Ο γκολκίπερ της ΑΕΛ, Έγκμουντουρ Κρίστινσον, ο οποίος έχει το ίδιο επάγγελμα με τον ιδιοκτήτη της, Αλέξη Κούγια και μεγάλωσε μαζί με τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον, εξηγεί στο Sport24, γιατί επιχείρησε να βρει τη "Γη της Επαγγελίας του" στη Λάρισα. Για τον Έγκμουντουρ Κρίστινσον το ποδόσφαιρο δεν ήταν αυτοσκοπός, ούτε πεπρωμένο. Γεννήθηκε μία καλοκαιρινή ημέρα, στις 19 Ιουνίου 1989, στην πρωτεύουσα. Γόνος καλής οικογένειας του Ρέικιαβικ, ο πατέρας του είναι ένας από τους καλύτερους γιατρούς στην Ισλανδία.
Ίσως να κόλλησε το "μικρόβιο" από τη μητέρα του. Όχι δεν είναι αθλήτρια. Αλλά...
"Ο πατέρας μου είναι γιατρός στο Ρέικιαβικ. Αλλά, πάντα υπήρχε ο αθλητισμός στην οικογένεια. Η μητέρα μου ασκεί καθήκοντα φροντιστή στην ομάδα χάντμπολ. Είναι από τις πιο παλιές σ' αυτό το πόστο, στην ομοσπονδία της χώρας".

Σπούδασε νομική. Την τελείωσε μάλιστα όπως κάθε Σκανδιναβός που σέβεται τον εαυτό του. Δεν πέρασε όμως τα νιάτα του στις δικαστικές αίθουσες ως ασκούμενος, αλλά στ' αποδυτήρια. "Πεπρωμένο, φυγείν αδύνατον", όμως. Πήγε σε μία ομάδα, της οποίας ιδιοκτήτης είναι δικηγόρος!
"Φοίτησα στη Νομική του Ρέικιαβικ. Τελείωσα τη σχολή, έκανα και μεταπτυχιακό. Οι γονείς μου ποτέ δεν με πίεσαν ν' ασχοληθώ με τους σπουδές, με άφησαν να επιλέξω το δρόμο μου. Αλήθεια, ήταν δύσκολο να τα συνδυάσω. Θυμάμαι να ξυπνάω πρωί να πάω στη σχολή κι έπειτα να πηγαίνω το απόγευμα για προπόνηση. Γυρνούσα βράδυ σπίτι και ήμουν... πτώμα.
Όταν ο κύριος Κούγιας έμαθε ότι είμαι δικηγόρος ενθουσιάστηκε. Ακόμη και σήμερα μου κάνει πλάκα. Μου λέει: Είσαι ο δικηγόρος της ομάδας μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Το 2014 αποφασίζει να εγκαταλείψει το Φραμ και να πάει στο εξωτερικό. Πήγε στη Δανία για τη Ράντερς. Έμεινε μόλις μία σεζόν εκεί, καθώς έπεσε σε... ατυχία
"Στη Ράντερς πήγα για να δω πώς είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια ευκαιρία να γίνω επαγγελματίας. Δεν μπορούσα να παίξω όμως, γιατί ο άλλος γκολκίπερ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος της σεζόν. Νομίζω καταλαβαίνετε..."

Έφυγε κι από εκεί. Συνέχισε όμως στο Βορρά. Επόμενος σταθμός η Σουηδία. Στη Χάμαρμπι πέρασε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια, δύο τον αριθμό, πριν πάει στην Ολλανδία για την Εξελσιόρ. Και ξαφνικά Ελλάδα και Λάρισα. Σήκωσε το τηλέφωνο, αναζήτησε πράγματα στο Google και είπε το "já" (ναι στην ισλανδική γλώσσα).
"Η Χάμαρμπι είναι μια μεγάλη ομάδα με απαιτήσεις για τη Σουηδία. Έμαθα πολλά εκεί. Στην Ολλανδία δεν έπαιξα όσο θα ήθελα. Ξαφνικά, μου μετέφεραν το ενδιαφέρον της ΑΕΛ. Είμαι ποδοσφαιριστής, είναι φυσιολογικό να γνωρίζω τις μεγάλες ελληνικές ομάδες και τους μεγάλους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ειλικρινά, έψαξαν και στο Ίντερνετ για να μάθω πληροφορίες για την ομάδα και την πόλη. Αλλά ρώτησα και φίλους. Τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον, δηλαδή, ο οποίος έπαιξε στον Ολυμπιακό. Μου είπε πήγαινε, εκεί είναι τρελοί για το ποδόσφαιρο".

Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ είναι μερικά από τα ονόματα ομάδων που έχουν γραφτεί στον Τύπο. Ο ίδιος πώς αντιδρά;
"Σας είπα και πιο πριν ότι έχω συμβόλαιο με την ΑΕΛ ακόμη. Δεν έχω μάθει ακόμη ελληνικά. Αλλά, μου λένε τα παιδιά στην προπόνηση τι γράφεται για εμένα στον Τύπο. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα".

Το ματς με τον ΠΑΟΚ στιγματίστηκε από τον τραυματισμό του Βιεϊρίνια, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού και μείνει εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα. Πώς αντέδρασε ο Κρίστινσον; Άραγε φταίει ο αγωνιστικός χώρος του "AEL FC Arena";
"Δεν ξέρω τι συνέβη, δεν μπορώ να σου πω εάν φταίει ο αγωνιστικός χώρος. Αλλά, είναι φρικτό να βλέπεις έναν συνάδελφό σου να το παθαίνει αυτό. Αναπόφευκτα είναι μέρος του αθλήματος. Περαστικά στο παιδί"

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Λάρισα, αλλά πιθανότατα θα το κάνει την επόμενη Κυριακή, εντός έδρας με το Λεβαδειακό για την προτελευταία (29η) αγωνιστική. Θεωρεί ο 29χρονος γκολκίπερ της ΑΕΛ τους ασπρόμαυρους δίκαιους πρωταθλητές; Ποια ήταν η πιο δύσκολη επέμβασή του στη σεζόν;
"Ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα. Δεν έχει χάσει ακόμη, λογικό δεν είναι; Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέμματα. Ήταν πολλά τα δύσκολα σουτ που έβγαλα. Ποιο δύσκολο; Αυτό με τον ΟΦΗ στις καθυστερήσεις στο Ηράκλειο. Ουφ...."
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top