Ο στίχος αυτός από τον ύμνο της ομάδας αποτυπώνει με τον πιο εύσχημο τρόπο και σε ελάχιστες λέξεις μια σπουδαία πραγματικότητα. Σε συνέχεια των όσων θίχτηκαν στο προηγούμενο άρθρο με τον συνειδητά κάθετο και… επιθετικό τίτλο «Νόμος είναι το δίκιο της ΑΕΛ!», αφού προσωπικά θεωρώ πως ορισμένα πράγματα καλό είναι να ξεκαθαρίζονται ορθά κοφτά, θα ήθελα να θίξω στο κείμενο αυτό τη γενικότερα μεγάλη σημασία της ΑΕΛ για τη Λάρισα.

Δε θα αναφερθώ καν στην ιδεολογική υπόσταση της ΑΕΛ, που από μόνη της αρκεί για να εμπνεύσει και να επηρεάσει. Στο άρθρο αυτό θα κινηθούμε πιο… ορθολογιστικά και «κυνικά», μετρώντας τα κέρδη που η Λάρισα έχει αποκομίσει, αποκομίζει και μπορεί να αποκομίζει από μια δυνατή και ακμάζουσα ΑΕΛ.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω αντιλαμβάνεται κανείς πως η Λάρισα άρχισε να εξελίσσεται, ενισχύοντας και τη θέση της ανάμεσα στους άλλους νομούς και πόλεις, ταυτόχρονα με την εποχή που και η ΑΕΛ έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Η Λάρισα έπαψε να είναι μια ακόμη συνηθισμένη πόλη της περιφέρειας, ενώ επίσης έπαψε να είναι γνωστή μόνο για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές της ασχολίες.

Αφορμή της λαϊκής εξέγερσης του Μάρτη του 1988 με τις -συν τοις άλλοις- κοινωνικοπολιτικές της προεκτάσεις στάθηκε η άδικη αφαίρεση βαθμών που υπέστη η ΑΕΛ λόγω της υπόθεσης Τσίγκοφ. Η ΑΕΛ αναδεικνύεται σε έναν παράγοντα ικανό να προκαλέσει διάφορες και πρωτόγνωρες ζυμώσεις στην τοπική κοινωνία, ανεξάρτητα από τις ηλικιακές, ταξικές ή άλλους είδους διαφορές που υπάρχουν μέσα σ’αυτή.

Κάνοντας χρονικό… άλμα και φτάνοντας στις πρόσφατες χρονολογίες, δύσκολα κανείς μπορεί να ξεχάσει πως μια ολόκληρη πόλη κινούταν στους ρυθμούς του επόμενου αγώνα της «Βασίλισσας» ακόμα και για ολόκληρη την εβδομάδα. Περιττή θεωρώ η αναφορά για το τι συνέβαινε ανήμερα του αγώνα... Χάρη στην ΑΕΛ ολόκληρη Λάρισα βίωνε πολύ συχνά εμπειρίες και ατμόσφαιρα την οποία ούτε μπορούν να φανταστούν οπουδήποτε αλλού εντός Ελλάδας.

