Ήταν ο βασικός λόγος που το καλοκαίρι του 2006 ιδρύθηκε ο οικονομικός συνεταιρισμός της Super League: Κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ώστε η «μεγάλη» κατηγορία να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά από τις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες. Δώδεκα χρόνια μετά, όπως αναφέρει το sdna ο βασικός λόγος ύπαρξης της λίγκας, πιθανότατα θα εκλείψει, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα θα αποτελέσει παρελθόν!
Ημερομηνία ορόσημο είναι η 15η Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, οι συζητήσεις μεταξύ Super League και Nova για το συμβόλαιο της επόμενης σεζόν (2018-19) θα πρέπει να έχουν καταλήξει.
Το συνδρομητικό κανάλι προσφέρει 30 εκατ. ευρώ για 15 ομάδες (εξαιρείται ο ΠΑΟΚ που έχει κάνει ξεχωριστή συμφωνία και είναι εκτός κεντρικής διαχείρισης). Η Nova ζητεί επίσης την επιστροφή της διαδικασίας των πλέι οφ, ενώ τα λεφτά που προσφέρει, ισχύουν μόνο για την περίπτωση που στο πρωτάθλημα θα μετάσχει κανονικά ο Παναθηναϊκός και δεν θα έχει εν τω μεταξύ «βαρέσει κανόνι».
Τα μηνύματα, όμως, που έρχονται, είναι αρνητικά. Οι ΠΑΕ του συνεταιρισμού δεν ικανοποιούνται από την πρόταση, παρά το γεγονός πως γνωρίζουν πολύ καλά (αποδείχτηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν και βγήκαν στην αγορά) ότι αυτά τα χρήματα είναι απίθανο να βρεθούν από άλλο πάροχο.
Η Nova θεωρεί πως αυτά τα χρήματα είναι ήδη υπερ-αρκετά, με δεδομένο κιόλας ότι καμία από τις προτάσεις της δεν υιοθετήθηκε, όπως η μείωση των ομάδων και η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω πλέι οφ.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον του κοινού για το ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει μειωμένο, με την ευθύνη να βαραίνει την ίδια την λίγκα, τις προηγούμενες διοικήσεις της και τις ίδιες τις ΠΑΕ, που άφησαν τη διοργάνωση να κατρακυλήσει στον βούρκο της αδιαφάνειας και της αναξιοπιστίας, της ανοργανωσιάς και των σκυλοκαβγάδων σε κάθε Δ.Σ.
Βάσει των παραπάνω, λοιπόν, φαίνεται πως οδεύουμε πολύ άμεσα σε ένα μοντέλο τύπου ΠΑΟΚ, δηλαδή κάθε ομάδα να βγει από μόνη της στην αγορά και να αναζητήσει τηλεοπτικό συμβόλαιο.
Για κάποιες ΠΑΕ, αυτή δεν θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ίσως μάλιστα να είναι και πιο συμφέρουσα. Μιλάμε, όμως, για 4-5 ΠΑΕ. Για τις περισσότερες ομάδες, ωστόσο, το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης πιθανόν να αποδειχτεί καταστροφικό, αφού θα συρρικνώσει τα οικονομικά τους και θα τους οδηγήσει σε μαρασμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρωτάθλημα εν γένει.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top