Η χρονική απόσταση αναμφισβήτητα προσφέρει περισσότερη ηρεμία και πιο ολοκληρωμένη άποψη ώστε να
γίνει δυνατή η καταγραφή των εντυπώσεων και των συμπερασμάτων σχετικά με τη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 27 Μαΐου, η οποία ως διαδικασία διήρκησε οχτώ ολόκληρες ώρες (σ.σ. από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 3 το… πρωί της Τετάρτης). Όπως και στην αποτίμηση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης προσπάθησα όσο πιο τηλεγραφικά γινόταν να μεταφέρω την προσωπική μου άποψη, έτσι θα προσπαθήσω να πορευτώ και τώρα:

-  Δε θα μπορούσα να μην αρχίσω με την πιο… ΑΕΛ στιγμή της Γ.Σ., όταν κατά την έναρξή της διαβάστηκε το μήνυμα της μητέρας του πρόσφατα αδικοχαμένου οπαδού της ΑΕΛ, Κωστή. Η συγκίνηση έντονη κι η ανατριχίλα ακόμη περισσότερη όταν ολόκληρη η αίθουσα βροντοφώναξε το σύνθημα «Κι αν κάποιοι φύγαν απ’τη ζωή σου».

-  Θέμα και σκοπός της συγκεκριμένης Γ.Σ. ήταν η επιλογή -μέσω ψηφοφορίας- εκείνου που θα είχε την τύχη και την τιμή να έχει το δικαίωμα να γίνει ο μεγαλομέτοχος της νέας ΠΑΕ ΑΕΛ. Ανάμεσα σε… τρεισήμισι επιλογές τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Β. Πλεξίδας με 181 ψήφους (55,5%), καλύπτοντας έτσι το απαιτούμενο ποσοστό (τουλάχιστον 51%).

-  Συνέχεια με στατιστική. Στα 501 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη ανήλθε ο αριθμός των μελών του Σωματείου, σχεδόν 150 περισσότερα από τη Γ.Σ. της Πέμπτης 8 Μαΐου. Από αυτά, στην αίθουσα του Palladium παραβρέθηκαν τα 439. Από την τελική ψηφοφορία αποφάσισαν να απέχουν τα 113, ελάχιστα περισσότερο από το 25% των παρόντων δηλαδή (κοινώς, 1 στους 4 δεν ψήφισε). Επομένως, το εκλογικό σώμα περιορίστηκε σε 326 συμμετέχοντες. Από τους 326, οι 181 ψήφισαν Πλεξίδα, οι 71 Όλιβερ, οι 71 λευκό, ενώ 3 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

-  Θετική η αύξηση των μελών γενικά και η αύξηση των μελών που έδωσαν το «παρών» στην αίθουσα ειδικότερα, αρκεί στη συνέχεια όλο αυτό να μην αποδειχθεί φωτοβολίδα. Θετική και η διάθεση για πειθαρχία στις διαδικασίες, όπως και γενικά η μύηση σε αυτές. Η τριβή, όπως ξαναειπώθηκε, φέρνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Κοινώς, μπορούμε. Το έχουμε. Παρατράγουδο κάποιες άγνωστες… καρικατούρες (από πού κι ως που;), με εμφανή διάθεση να παίξουν το ρόλο του κλακαδόρου-αβανταδόρου. Κωμικοτραγικές καταστάσεις…

- Αναφορικά με τη διαδικασία γενικά, αν εξαιρέσουμε την πολύ μεγάλη αλλά και αναμενόμενη ως ένα βαθμό διάρκειά της, η οργάνωση ήταν ακόμη καλύτερη. Οι τοποθετήσεις των μελών έγιναν με σειρά προτεραιότητας, γεγονός που βοήθησε να αποφύγουμε (άκομψες) διακοπές που χρονοτριβούν και κουράζουν περισσότερο. Παρά, λοιπόν, τις πολλές τοποθετήσεις-ομιλίες μελών, η ροή ήταν ικανοποιητική. Το μόνο πρόβλημα η εμπλοκή και η σύγχυση που υπήρξε αναφορικά με την ψηφοφορία και τον υπολογισμό των ψήφων. Τελικά, αποφασίστηκε ότι το αποτέλεσμα θα υπολογιστεί βάσει μόνο όσων μελών ψηφίσουν (σ.σ. 326) και όχι βάσει όσων μελών παραβρέθηκαν στην αίθουσα (σ.σ. 439).

