H πρόταση της NOVA προς τη Super League για «ψαλίδι» 20% επί του ποσού που προβλέπεται στη σύμβαση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, πέρα από τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στην πλευρά των ΠΑΕ, καταδεικνύει ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως εκφράζεται από τη Super League, ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία, σε σχέση με τα αναπτυγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ όπως αναφέρει το soccerplus ο συνεταιρισμός ξέμεινε από κεντρικό χορηγό, ενώ όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατάθεσαν προτάσεις που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τις «χρυσές συμβάσεις» που υπέγραφε η Super League με τον κρατικό ΟΠΑΠ. Τα έσοδα από τα «εγχώρια» τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν (για πολλούς συλλόγους) τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων, ενώ τα συμβόλαια που γίνονται με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε διπλασιάζουν τα έσοδα των συλλόγων (όπως συνέβη σε Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία), είτε τα αυξάνουν (όπως συνέβη σε Γαλλία και Τούρκια), σύμφωνα με στοιχεία της KPMG.
– Super League (Eλλάδα): Το τηλεοπτικό συμβόλαιο λήγει το 2019 και ανέρχεται για τα επόμενα δύο έτη σε 80 εκάτ. ευρώ περίπου. Το ποσό δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που προβλέπονται στα τηλεοπτικά συμβόλαια των αναπτυγμένων πρωταθλημάτων, όπως δεν έχει το επίπεδο της Super League καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η NOVA προτείνει μείωση 20% του τηλεοπτικού συμβολαίου για τα επόμενα δύο έτη επικαλούμενη τους εξής λόγους:
α) Μείωση του τζίρου του κατά 11%.
β) Οικονομική κρίση.
γ) Μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
δ) Κόστος παραγωγής που μαζί με τηλεοπτικά δικαιώματα υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
– Ρremier League (Αγγλία): Επωφελούμενη από μία αρκετά μεγάλη δημοτικότητα, το ευρύ διαφημιστικό ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό μεταξύ του Sky και του BT, η Premier League είναι άνετα στην κορυφή των ευρωπαϊκών με την μεγαλύτερη συμφωνία που σχετίζεται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα με 1,7 δις λίρες Αγγλίας για την περίοδο 2016-19.
Το μοντέλο διανομής των εσόδων θεωρείται σχετικά δίκαιο (αναλογία 1,5:1 ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία ομάδα).

La Liga (Ισπανία), Serie A (Ιταλία): Τα έσοδά τους την περασμένη σεζόν από την εγχώρια αγορά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα να φτάνουν το 1 δις ευρώ. Μάλιστα Στην περίπτωση της La Liga παρατηρείται αύξηση 65% στην πρώτη χρονιά της εφαρμογής της κεντρικής διαχείρισης.Το σύστημα διανομής που εφαρμόζουν οι Ισπανοί είναι το εξής: Το 50% των εσόδων μοιράζεται σε όλες τις ομάδες της κατηγορίας ισόποσα, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζεται βάσει της δημοτικότητάς τους (25%) και της βαθμολογικής τους κατάταξης (25%).Αντίθετα, τα μηνύματα για τη νέα συμφωνία της Serie A για τα τηλεοπτικά δικαιώματα εντός συνόρων που αφορά την περίοδο 2018-21 δεν είναι θετικά.Οι Ιταλοί βγήκαν κερδισμένοι από τον ανταγωνισμό του Sky με την Mediaset, όμως η αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της δεύτερης στο θέμα των ποδοσφαιρικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων δημιουργεί αβεβαιότητα για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Ετσι, σε περίπτωση που μειωθούν τα τηλεοπτικά έσοδα τότε οι ιταλικές ομάδες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να ανταγωνιστούν τις δυνατές ομάδες από τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Bundesliga (Γερμανία): Η συμφωνία της για τα τηλεοπτικά δικαιώματα έφτασε στο τέλος της, με τις ομάδες για το χρονικό διάστημα 2013-17 να εισπράττουν 628 εκατ. ευρώ ετησίως.Ωστόσο, οι γερμανικές ομάδες αναμένεται να βγουν κερδισμένες, καθώς η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την εγχώρια αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 85% λόγω ενός νόμου που είναι κατά του μονοπωλίου, κάτι που θα φέρει περισσότερα λεφτά στα ταμεία τους (περίπου 1,16 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την τετραετία 2017-21).- Ligue 1 (Γαλλία), Super Ligi (Τουρκία):
Εχουν ανοδική πορεία, όμως το χάσμα τους με τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα μεγαλώνει.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με ευθύνη των ηγεσιών του δείχνει να βυθίζεται σε οικονομική «εσωστρέφεια», ενώ το χάσμα από τα αναπτυγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top