Η συζήτηση που αφορά στην αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών και τη μείωση των ομάδων της Super League σε 14 εξακολουθεί να υφίσταται και θα υφίσταται για όσο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δεν προωθεί στη Βουλή την τροπολογία που θα βάζει τη «σφραγίδα» για την ίδρυση της Super League 2. Όπως επανειλημμένως έχει αναφερθεί, θεωρητικά η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να μην πάρει σάρκα και οστά, διότι την έχει αποφασίσει επίσημα από τον περασμένο Αύγουστο και η ΕΠΟ και η Super League, με πρόβλεψη μάλιστα να υποβιβαστούν 3 ομάδες, να ανέβει 1, καθώς και να γίνει αγώνας μπαράζ μεταξύ του 13ου της «μεγάλης» κατηγορίας με τον 2ο της Football League.

Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών δεν έχει στην πραγματικότητα περιθώρια να αποφευχθεί και για έναν επιπλέον λόγο: διότι προβλέπεται ρητά στην (οριστική) σύμβαση που υπεγράφη στις 28 Δεκεμβρίου 2018 με συμβαλλόμενους την ΕΡΤ, τη Super League και τις ΠΑΕ Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Λαμία, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός.

Παρακάτω παρατίθεται από το sport-fm το ακριβές περιεχόμενο της σύμβασης και συγκεκριμένα, οι προβλέψεις που υπάρχουν σε αυτήν για το επίμαχο θέμα.

Ειδικότερα, στο άρθρο V. της σύμβασης γίνεται σαφές πως τα τηλεοπτικά συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι επτά ΠΑΕ με την ΕΡΤ για την επόμενη σεζόν, παύουν αυτόματα να ισχύουν αν δεν δημιουργηθεί η Super League 2 και αν η Super League 1 δεν αριθμεί 14 ομάδες! Σημειώνεται δε, ότι σε αυτή την περίπτωση, το κρατικό κανάλι και οι ομάδες θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν.

Αναλυτικά το επίμαχο κομμάτι της σύμβασης:
«V.Διάρκεια ισχύος και καταγγελία
1.Η παρούσα σύμβαση αφορά την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 του πρωταθλήματος της Super League που είναι ήδη σε εξέλιξη και το οποίο κατά την ήδη εγκριθείσα προκήρυξη αυτού διεξάγεται σε 2 γύρους, ήτοι σε 30 αγωνιστικές ημέρες, χωρίς τη διεξαγωγή αγώνων κατάταξης (πλέι οφ / πλέι άουτ).
2.Η παρούσα σύμβαση θα παρατείνεται αυτοδίκαια και για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, υπό την προϋπόθεση ότι η Super League αποφασίσει ότι την εν λόγω αγωνιστική περίοδο:
α) Το νυν πρωτάθλημα της Super League διασπαστεί πλέον σε 2 πρωταθλήματα, ήτοι στην Super League 1 , που θα είναι η ανώτατη κατηγορία και θα απαρτίζεται από 14 ομάδες και στην Super League 2, που θα είναι η δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία (μετά την Super League 1 και πριν την σήμερα ονομαζόμενη Football League) και θα απαρτίζεται από όχι λιγότερες από 12 ομάδες, οι οποίες θα προκύψουν από συνδυασμό ομάδων που θα υποβιβασθούν από την Super League 2018-19 και ομάδων που θα προβιβασθούν από την Football League 2018-19.
β) Το πρωτάθλημα Super League 1 θα διεξαχθεί σε 2 γύρους, ήτοι σε 26 αγωνιστικές και επιπλέον αυτών θα διεξαχθούν αγώνες κατάταξης (πλέι οφ ή/και πλέι άουτ) τουλάχιστον 6 αγωνιστικών ημερών.

Η εν λόγω αυτοδίκαιη παράταση θα ισχύει ανεξαρτήτως του αν μία ή περισσότερες εκ των 7 ΠΑΕ θα αγωνίζονται κατά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 στο πρωτάθλημα της Super League 1 ή στη Super League 2. Συνεπώς, αν λ.χ. μία εκ των 7 ΠΑΕ αγωνίζεται την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 στο πρωτάθλημα Super League 2, η παρούσα θα ισχύει και ως προς αυτή, η ΕΡΤ θα αποκτά τα δικαιώματα αναμετάδοσης των εντός έδρας αγώνων της για το εν λόγω πρωτάθλημα Super League 2, η ΕΡΤ θα καταβάλει σε αυτήν την αμοιβή που προβλέπεται στο άρθρο VI κατωτέρω κλπ.
Σε περίπτωση που δεν παραταθεί αυτοδίκαια η παρούσα σύμβαση, λόγω μη συνδρομής σωρευτικά των ανωτέρω προϋποθέσεων υπό στοιχ. α) και β), για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η ΕΡΤ και οι 7 ΠΑΕ θα διεξάγουν καλόπιστα εκ νέου διαπραγματεύσεις για την επίτευξη νέας συμφωνίας».
Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει, επίσης, για τα χρήματα που καταβάλει ένας κρατικός φορέας, στις 7 ΠΑΕ με τις οποίες έχει συμφωνήσει για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα τη φετινή σεζόν και την επόμενη.
Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα που συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση και ειδικότερα στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Αμοιβή των ΠΑΕ», η ΕΡΤ θα καταβάλει συνολικά φέτος 16,9 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και περίπου 1 εκατομμύριο επιπλέον για το κόστος παραγωγής. Από αυτά, ένα 17% παρακρατείται για διάφορους λόγους, ενώ για την επόμενη σεζόν προβλέπονται τα ίδια ποσά.

