Για την εγκατάσταση του VAR που έρχεται από την επόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα της Superleague, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του VAR της ΚΕΔ, Μιχάλης Κουκουλάκης. Ελκυστικότερο θα γίνει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας μετά την εγκατάσταση του VAR σύμφωνα με τον Μιχάλη Κουκουλάκη. Ο παλαίμαχος διαιτητής τόνισε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελέσει το «μαξιλαράκι» των διαιτητών αφού θα προσθέσει περισσότερα «μάτια» ελαχιστοποιώντας την περίπτωση λάθους. Παράλληλα τόνισε πως ο χειριστής θα έχει στην διάθεση του από τέσσερις έως δώδεκα κάμερες. Αναλυτικά τα όσα είπε στην εφημερίδα «Documento»:
Για το τι περιμένουν από την χρησιμοποίηση του VAR στην ελληνική Super League: «Με τη λειτουργία του VAR περιμένουμε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να έχουμε δίκαιο και ελκυστικό παιχνίδι και ευελπιστούμε ότι θα απομακρυνθεί οποιαδήποτε σκιά υπάρχει πάνω από το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν επιπλέον… μάτια για τη λήψη της σωστής απόφασης. Οι διαιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να γυρίζουν τον χρόνο πίσω, ενώ πριν αυτή η πολυτέλεια δεν υπήρχε. Πρακτικά αυτό θα τους βοηθήσει να πάρουν τη σωστή απόφαση κατά την άποψή τους. Το βίντεο θα τους απαλλάξει από το άγχος και σε έναν βαθμό θα είναι το… μαξιλαράκι τους όταν εξελίσσεται μια φάση που είναι αμφισβητούμενη. Ο διαιτητής θέλει να είναι δίκαιος και η τεχνολογία θα περιορίσει στο ελάχιστο τη λήψη λανθασμένης απόφασης».

Ο Έλληνας φίλαθλος πάει στο γήπεδο και αντιμετωπίζει τους διαιτητές με καχυποψία. Το VAR θα την εκλείψει με δεδομένο ότι η τελική απόφαση ανήκει στον διαιτητή και όχι στο βίντεο; 
«Πράγματι ο τελευταίος λόγος ανήκει στον διαιτητή και όχι στον διαχειριστή του βίντεο. Ο διαιτητής ήταν, είναι και θα είναι ο άρχοντας του αγώνα, αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις. Ο διαχειριστής του VAR προτείνει και δεν αποφασίζει, ενώ ο διαιτητής δεν μπορεί να «κρυφτεί». Δική του είναι η απόφαση για την εξέλιξη του αγώνα. Αυτός αποφασίζει και η τεχνολογία, όπως και οι συνεργάτες του, τον βοηθάει να πάρει τη σωστή απόφαση. Αυτό που συμβαίνει με το VAR είναι πως όταν υπάρχει μια λανθασμένη απόφαση που είναι σημαντική στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, ο διαιτητής έχει την ευκαιρία να τη διορθώσει. Και τη διορθώνει με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οπότε σταδιακά η καχυποψία των φιλάθλων θα μειωθεί.»

Υπάρχουν και φάσεις που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση, αν υπάρχει λάθος ή όχι… 
«Όταν σε μια φάση βλέπουμε δέκα ριπλέι για να καταλήξουμε αν υπάρχει λάθος σφύριγμα, τότε δεν μπορούμε να καταδικάζουμε έναν διαιτητή που αποφασίζει μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε ξεκάθαρο λάθος. Ο διαχειριστής του VAR δεν ψάχνει να βρει λάθη, ψάχνει το σοβαρό λάθος που μπορεί να διορθωθεί.»

Ανησυχείτε μήπως απαξιωθεί το VAR στην Ελλάδα; 
«Όχι κι αυτό για έναν λόγο. Οι Έλληνες φίλαθλοι παρακολουθούν τηλεόραση, βλέπουν τις επίμαχες φάσεις στην τηλεόραση και η εφαρμογή του VAR είναι στη θετική κατεύθυνση γι’ αυτό που λέμε δίκαιο παιχνίδι. Με την ελαχιστοποίηση των λαθών δεν θα βρίσκεται πεδίο για γκρίνιες.»

Τι στάση πρέπει να κρατήσουν οι φίλαθλοι όταν θα εφαρμοστεί το VAR στη Σούπερ Λίγκα; 
«Πρέπει να δείξουν κατανόηση, καθώς όλα τα πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους. Δεν πρέπει να βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι η FIFA θα το χρησιμοποιήσει στο Μουντιάλ. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο ποντάρει στην τεχνολογία η παγκόσμια ομοσπονδία για να σταματήσουν οι ψίθυροι για τη διαιτησία.»

Με την εφαρμογή του VAR εκτιμάται πως θα φύγουν τα ονόματα των διαιτητών από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων; 
«Μακάρι. Ο διαιτητής δεν θέλει να είναι πρωταγωνιστής, ούτε να γίνεται πρωτοσέλιδο.»

Τι έχει δείξει μέχρι τώρα η εφαρμογή του VAR στις διοργανώσεις που εφαρμόζεται; 
«Στατιστικά έχουν μειωθεί οι κίτρινες κάρτες που σχετίζονται με την εξαπάτηση του διαιτητή, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε «θέατρο». Ο ποδοσφαιριστής αποφεύγει να «βουτήξει» στη μεγάλη περιοχή γιατί γνωρίζει πως η αλήθεια θα φανεί στο βίντεο. Σημαντικό στατιστικό είναι και η μείωση των κόκκινων καρτών για αντιαθλητικές ενέργειες, π.χ. αγκωνιές, μακριά από την μπάλα. Κι αυτές τις φάσεις τις «πιάνει» η κάμερα και η τιμωρία είναι δεδομένη.»

Πόσες κάμερες θα έχει στη διάθεσή του ο διαχειριστής του VAR; 
«Μίνιμουμ τέσσερις κάμερες, αλλά όσο περισσότερες είναι τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε. Ελπίζω να έχουμε από οκτώ μέχρι δώδεκα κάμερες.»

Δεν θα χάνεται η ομορφιά του ποδοσφαίρου με τις διακοπές για να δει ο διαιτητής το βίντεο; 
«Πιο βαρετά αποκλείεται να είναι τα παιχνίδια, ενώ σίγουρα θα είναι πιο δίκαια. Αυτό δείχνουν και τα στατιστικά από την εφαρμογή του VAR. Ολος ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ακρίβεια των διαιτητικών αποφάσεων. Κανείς δεν επιθυμεί να κρίνεται ένα ματς από μια λανθασμένη διαιτητική απόφαση.»
 
ΑΕΛ © 2019. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top