Μπορεί οι... πολέμιοι του VAR να στέκονται στο γεγονός ότι μειώνεται ο χρόνος που παίζεται “καθαρό” ποδόσφαιρο, ωστόσο η UEFA προσδοκά να πετύχει το αντίθετο. Το SDNA έμαθε λεπτομέρειες από το σεμινάριο της Ολλανδίας... Από την περασμένη Δευτέρα διεξάγεται στην Ολλανδία το πρώτο από τα επτά σεμινάρια που θα διοργανώσει η UEFA με φόντο την είσοδο του Video Assistant Referee στο Champions League της νέας περιόδου. Το σεμινάριο, το οποίο διεξάγεται στο αθλητικό κέντρο που χρησιμοποιεί η εθνική Ολλανδίας, ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσία 24 Ευρωπαίων Elite διαιτητών, μεταξύ των οποίων και ο... δικός μας, ο κορυφαίος Έλληνας ρέφερι, Τάσος Σιδηρόπουλος. Σημειώνεται ότι το επόμενο σεμινάριο θα διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα 29 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου στη Μαδρίτη, ενώ τα επόμενα ακόμη δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί.
Αρχικά να σημειώσουμε ότι η είσοδος του VAR τη νέα χρονιά θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο το Champions League (πιθανότατα από τη φάση των πλέι οφ), καθώς στο Europa League θα μπει από τους «16» ή τους «8» της διοργάνωσης. Σημαντική επισήμανση ότι είσοδος της τεχνολογίας μάλιστα και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση θα αντικαταστήσει τους επιπρόσθετους διαιτητές.
Βέβαια για τη χρησιμοποίηση του VAR θα απαιτούνται τρεις επιπλέον διαιτητές, με τον πρώτο ιεραρχικά να είναι Elite κατηγορίας. Το πιθανότερο σενάριο δε είναι να υπάρχει μία κεντρική πλατφόρμα από την οποία και θα εκτελούν τα καθήκοντά τους,  πιθανώς αυτό το μέρος να είναι στην Ελβετία και η επικοινωνία με τους διαιτητές των αγώνων θα γίνεται μέσω οπτικών ινών.
Πρώτο μέλημα το ξεκάθαρο λάθος και μετά ο χρόνος
Εκείνο στο οποίο ρίχνει το βάρος η UEFA σε πρώτη φάση και στο οποίο εφιστά την προσοχή των διαιτητών, είναι στο να βρεθεί το “ξεκάθαρο λάθος” κι όχι οι αποφάσεις του... “ναι μεν, αλλά”. Ενα πέναλτι που είναι... 60-40 δεν πρόκειται να το πάρει πίσω κανείς διαιτητής. Αυτό που θα πάρει πίσω θα είναι μία εμφανώς λανθασμένη απόφαση, ένα θέατρο που έκανε ο επιτιθέμενος και αντιστρόφως. Αυτό είναι που απασχολεί περισσότερο σε πρώτο πλάνο και δευτερευόντως ο χρόνος που θα δοθεί ένα σφύριγμα.
Συν τοις άλλοις, κόντρα σε όσους “κατηγορούν” το VAR ότι θα μειώσει τον καθαρό χρόνο που παίζεται ποδόσφαιρο και θα χαλάει τον ρυθμό ενός αγώνα με τις συνεχείς διακοπές, στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία βάσει των στοιχείων που έχουν συλλέξει, θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου θα πετύχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα αυξήσουν δηλαδή τον καθαρό χρόνο του παιχνιδιού, αφού οι διαμαρτυρίες θα είναι λιγότερες, οι... όποιες συρράξεις μικρότερες σε χρονική διάρκεια, μιας και θα αποσαφηνίζονται οι αποφάσεις μέσω του βίντεο και συν τοις άλλοις θα μειωθούν οι κόκκινες κάρτες. Πλέον άλλωστε θα το σκεφτεί τρεις και τέσσερις φορές όποιος ποδοσφαιριστής θελήσει να χτυπήσει ύπουλα κάποιον αντίπαλό του, θεωρώντας ότι δεν θα τον αντιληφθεί ο διαιτητής.
Όλα αυτά είναι πράγματα που μεταφέρθηκαν στους διαιτητές που βρίσκονται στο σεμινάριο μέσα από στατιστικές και αναλυτικές έρευνες στα πρωταθλήματα που γίνεται ήδη χρήση του VAR.
Σε ό,τι αφορά τώρα την εκεί εκπαίδευσή τους, οι διαιτητές κάνουν εξάσκηση τόσο ως διαιτητές σε Live αγώνες, κυρίως με τοπικές ομάδες Νέων, όσο όμως και ως VAR, όπου χρησιμοποιούνται δύο για κάθε παιχνίδι (ο πρώτος και ο Α (assistant) VAR). Όλοι τους μάλιστα δίνουν εξετάσεις και στο τέλος του σεμιναρίου θα πάρουν τη σχετική πιστοποίηση.
Για την ιστορία να προσθέσουμε, και ίσως έχει τη σημειολογία της η επιλογή της εν λόγω χώρας ότι επελέγη για να γίνει το πρώτο σεμινάριο, πως πρώτη η Ολλανδία ήταν εκείνη που το 2015 είχε προτείνει τη χρήση Video στο ποδόσφαιρο. Τότε ακουγόταν πιθανώς σαν ένα... τρελό σενάριο, πλέον τείνει να γίνει το... μέλλον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. 
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top