-  Όσον αφορά με το θέμα διαγραφής των Πηλαδάκη, Γρηγορίου και Κουρδή αποφασίστηκε να τηρηθεί η καταστατική διαδικασία για τις διαγραφές μελών και άρα να πάρει αναβολή για την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση. Βέβαια, ο κ. Κουρδής ως εν ενεργεία διαιτητής διαγράφεται αυτόματα, ενώ ο Κ. Πηλαδάκης με χθεσινή δήλωση του παραιτήθηκε.

-  «Πάγωσε» η αίθουσα όταν οι Monsters δήλωσαν ενώπιον όλων και χωρίς να κρυφτούν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία. Μέσω επίσημης ανακοίνωσης τους εξηγείται η στάση αυτή. Συμβουλή-παρότρυνση: διαβάζεται με ανοιχτό μυαλό.

-  Παρουσιάστηκε η πρόταση συλλογικής ιδιοκτησίας από τον Η. Μαργαρίτη. Ανεξάρτητα από το αν η παρουσίαση κάλυψε ή όχι, κούρασε ή όχι, ανεξάρτητα από το αν βρήκε πολλές ή λίγες σύμφωνες γνώμες, προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί. Αφενός οφείλουμε να σεβαστούμε τον κόπο που έγινε για κάτι τέτοιο και αφετέρου να το χρησιμοποιήσουμε σαν μια πρώτη βάση ή καλή αφορμή για κάτι πιο ολοκληρωμένο, πιο τεκμηριωμένο και πιο βάσιμο στο μέλλον. Δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε χωρίς δική μας εναλλακτική επιλογή-λύση. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το τραγικό λάθος να κρεμιόμαστε από τα… φρύδια άλλων. Ας μας γίνει μάθημα το πάθημα αυτό. «Αν ξυπνήσεις, μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».

-  Υποψηφιότητα Όλιβερ: Δε σεβάστηκε τις διαδικασίες (σ.σ. τελική προθεσμία 21/5). Και μόνο από αυτό ήταν χαμένος. Δεν προσκόμισε νέα έγγραφα, αλλά απλώς επεξήγησε και συμπλήρωσε τα παλιότερα. Η εγκυρότητα των όσων συμπληρωματικών κατέθεσε δε γινόταν να ελεγχθεί από κανέναν, ενώ φυσικά και δεν μπόρεσε να πείσει, ειδικά μετά το… κάζο της προηγούμενης Γ.Σ.. Ασχολήθηκε πολύ περισσότερο απ’όσο θα έπρεπε με τον αντίπαλό του, ενώ τέλος τα περί συμφωνίας με τον Σ. Τσιώλη αποδείχθηκαν αβάσιμα. Παρεμπιπτόντως, όπως και δημόσια αναφέρθηκε, τόσο ο Όλιβερ όσο και ο Πλεξίδας έχουν συνομιλήσει με τον Σ. Τσιώλη, χωρίς όμως να έρθει κανείς τους σε κάποιου είδους συμφωνία μαζί του.

-  Υποψηφιότητα Πλεξίδα: Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα κρίθηκε επαρκής, αν και ακόμα χρωστάει τα 50.000 ευρώ της εγγύησης προς την Ερασιτεχνική ΑΕΛ. Αναφορικά με το πενταετές πλάνο που παρουσίασε δεν έπεισε. Λόγια και προτάσεις που χαϊδεύουν αυτιά ή αλλιώς όσα θα ήθελε να ακούσει ο μέσος φίλαθλος-οπαδός μιας ομάδας. Δυστυχώς για εκείνον η φετινή του παρουσία και συμπεριφορά δεν επιτρέπουν σε κάποιον να τον εμπιστευτεί και να τον πιστέψει. Αβάσιμες οι φήμες, που πρόθυμα… κάποιοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπάθησαν να διαδώσουν περί συμφωνίας με Γήπεδο Λάρισας ΑΕ για Arena και για προπονητήριο Δέντρων. Σύμφωνα με το πλάνο ΘΑ κατατεθούν προτάσεις και για τα δύο (σ.σ. Plan A) και βλέπουμε... Όσον αφορά το αν έχει τη δυνατότητα να συστήσει ΠΑΕ λόγω μη εκκαθάρισης της ΠΑΕ Τρίκαλα, υπήρξε διχογνωμία και τελικά δε δόθηκαν διαβεβαιώσεις που να διώξουν τα ερωτηματικά. Τέλος κι ας θεωρηθεί λεπτομέρεια, καθυστέρησε σημαντικά να δώσει το «παρών», αναγκάζοντας έτσι τη συνέλευση να κωλυσιεργήσει σε κάποιο σημείο. Για να μη γίνει λόγος περί ασέβειας προς τη διαδικασία και όλους αυτούς που έδωσαν το «παρών» εξαρχής…

