Τα θέματα της επικαιρότητας έχουν τραβήξει τα βλέμματα μακριά από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά αυτή δεν έχει σταματήσει να επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους. Αν είστε και εσείς ανάμεσα σε αυτούς, δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχουν απλά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να προστατέψετε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ξεκούραση
Αν έχετε έστω και ήπια συμπτώματα (πονοκέφαλο, καταρροή, βήχα, εμετό, κτλ.), τότε καλό είναι να ξεκουραστείτε και να πίνετε αρκετά υγρά. Ειδικά, αν έχετε εμετούς και διάρροια, οφείλετε να αναπληρώνετε τα υγρά που έχετε χάσει, για να αποφύγετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Παρακολουθείστε το οξυγόνο σας
Κατά την διάρκεια της πανδημίας, τα οξύμετρα έγιναν σύμμαχοι πολλών ανθρώπων. Οι περισσότεροι ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, έχουν χαμηλό οξυγόνο. Αν τα οξύμετρα μας στην ένδειξη SpO2, δείχνουν από 90% και κάτω, επιβάλλεται η επίσκεψη κάποιο νοσοκομείο. Αν το ποσοστό του οξυγόνου του αίματος σας, είναι από 91-94%, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσετε δυσκολία στην αναπνοή και ζάλη, σε συνδυασμό με χαμηλές μετρήσεις οξυγόνου, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια ή μπορείτε να καλέσετε κάποιον ειδικό για να σας κάνει ακτινογραφία στο σπίτι στο θώρακα.

Πάρτε αναλγητικά για ανακούφιση
Όπως και στις υπόλοιπες ασθένειες, όταν νιώθετε ότι τα συμπτώματα σας είναι ανυπόφορα, μπορείτε να ανακουφιστείτε με ένα Depon ή κάποιο άλλο κατάλληλο αναλγητικό. Αν ο πονοκέφαλος είναι δυνατός, θα δυσκολευτείτε αρκετά στην καθημερινότητα σας. Είναι καλό, να ζητήσετε από κάποιον φίλο ή συγγενή σας να παρακολουθεί την κατάσταση της υγεία σας. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσω τηλεφώνου ή πίσω από κάποια πόρτα, ώστε να αποφύγετε να μεταδώσετε την ασθένεια.

Ανακουφίστε τον βήχα
Αν έχετε έντονο και εκνευριστικό βήχα είναι καλύτερα να στέκεστε όρθιοι ή να ξαπλώνετε στο πλάι. Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, μπορεί τα συμπτώματα να επιδεινωθούν. Ακόμα, μια κουταλιά μέλι μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα. Το μέλι, πρέπει να αποφεύγετε σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση!

Πότε τα συμπτώματα είναι σοβαρά
Αν πάσχετε από κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, συστήνεται να καλέσετε ασθενοφόρο και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια :
· Σοβαρή δύσπνοια ενώ ξεκουράζεστε ή σας κόβεται η αναπνοή, όταν προσπαθείτε να μιλήσετε
· Έντονος ή συνεχής πόνος στο στήθος, ο οποίος δεν εμφανίζεται μόνο με τον βήχα ή την κίνηση
· Ασυνήθιστα δυνατοί πονοκέφαλοι
· Λιποθυμία
· Αδυναμία να σηκωθείτε από το κρεβάτι
· Σύγχυση. Αν, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να θυμηθείτε ονόματα ή την ημέρα
· Χλωμό, κρύο ή μαλακό δέρμα

Ως εκ τούτου, αν πάσχετε από covid-19, πρέπει να ξεκουραστείτε και να παρακολουθήσετε την πορεία της υγείας σας. Μην αδιαφορείτε κι αν έχετε την υπόνοια ότι μπορεί να νοσείτε μην έρχεστε σε επαφή με κόσμο και ενημερώστε όσους ήρθατε σε επαφή προκειμένου να ελεγχθούν και εκείνοι! Συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό σχετικά με τις ενέργειες σας. Αυτός θα σας κατευθύνει κατάλληλα.
 
ΑΕΛ © 2020. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top