Πολιτεία, οφείλουν να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό υγιές και σταθερό πλαίσιο, που θα θέσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε νέες βάσεις, μακριά και έξω απο αντιλήψεις και λογικές που συναντάμε σε τριτοκοσμικές χώρες.
Αυτό είναι το πλαίσιο. Σ’ αυτό το περιβάλλον καλείται να λειτουργήσει και η ΑΕΛ.
Μια ομάδα που έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία, που αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και συζήτησης σε όλη τη ποδοσφαιρική Ελλάδα, ως η ομάδα που κάποτε έσπασε το κατεστημένο του ΠΟΚ. Αυτό έγινε με τον φίλαθλο κόσμο της Λάρισας ενωμένο και με την πόλη συνολικά να σπρώχνει την ομάδα στο δρόμο της μεγάλης υπέρβασης.
Όπως λένε πολλοί η ΑΕΛ δεν είναι μια ακόμα ΠΑΕ, μια ακόμα ομάδα. Η ΑΕΛ είναι ιδέα.
Και μ΄ αυτή τη λογική ο Δήμος Λαρισαίων στάθηκε στο πλευρό της διοίκησης, όταν υπήρξαν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες τόσο για τη στήριξη των πιο αδύνατων συμπολιτών μας, όσο και για το προσφυγικό ζήτημα. Είναι προσπάθειες ξεχωριστές που τιμούν συνολικά την πόλη της Λάρισας.
Δυστυχώς, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρώ ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την καλλιέργεια κλίματος διενέξεων και αντιπαραθέσεων εντός της οικογένειας της ΑΕΛ.
Βρίσκομαι λοιπόν ανάμεσά σας , ως δήμαρχος της Λάρισας με μία μόνο σκέψη και ένα μοναδικό σκοπό. Να προτρέψω όλα τα μέλη της οικογένειας της ΑΕΛ, να βρουν ένα ελάχιστο πεδίο συνεννόησης και στοιχειώδους συνεργασίας. Είναι άμεση ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.
Η οικογένεια της ΑΕΛ δεν μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες αλληλοσπαραγμού και αλληλουπονόμευσης. Μια τέτοια κατάσταση όχι μόνο δεν βοηθάει την ΑΕΛ αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για εμφάνιση τοξικού κλίματος στις τάξεις των φιλάθλων της Λάρισας.
Όλοι μας γνωρίζουμε πως η ΑΕΛ θα συνεχίσει να γράφει λαμπρές σελίδες όταν πάνω απ όλα στην οικογένεια της ομάδας υπάρχουν σχέσεις, τουλάχιστον, λειτουργικές, εντός καθορισμένου και συμφωνημένου πλαισίου. Με σεβασμό πάντα στους διακριτούς ρόλους, αλλά και χωρίς καμία απεμπόληση του δικαιώματος της κριτικής και την έκφρασης της άλλης άποψης.
Όπως είναι φυσικό, γύρω από την ΠΑΕ ΑΕΛ, υπάρχουν οικονομικά δεδομένα, στόχοι, επιδιώξεις, ρίσκα και συμφέροντα. Υπάρχουν οικονομικές συμφωνίες και συναλλαγές.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ακόμα και για ζητήματα που είναι αυτονόητα. Ο Δήμος δεν επιθυμεί και δεν έχει καμία δυνατότητα να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με οικονομικά στοιχεία και δεδομένα. Ούτε θέλει να διαδραματίσει ρόλο διαιτητή σε επιχειρηματικές διαφορές. Όταν υπάρχουν επιχειρηματικές διαφορές αυτές λύνονται εντός του θεσμικού και νομικού πλαισίου. Ο δήμος δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να έχει θέση.
Οφείλω όμως να εκφράσω την ανησυχία μου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας της ΑΕΛ και με αντίκτυπο και σε τμήμα της τοπικής κοινωνίας.
Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση για ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα στις προσεγγίσεις και στις δημόσιες τοποθετήσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στο όνομα της ΑΕΛ να υποδαυλίζει κλίμα έντασης στην πόλη. Ασχέτως εάν έχει δίκιο ή όχι.
Ολοι εξάλλου γνωρίζουμε ότι στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αγαπημένης μας ΑΕΛ, έχουν γίνει λάθη. Και μάλιστα μεγάλα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι και η απόφαση που έλαβε πριν μερικά χρόνια η Πολιτεία για το θέμα της παραχώρησης δημόσιας έκτασης φιλέτου για την ανέγερση γηπέδου, το οποίο αποκλειστικά διαχειρίζεται μια ανώνυμη εταιρεία αποκλειστικά ιδιωτικών συμφερόντων. Εκείνη την περίοδο οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση όπως τότε κάποιοι εκφράζαμε, ισοπεδώνονταν μπροστά στο καθολικό αίτημα για δημιουργία νέου γηπέδου, με κάθε κόστος.
Σήμερα, βάσει εκείνης της συμφωνίας, το θέμα της χρήσης του νέου γηπέδου από την ΑΕΛ, αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικά επιχειρηματικών συμφωνιών.
Η όλη διαχείριση του θέματος του γηπέδου, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας, πιστεύω ότι είναι μια ιδιαίτερα διδακτική ιστορία, που πρέπει κάπου κάπου να την θυμόμαστε.
Κλείνοντας και με την ιδιότητα του πρώτου πολίτη Λάρισας, στην οποία με τοποθέτησαν οι συμπολίτες, απευθύνω προς όλες τις κατευθύνσεις – προς τη διοίκηση της ΠΑΕ και τον μεγαλομέτοχο, τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ, όλους τους παράγοντες και το φίλαθλο κόσμο – έκκληση για προσπάθεια εξεύρεσης ενός ελάχιστου πεδίου συνεννόησης. Χρειάζονται υπερβάσεις. Και σε ανθρώπινο επίπεδο. Ας μπουν στην άκρη, εγωισμοί και εμμονές.
Αυτή η πόλη και αυτή η ομάδα, θα πάει μπροστά όταν έχει τη στήριξη και τη θετική ενέργεια της πλειονότητας των φιλάθλων.
Σας ευχαριστώ.
 
ΑΕΛ © 2013. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top