Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, φιλοξενήθηκε στο αέρα του «Ραδιόφωνο 24/7» και αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μετά και το τελεσίγραφο που έστειλε ο ίδιος με την επιστολή του στη Super League. Ο Υφυπουργός επέμεινε πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο προϊόν με περισσότερες των 12 ομάδων, πως η πρόταση της Κυβέρνησης ισχύει μόνο για πρωτάθλημα με 12 ομάδες, ωστόσο είναι διαλλακτικός αν τελικά η Λίγκα δεχθεί και η μείωση γίνει σταδιακά με 14 του χρόνου και 12 τη μεθεπόμενη σεζόν. Για την αναδιάρθρωση στο ελληνικό πρωτάθλημα:
«Ακούγονται διάφορα περί εκβιασμών. Με το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης βρέθηκαν οι μισές ομάδες δίχως τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ζήτησαν να βρεθεί λύση και κάναμε μια πρόταση, που έχει φιλοσοφία, να δημιουργήσει για μια πενταετία οικονομική σταθερότητα. Να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής εξυγίανσης. Τόσες πολλές ομάδες δεν σηκώνει το πρωτάθλημα.
Λέμε ότι ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός δεν σηκώνει τόσες ομάδες. Δύο επαγγελματικές κατηγορίες των 12 ομάδων και μία ημιεπαγγελματική κατηγορία των 12. Θα υπάρχουν οικονομικές ποινές αν υπάρξουν χρέη και οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Μπόνους αν κόβεις περισσότερα εισιτήρια, αν δεν υπάρχουν επεισόδια.
Ασφαλές πλάνο που θα οδηγήσει μπροστά το ποδόσφαιρο. Η πρόταση έχει κάποια οικονομικά δεδομένα. Λέμε 12 ομάδες, γιατί με περισσότερες ομάδες δεν υπάρχουν τόσα χρήματα. Αλλιώς δεν βοηθάει στο να φύγουν οι σκιές. Με βάση καταγγελίες, άλλος είναι ιδιοκτήτης σε μια ομάδα, άλλος είναι αυτός που φαίνεται. Για να μην γίνει δεκτή η πρόταση, προφανώς δεν βολεύει και πιστεύουν οι ΠΑΕ ότι θα πάει αλλιώς καλά το ποδόσφαιρο. Τους είπα μακάρι να έχουν αυτοί δίκιο κι εμείς άδικο.
Αν υπήρχε σαφές πλαίσιο, δηλαδή 14 εφέτος και 12 του παραχρόνου, αυτό ενδεχόμενα θα μπορούσε να συζητηθεί. Δεν θα μπω σε διαδικασία να κόψω χρήματα από τη Super League 2 για να υπάρξουν περισσότερα χρήματα στη Super League 1. Του χρόνου θα έχουμε κεντρική επιτροπή διαιτησίας, θα έχουμε VAR, τώρα είναι η ώρα για θεσμικές αλλαγές».
Για το αν θα καταλήξουν ΕΡΤ οι «άστεγες» ομάδες: «Παίρνει ένα εμπορικό προϊόν που θα φέρει έσοδα, αν και της ΕΡΤ δεν είναι αυτοσκοπός τα έσοδα. Θα δώσει στους Έλληνες να έχουν πρόσβαση στον ελληνικό αθλητισμό. Θέλουμε να το πετύχουμε όπως με το μπάσκετ. Η ΕΡΤ είναι κερδοφόρα και βοηθάμε με όρους και κανόνες στη διάσωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην Τουρκία το αγοράζουν ξένοι πάροχοι. Το Καϊσερίσπορ – Τραμπζονσπόρ δηλαδή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το Ολυμπιακός – Ατρόμητος;».
Για το αν FIFA και UEFA είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης: «Οι διεθνείς συνομοσπονδίες καταλαβαίνουν και εκείνες ότι δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες ομάδες. Έχουμε κάνει μια πρόταση. Δεν εκβιάζουμε. Τους όρους στην πρόταση τους θέτει αυτός που κάνει την πρόταση. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν έχουμε πρόβλημα με FIFA και UEFA».
Για την εντολή που έχει πάρει από τον πρωθυπουργό: «Εξυγίανση και κανόνες. Έχουν γίνει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη εντολή. Όλες οι κινήσεις γίνονται για να δημιουργηθεί περιβάλλον υγείας».
Για το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα: «Αυτό πρέπει να απασχολεί τις ΠΑΕ, το αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα. Κάναμε μια βιώσιμη πρόταση για 24 ομάδες, για Super League 1 και Super League 2. Οι περισσότεροι κανόνες έχουν γίνει δεκτοί. Το θέμα είναι να βγουν τα νούμερα. Κάθε χρόνο έχουμε τις ίδιες καταγγελίες. Με οικονομικά ανεξάρτητες ομάδες θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στο 14. Έκανε μια αντιπρόταση η Λίγκα που δεν έγινε δεκτή. Αν η Λίγκα έρθει και πει 14 του χρόνου και 12 του παραχρόνου, ίσως να το κουβεντιάσουμε.
Δεν έχει αλλάξει κάτι. Ή θα φτιάξουμε πλάνο για πέντε χρόνια ή αλλιώς δεν έχει νόημα. Αλλιώς θα κλαίμε πάλι τον μακαρίτη. Και πέρυσι τα ίδια ζήσαμε. Περιμένω να δω τι θα ακούσω. Η πρόταση δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι για πάντα. 48 εκατ. ευρώ., 55 από τη δεύτερη και μετά. Με 14 ομάδες υπάρχει αλλαγή στα νούμερα, αλλοιώνεις όλη την πρόταση. Το να συρρικνώσεις τα νούμερα, δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχω ακούσει αντιπρόταση.
Αν επιλέξουμε πρόσκαιρη σωτηρία, του χρόνου στο ίδιο σημείο θα είμαστε. Τους δίνουμε διέξοδο για μια πενταετία. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να γίνουν 12 ομάδες, αλλά και για εμάς είναι δύσκολο να μοχλεύσουμε τα χρήματα. Πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πετύχουν».
 
ΑΕΛ © 2019. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top