Για το τέλος άφησα ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο περιστατικό που κάνει ακόμη περισσότερο αντιληπτό το πόσα μπορεί αυτή η ομάδα να προσφέρει στη Λάρισα και αντιστρόφως πόσα η Λάρισα οφείλει και μπορεί να οφείλει στην ομάδα αυτή. Στον ευρωπαϊκό εκτός έδρας αγώνα του Μπλάκμπερν και αρκετή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα προβλήθηκε στο μάτριξ του Ewood Park ένα αρκετών λεπτών βίντεο-αφιέρωμα στην πόλη του Βόλου, ο οποίος (το Πανθεσσαλικό στάδιο για την ακρίβεια) ήταν η ευρωπαϊκή έδρα της ΑΕΛ. Η ακαταλληλότητα του Αλκαζάρ για αγώνες τέτοιου επιπέδου και η τότε μη ύπαρξη του AEL FC Arena οδήγησαν την ομάδα σε… μετανάστευση. Στη θέση του Βόλου (και του κάθε Βόλου) έπρεπε δικαιωματικά να βρίσκεται η Λάρισα. Η οποία Λάρισα, παρεμπιπτόντως, υστερεί ως… τουριστικός προορισμός και επομένως τις όποιες ευκαιρίες τις δίνονται για προβολή (και μάλιστα εκτός Ελλάδας) όφειλε και οφείλει να τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Ας μην ξεχνάμε πως στο γειτονικό Βόλο, κι αφού η ΑΕΛ προκρίθηκε στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Uefa, εξέδραμαν εκατοντάδες Άγγλοι (Μπλάκμπερν), Ρώσοι (Ζενίτ) και Γερμανοί (Νυρεμβέργη) οπαδοί. Η ουσία είναι, όμως, πως η Λάρισα δεν καρπώθηκε την παρουσία τους, τόσο από οικονομικής άποψης όσο κι από διαφημιστικής, αφού επιστρέφοντας στις χώρες τους σίγουρα θα μετέφεραν εικόνες και εμπειρίες. Και ως γνωστόν η καλύτερη διαφήμιση είναι η από στόμα με στόμα…

Καιρός η Λάρισα να συνειδητοποιήσει ότι ο παράγοντας «ΑΕΛ» είναι ικανότατος να της προσφέρει πολλά κέρδη και σε διάφορους τομείς. Η ΑΕΛ διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική για να... βάζει τη Λάρισα ακόμα και στο χάρτη της Ευρώπης και γενικά να τη διαφημίσει παντού. Πέραν της ιδεολογίας της (η οποία φυσικά δεν περιορίζεται σε σύνορα πόλεων, νομών και χωρών), η ΑΕΛ όσο προβάλλεται, δυναμώνει και γιγαντώνεται τόσο περισσότερο θα ωφελεί και την τοπική κοινωνία. Ας θεωρηθεί αξίωμα πια ότι το καλό της ΑΕΛ ταυτίζεται με το καλό της Λάρισας.

ΥΓ1: Ένα γκολ για κάθε λόφο πέτυχε (και για το πρωτάθλημα) η ΑΕΛ και μάλλον πρέπει να σκεφτούν την αλλαγή ονομασίας στον Πεντάλοφο... Και παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει το στατιστικό που λέει ότι οι «βυσσινί» στις μέχρι τώρα νίκες τους επικρατούν με διαφορά τριών τερμάτων και πάνω. Όλα πάντως δείχνουν πως η αγωνιστική ηρεμία και αυτοπεποίθηση επανέρχεται σε επιθυμητά επίπεδα. Απομένει να καθαριστεί και βαθμολογικά η μπουγάδα το συντομότερο δυνατό, ώστε να επικεντρωθούμε επιτέλους στα πολλά και πολύ σημαντικά μη αγωνιστικά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά ή βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο.
ΥΓ2: Νίκη-ξέσπασμα και για την μπασκετική ΑΕΛ περιελάμβανε το μενού, η οποία επικράτησε του Αριστοτέλη Φλώρινας με σκορ 84-59 και μακάρι η πολυπόθητη αυτή πρώτη νίκη να αποτελέσει το εφαλτήριο για ανάκαμψη. Όπως και να έχει, η φετινή σεζόν απαιτεί περισσότερη υπομονή και ψυχραιμία. Η μπασκετική ΑΕΛ χτίζεται σιγά σιγά.

Στέφανος Κ. Αΐνης

*Για πιο άμεση επικοινωνία με τη «Φωλιά του κούκου» μπορείτε να στέλνετε τα σχόλια, τις απόψεις και οποιοδήποτε άλλο μήνυμά σας στο e-mail hfwliatoukoukou@yahoo.gr ή με το να επισκέπτεστε και να γίνετε μέλη στην επίσημη σελίδα της στήλης στο facebook πατώντας εδώ 
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top