-  Δ.Σ. Ερασιτεχνικής: Το τελικό ξεψάχνισμα της υποψηφιότητας Πλεξίδα δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντίστοιχο με εκείνο που έγινε στο Λ. Όλιβερ. Δεν υπήρξε κάποια μομφή για τη μη κάλυψη του γηπεδικού ζητήματος (Arena) και αυτό του προπονητηρίου (Δέντρα). Δεν υπήρξε αναφορά στο αν μπορεί να συστήσει ΠΑΕ ή όχι, όπως σαν ζήτημα προέκυψε στη Γ.Σ.. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει καν ζήτημα, αν δηλαδή δεν ευσταθούν τα στοιχεία από τη νομική έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία του Ζ. Παπακωνσταντίνου, θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος και προς συζήτηση. Τέλος, δε δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση στο κατ’επανάληψη ερώτημα-απορία για το τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί στην περίπτωση που θα επικρατούσε το λευκό.

-  Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τη νομική υπόσταση της συγκεκριμένης Γ.Σ. και άρα της απόφασης που πάρθηκε. Πώς εξασφαλίζεται η σύσταση της νέας ΠΑΕ; Πώς κατοχυρώνεται η επιλογή Πλεξίδα ως η μοναδική που θα της επιτραπεί να διεκδικήσει τις μετοχές; Μία επιπλοκή είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω…

Κανείς από τους δύο δεν ενέπνευσε. Κανείς από τους δύο δεν ενθουσίασε. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» ή πιο απλά «στους τυφλούς κυβερνά ο μονόφθαλμος» κι από τη λογική να κερδηθεί χρόνος, μιας και σε περίπτωση καμίας λύσης ικανής να συστήσει ΠΑΕ η ομάδα υποβιβάζεται στο Γ’ τοπικό... Ο κόσμος δεν ψήφισε αυτόν που θεωρούσε ως πιο καλή λύση, αλλά εκείνον που θεωρούσε ως τη λιγότερο κακή λύση και πάντα με την πλάτη στον τοίχο.
Δυστυχώς, (η περιβόητη) «τρίτη λύση» δεν εμφανίστηκε. Και είναι λάθος να περιμένουμε πάντα μια «τρίτη λύση» να μας… σώσει. Αυτή τη λύση οφείλουμε να τη δώσουμε εμείς. Μέχρι τότε και με τα δεδομένα αυτά, ανεξάρτητα από την επιθυμία και τη διάθεση του καθενός, οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα και να μην αρχίσουμε τον μεταξύ μας κανιβαλισμό. Δε χρειάζεται να βρεθούν ένοχοι και αθώοι. Και μόνο που τόσες εκατοντάδες φιλάθλων και οπαδών της ομάδας πήραν μέρος σε μια τόσο χρονοβόρα και πάνω απ’όλα τόσο ψυχοφθόρα διαδικασία λέει πολλά.
Όπως και να ‘χει ο θεματοφύλακας της ιδέας που λέγεται ΑΕΛ είναι μόνο ο κόσμος της, μόνο οι οπαδοί της. Η ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της ομάδας (Ερασιτεχνική ΑΕΛ, σύνδεσμοι κ.ο.κ.) είναι μονόδρομος. Ο Β. Πλεξίδας μπορεί να είναι εκείνος που προτιμήθηκε ως μεγαλομέτοχος της νέας ΠΑΕ ΑΕΛ, το γεγονός αυτό όμως δε συνεπάγεται την άνευ όρων παράδοση και την εν λευκώ διαχείριση της ομάδας από εκείνον. Η φιλοσοφία που πρέπει να εφαρμοστεί «απέναντί» του είναι μία: καρότο και μαστίγιο. Κανένας εφησυχασμός και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας το πώς η ομάδα θα έρχεται στα μέτρα μας, προτού να έρχεται στα δικά του. «Χωριάτες, πόλεμο!».

Στέφανος Κ. Αΐνης

*Για πιο άμεση επικοινωνία με τη «Φωλιά του κούκου» μπορείτε να στέλνετε τα σχόλια, τις απόψεις και οποιοδήποτε άλλο μήνυμά σας στο e-mail hfwliatoukoukou@yahoo.gr ή με το να επισκέπτεστε και να γίνετε μέλη στην επίσημη σελίδα και στο επίσημο προφίλ της στήλης στο facebook πατώντας εδώ και εδώ.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top