Ο αυστηρότερος πειθαρχικός κώδικας που υπήρξε ποτέ έχει αποφασισθεί να ισχύσει
στη νέα ποδοσφαιρική χρόνια. Είναι εκσυγχρονισμένος, προσαρμοσμένος στις συνθήκες και τα προβλήματα της εποχής (στοίχημα, εισβολή οπαδών στους αγωνιστικούς) και προβλέπει πολύ βαριές ποινές για τις ομάδες και τα πρόσωπα που συνδέονται μ’ αυτές.
Ωστόσο και πάλι υπάρχουν κενά, αδυναμίες και «γκρίζες ζώνες» που μπορούν να οδηγήσουν σε παρερμηνείες

Τα επτά σημαντικότερα είναι τα ακόλουθα:
1. Δεν προβλέπεται η αυτόματη διακοπή αγώνα, οριστική ή προσωρινή, σε περιπτώσεις επεισοδίων και χτυπήματος κάποιου που νομίμως βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Η δικαιοδοσία αφήνεται και πάλι στο διαιτητή ο οποίος όμως δέχεται πιέσεις από τους παράγοντες και τους διοργανωτές και δεν διακόπτει το παιχνίδι, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υποστεί καμία κύρωση. Χαρακτηριστικότεροι είναι οι αγώνα ΠΑΟΚ- ΑΕΚ στο κύπελλο αλλά και ο τελικός της διοργάνωσης.
2.Σε περίπτωση τιμωρίας για τα παραπτώματα της δωροδοκίας και του στοιχήματος δεν προβλέπεται μόνο η ποινή του υποβιβασμού όπως είδαμε από τις περιπτώσεις του Ολυμπιακού Β. και της Καβάλας δεν εφαρμόζεται.
3. Τα δικαιοδοτικά όργανα καλούνται μέσα σε προθεσμία επτά ημερών σε πρώτο βαθμό και 15 ημερών σε δεύτερο, να εκδώσουν αποφάσεις, όμως αυτές οι προθεσμίες υπήρχαν και πριν και δεν τηρούνταν δημιουργώντας συνθήκες άνισης μεταχείρισης.
4. Στο άρθρο 17 που αφορά την ακεραιότητα του αγώνα, ενώ προβλέπεται μια σειρά από συμπεριφορές που αποτελούν «παραβίαση αρχών», δεν δημιουργείται από την ομοσπονδία κάποιο εποπτικό όργανο που θα παρακολουθεί τη δράση όσων με τις πράξεις τους βλάπτουν το άθλημα, ούτε ένα ξεχωριστό σώμα επιθεωρητών, όπως στην UEFA – μέλος του οποίου υπήρξε ο Σ. Πιλάβιος, για να ερευνά τις καταγγελίες.
5. Δεν δίνεται η δυνατότητα στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ να στέλνουν στο τακτικό διαιτητικό δικαστήριο που θα λειτουργεί από τη νέα περίοδο ως τρίτος βαθμός της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης, αποφάσεις που εκδίδονται από την Επιτροπή Εφέσεων.
6. Υπάρχει αναφορά σε τραυματισμό διαιτητή και άλλου αξιωματούχου και όχι αναφορά σε χτύπημα. Αυτό σημαίνει ότι περιπτώσεις όπως το κέρμα που χτύπησε τον βοηθό διαιτητή Τρύφωνα στον αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ και της φωτοβολίδα που έπεσε πάνω στον Σάχα στον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ δεν «καλύπτονται» αν δεν προκαλέσουν τραυματισμό…
7. Όσα «παράθυρα» κι αν κλείνει ο νέος πειθαρχικός κώδικας ειδικά στο θέμα της βίας, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η λειτουργία της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης που με τις αποφάσεις της, όπως αυτή που εξέδωσε για τον Ολυμπιακό Β. και την Καβάλα δείχνει ότι κάνει συμψηφισμούς και οδηγείται σε «εφευρέσεις».
www.soccerplus.gr
Διαβάστε επίσης: "Νέος τιμοκατάλογος για τα επεισόδια"
 
ΑΕΛ © 2025. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top