Δείτε για τη νέα σεζόν οι ποινές που θα επιβάλλονται σε παράγοντες και ΠΑΕ που προβαίνουν σε δυσφημιστικές δηλώσεις ή ανακοινώσεις εναντίον των διαιτητών, της ΚΕΔ, της ΕΠΟ και των μελών της και φυσικά εναντίον της αθλητικής δικαιοσύνης. Επίσης, στην δεύτερη υποτροπή θα προβλέπεται αφαίρεση ενός βαθμού από την υπαίτια ομάδα, αντί δύο βαθμών που ίσχυαν πέρσι.
Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν είναι οι ποινές αλλά η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, αφού τη σεζόν που πέρασε και παρά τις κατά συρροή επιθέσεις εναντίον της διαιτησίας, των μελών της ΕΠΟ και των δικαστών, η ελληνική ομοσπονδία και οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έμειναν αδρανείς και δεν παρέπεμπαν στην αθλητική δικαιοσύνη τα πρόσωπα και τις ΠΑΕ που διαμαρτύρονταν.
Από τη νέα σεζόν αυτό αναμένεται να τελειώσει και όποιος προβαίνει σε δυσφημιστικές δηλώσεις θα βιώνει τις συνέπειες.
Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει και αλλιώς, αφού η υποχρεωτική εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων περιλαμβάνεται στα 6 σημεία-προαπαιτούμενα που έθεσε η γενική γραμματέας της FIFA, Φατμά Σαμούρα προς την ΕΠΟ για να μην έχουμε Grexit.
Οι νέοι κανονισμοί (μεταξύ των οποίων και ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας) θα εγκριθούν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την προσεχή Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά το Άρθρο περί «Δυσφήμισης και Δημόσιων Δυσμενών Κρίσεων κατά Ποδοσφαιρικών Αρχών και Οργάνων», από την δεύτερη υποτροπή και για κάθε νέα υποτροπή, θα αφαιρείται και ένας βαθμός από την υπαίτια ομάδα.

Αναλυτικά θα προβλέπονται οι εξής ποινές:
- Χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ.
- Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής επιβάλλεται η διπλάσια χρηματική ποινή.
- Σε περίπτωση κάθε νέας υποτροπής επιβάλλεται χρηματική ποινή τουλάχιστον 100.000 ευρώ και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον 120.000 ευρώ, εφόσον οι παραβάτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σχετίζονται με το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας. Επιπλέον επιβάλλεται αφαίρεση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος.

- Για τις περιπτώσεις υποτροπής στους παραβάτες φυσικά πρόσωπα δύναται σωρευτικά να επιβληθούν:
α) απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο τουλάχιστον τριών (3) μηνών και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον έξι (6) μηνών και
β) απαγόρευση συμμετοχής σ’ οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον τριών (3) μηνών και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Ένα σημαντικό κομμάτι της νέας διάταξης είναι και αυτό που αφορά τις περιπτώσεις όπου ένας παραβάτης ανακαλέσει τις δυσφημιστικές δηλώσεις που έχει κάνει.
Τότε θα προβλέπονται τα εξής:
«Σε περίπτωση που ο υπαίτιος της δήλωσης ή της κρίσης ανακαλέσει τη δυσμενή δήλωση ή κρίση με δήλωση του στις εφημερίδες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, πριν από την άσκηση οποιασδήποτε δίωξης από το αρμόδιο όργανο, μπορούν να του επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται παραπάνω μειωμένες έως το μισό».
Οι υποθέσεις δυσμενών κρίσεων που αφορούν τα επαγγελματικά   πρωταθλήματα και προέρχονται από τις ομάδες και τους αξιωματούχους των ομάδων που συμμετέχουν σ’ αυτά, θα δικάζονται πλέον σε πρώτο βαθμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, όπως συνέβαινε παλαιότερα κι όχι απ΄ την Επιτροπή Δεοντολογίας
Ένα άλλο θέμα είναι η διαδικασία με την οποία αυτές οι υποθέσεις θα οδηγούνται στην αθλητική δικαιοσύνη.
Όπως θα αναφέρει το νέο άρθρο, «η Πειθαρχική Επιτροπή θα επιλαμβάνεται είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν παραπομπής (άσκηση δίωξης) από τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικής δίωξης (ποδοσφαιρικός εισαγγελέας). Στον τελευταίο η σχετική αναφορά με τα στοιχεία των δυσμενών κρίσεων θα κατατίθεται είτε απευθείας από τον θιγόμενο, είτε από την αρμόδια υπηρεσία που θα ορίσει η Ε.Ε. της ΕΠΟ, είτε από την ίδια την Ε.Ε. της ΕΠΟ. Η δίωξη θα ασκείται εντός πέντε (5) ημερών από την κατάθεση της αναφοράς».
Για να γίνει πλήρως κατανοητό τι εστί «δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων» και πότε εμπίπτει στις επίμαχες διατάξεις, ο κανονισμός δίνει τον ακριβή ορισμό:
«Ως δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων θεωρούνται οι με οποιονδήποτε τρόπο δημόσιες δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις σε βάρος της ΕΠΟ και των οργάνων της (…) των οργάνων διαιτησίας και γενικώς των διαιτητών.
Δυσμενής θεωρείται, μεταξύ άλλων, οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ή κρίση, που περιέχει μομφές κατά προσώπων (διαιτητών ή μελών δικαστικών ή λοιπών οργάνων) για σκοπιμότητα ή δόλο ή μεροληψία στην λήψη αποφάσεων που κατ’ αντικειμενική κρίση δύναται να βλάψει την τιμή και την υπόληψη κάποιου.
Επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης αποτελεί η δυσφήμιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, της ΚΕΔ ή των διαιτητών με δημόσιες δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις. Ειδικότερα οποιαδήποτε δημόσια δυσμενή δήλωση ή κρίση αφορά την διαιτησία, περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο ή μεροληψία στην λήψη των αποφάσεων του διαιτητή ή περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο στον ορισμό του σε έναν συγκεκριμένο αγώνα ή στους ορισμούς των πινάκων των διαιτητών και των παρατηρητών διαιτησίας, συνιστά δυσμενή δήλωση ή κρίση.
Δημόσιες θεωρούνται οι δηλώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την διάδοση της δήλωσης ή της κρίσης με οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης ή επικοινωνίας».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top