Λάβαμε ένα μήνυμα από αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ, με αφορμή αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς… Διαβάστε τι μας έστειλε
«Πολλή σκόνη σηκώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού-Λαμίας με αφορμή την ενημέρωση του διαιτητή Παπαπέτρου προς τους εκπροσώπους των δύο ομάδων ότι ΔΕΝ δικαιούνται επιπρόσθετη των τριών (3) αλλαγών στον επιπλέον χρόνο του αγώνα λόγω ίσου αριθμού τερμάτων στους δύο μεταξύ τους αγώνες.

Οι όποιες τροποποιήσεις στους κανόνες παιχνιδιού αποφασίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), το οποίο συνέρχεται τον Μάρτιο εκάστου έτους. Οι σχετικές τροποποιήσεις διαβιβάζονται στις ομοσπονδίες, οι οποίες οφείλουν να τις συμπεριλάβουν στα εγχώρια κείμενά τους.

Τον Μάρτιο του 2018, μεταξύ άλλων, το ΔΠΣ αποφασίζει:
«Competition rules may permit the use of an additional substitute in extra time (even if not all permitted substitutes have been used)»

Την 1η Ιουνίου 2018 μεταφράζονται από την Ε.Π.Ο. στα ελληνικά οι κανόνες παιχνιδιού όπου αναφέρεται η περίπτωση ενδεχόμενης τέταρτης αλλαγής παίκτη, όπως ακριβώς φαίνεται παραπάνω στα αγγλικά, υπό συγκεκριμένη προϋπόθεση:

«Κανόνας 3 - Οι παίκτες
Οι κανόνες της διοργάνωσης πρέπει να ορίζουν:
- εάν μια επιπλέον (πρόσθετη) αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο αγώνας οδηγήθηκε σε παράταση (είτε η ομάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον μέγιστο αριθμό αλλαγών που επιτρέπεται, είτε όχι)».

Στις 10 Ιουλίου 2018, οι «εξυγιαντές» της επιτηρούμενης Ε.Π.Ο. εκδίδουν την προκήρυξη κυπέλλου και την ενημερώνουν εκ νέου  στις 27 Ιουλίου 2018, χωρίς να συμπεριλάβουν την προσθήκη τέταρτης αλλαγής στην περίπτωση παράτασης. Η προκήρυξη αναφέρει:
Άρθρο 2: Διατάξεις διεξαγωγής
Όλοι οι αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις:
α) των Κανόνων Παιχνιδιού, που ισχύουν διεθνώς και ορίζονται από το Διεθνές Συμβούλιο της FIFA
β) του Καταστατικού και των Κανονισμών της Ε.Π.Ο.
γ) των αποφάσεων της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. που ρυθμίζουν ή θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που δεν προβλέπονται από την παρούσα.
Άρθρο 4: Σύστημα διεξαγωγής αγώνων & Ημερομηνίες Κληρώσεων
Στις επτά φάσεις που προηγούνται του τελικού, μηδέ αυτού εξαιρουμένου:
«Στην εν λόγω Φάση εάν το αποτέλεσμα του αγώνα δεν αναδεικνύει νικητή, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 12 του Κ.Α.Π.»

Ο Κ.Α.Π. που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2018  αναφέρει:
Άρθρο 20
«12. Στην περίπτωση κατά την οποία στη λήξη της κανονικής διάρκειας αυτού του αγώνα οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες δίνεται στη συνέχεια παράταση μισής ώρας σε δύο ημίχρονα από δεκαπέντε (15 ́) λεπτά το καθένα. Αν δε και μετά την παράταση το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, τότε η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται μετά από εκτέλεση επανορθωτικών λακτισμάτων (πέναλτι) όπως από τους Κανόνες του Παιχνιδιού (Laws of the Game) και ειδικότερα στο κεφάλαιο «Διαδικασία για τον καθορισμό του νικητή ενός αγώνα» προβλέπεται. Η εκτέλεση των πέναλτι δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα, αλλά διαδικαστικό τρόπο για την ανάδειξη του νικητή».

Μήπως αλληλοσυγκρούονται τα διαλαμβανόμενα του Κανόνα 3 με αυτά του άρθρου 2 (α) της προκήρυξης του κυπέλλου;
Τελικά ποιος φταίει; Η Ε.Π.Ο., η Κ.Ε.Δ. ή ο Παπαπέτρου;
Πώς σκοπεύει η Ε.Π.Ο. να επιλύσει το θέμα στη συνέχεια της διοργάνωσης; Θα λάβει απόφαση η Ε.Ε. και θα τη γνωστοποιήσει στην Κ.Ε.Δ. η οποία θα αποστείλει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους διαιτητές; Αν ναι, ας φροντίσουν να ζητήσουν επιβεβαίωση παραλαβής των μηνυμάτων τους.
Με τη δυνατότητα του Διαδικτύου όποιος έχει ασχοληθεί με τα αναρτημένα κείμενα στην ιστότοπο της Ε.Π.Ο. σίγουρα έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Σοβαρότης μηδέν!»

Δημήτρης Κ. Κούρος
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top