Αναλυτικά:
«ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΠΑΕ>
Για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 η συνολικά καταβλητέα αμοιβή από την ΕΡΤ προς τις ΠΑΕ ανέρχεται στο ποσό των 16.900.000 ευρώ προ ΦΠΑ και παρακρατήσεων, ήτοι στο ποσό των 14.027.000 ευρώ προ ΦΠΑ και μετά από παρακρατήσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό 17% (σ.σ. 5% στην ΕΠΟ, 2% στην Super League, 10% στην Αστυνομία).
Το ανωτέρω συνολικό ποσό θα κατανεμηθεί στις ΠΑΕ ως ακολούθως (σ.σ. τα νούμερα είναι προ ΦΠΑ και μετά από παρακρατήσεις, δηλαδή στο σύνολο 14.027.000 ευρώ):
Απόλλων Σμύρνης: 1.411.000
Άρης: 1.992.000
Ατρόμητος: 1.887.500
Λαμία: 1.411.000
Ξάνθη: 1.660.000
Παναθηναϊκός: 4.150.000
Παναιτωλικός: 1.535.000

Σ.Σ.: Η ΕΡΤ θα καταβάλει στην Super League και το ποσό των 467.934 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για το κόστος παραγωγής του πρώτου γύρου της σεζόν 2018-19 και 487.338 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για το κόστος παραγωγής του δεύτερου γύρου της σεζόν 2018-19.
Σ.Σ.1: Για τη σεζόν 2019-2020, στις ΠΑΕ θα καταβληθούν τα ίδια ποσά».

Στη σύμβαση μεταξύ της ΕΡΤ, της Super League και τις 7 ΠΑΕ, προβλέπονται και «απομειώσεις», δηλαδή ρήτρες που θα παρακρατηθούν σε περίπτωση που οι ομάδες των οποίων η ΕΡΤ έχει τα δικαιώματα, τιμωρηθούν για επεισόδια, ή για δυσφήμιση του αθλήματος μέσω δηλώσεων, ή χειραγώγηση αγώνων κλπ.

Αναλυτικά:
«ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΜΕΙΩΣΕΩΝ
Σε περίπτωση που συμβούν περιστατικά που αναφέρονται στον κατωτέρω Πίνακα Απομειώσεων, η ΕΡΤ, μετά από έγγραφη ενημέρωσή της από την Super League, η οποία και θα έχει την υποχρέωση της άμεσης ενημέρωσης, θα παρακρατεί από την αμοιβή των ΠΑΕ τα οικεία ποσά απομείωσης και θα καταβάλλει άμεσα αυτά προς τη Super League στο πλαίσιο δημιουργίας του «Ειδικού Ταμείου Επιβραβεύσεων».
I.Τελεσίδικη καταδίκη με χρηματικό πρόστιμο εις βάρος της ΠΑΕ για επεισόδια που ενέχουν βιαιοπραγίες, ανά αγώνα: 25.000
II.Ομοίως ως άνω, για την περίπτωση που ταυτόχρονα επιβλήθηκε τελεσίδικα εις βάρος της ΠΑΕ ποινή διεξαγωγής αγώνα/-ων κεκλεισμένων των θυρών: 50.000
III.Σε περίπτωση που οι βιαιοπραγίες (επεισόδια) οδηγούν σε παρακώλυση της μετάδοσης αγώνα ή στον τραυματισμό οποιουδήποτε εργάζεται για την εν λόγω μετάδοση ή στην παρεμπόδιση δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή σε απειλή ζημιών ή σε πρόκληση ζημιών στον τεχνικό εξοπλισμό μετάδοσης του αγώνα, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει καταδίκη από πειθαρχικά όργανα: 75.000
IV.Ομοίως ως άνω, ειδικά για την περίπτωση μη έναρξης ή διακοπής αγώνα: 150.000
V.Τελεσίδικες καταδίκες της ΠΑΕ ή/και αξιωματούχων ή εκπροσώπων της ΠΑΕ με οποιαδήποτε χρηματική ή άλλη ποινή για δημόσιες δυσμενείς-δυσφημιστικές δηλώσεις που έγιναν με οποιοδήποτε μέσο κατά του πρωταθλήματος, της Super League, της ΕΠΟ, των μελών διοίκησης και των στελεχών αυτών, οποιουδήποτε άλλου οργάνου του ποδοσφαίρου και των μελών αυτού: 75.000
VI.Δημόσιες δυσμενείς-δυσφημιστικές δηλώσεις της ΠΑΕ ή/και αξιωματούχων της ΠΑΕ που έγιναν με οποιοδήποτε μέσο κατά της ΕΡΤ ή των μελών της διοίκησης ή στελεχών/συνεργατών αυτής: 30.000
VII.Σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών δεικτών της ΠΑΕ ως θα διακριβώνεται από ελέγχους που θα διεξάγονται ανά δίμηνο από τρίτη ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία και κοινοποίηση των σχετικών στοιχείων στην ΕΡΤ και την ΕΕΑ: 5% επί του μικτού ποσού της αμοιβής της ΠΑΕ
VIII.Μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, την ΕΠΟ, την Super League, ποδοσφαιριστές, προπονητές και τρίτες ομάδες ως θα διακριβώνονται στο πλαίσιο του ως άνου ελέγχου: Το ισόποσο των μη εξοφληθεισών ληξιπρόθεσμων οφειλών
IX.Μη υλοποίηση αναγκαίων (για την ομαλή κάλυψη των αγώνων) βελτιωτικών εργασιών στο γήπεδο που χρησιμοποιείται ως έδρα της ΠΑΕ εντός ευλόγου χρόνου από τότε που τυχόν ζητηθούν από την ΕΡΤ: 20.000 ανά μη ικανοποιηθέν αίτημα
X.Τελεσίδικη καταδίκη για την χειραγώγηση αγώνα, δωροδοκία ή διαφθορά: 300.000».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top