Αν ένα πρωτάθλημα αποτελεί καθρέφτη για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του ελληνικού
ποδοσφαίρου, αυτό είναι το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ. Πρωτάθλημα «πειραματόζωο», χωνευτήρι των επιθυμιών «ισχυρών», με ομάδες επαγγελματικές μεν αλλά οικονομικά ασθενείς, που έχουν μάθει να επιβιώνουν από την κρατική επιχορήγηση (ΟΠΑΠ), με ποδοσφαιριστές που διαμαρτύρονται για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και για συμβόλαια που δεν τηρούνται και με ροπή στους «στημένους» αγώνες.
Οι περισσότεροι αγώνες που ήρθαν από την UEFA ως «ύποπτοι» αφορούν το συγκεκριμένο πρωτάθλημα – ακόμη και κατά την περυσινή περίοδο. Παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ ή του Κυπέλλου εμφανίζονται στη σχετική λίστα αλλά αισθητά λιγότερες φορές, ενώ οι μικρότερες κατηγορίες δεν ελέγχονται από το σύστημα ανίχνευσης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
Η φετινή εκδοχή του πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ, που άρχισε και θα είναι η πιο διογκωμένη των τελευταίων ετών, παρουσιάστηκε ως «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της ΕΠΟ και αποτέλεσμα μακρόχρονης επεξεργασίας, όμως η τροποποίησή του ήδη συζητείται. Γυρίζοντας ένα χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε ότι το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ συνδέθηκε μ’ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που ήταν η «αποκατάσταση» Ολυμπιακού Β., Καβάλας και Ηρακλή, που είχαν υποβιβαστεί στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα λόγω έλλειψης πιστοποιητικού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Παρότι δεν ανήκαν στη Φούτμπολ Λιγκ αλλά στη Σούπερ Λιγκ, η ΕΠΟ ζήτησε από τη Φούτμπολ Λιγκ να ενταχθούν εκεί χωρίς να έχουν κερδίσει βαθμολογικά την άνοδό τους και έτσι, αφού δόθηκαν ανταλλάγματα (χρήματα από τον ΟΠΑΠ, άνοδος τεσσάρων ομάδων στη Σούπερ Λιγκ) και κατά παράβαση όλων των κανονισμών και των νόμων, το πρωτάθλημα που επρόκειτο να διεξαχθεί με 18 ομάδες, διεξήχθη με 21.
Φέτος, ο λόγος της αύξησης αφορά την οικονομική κρίση. Η ΕΠΟ αύξησε τις ομάδες στη Φούτμπολ Λιγκ από 21 σε 28, διέλυσε επί της ουσίας το πρωτάθλημα της ερμαφρόδιτης Φούτμπολ Λιγκ 2 στην οποία μετείχαν και ΠΑΕ και ΤΑΠ, και ονόμασε Γ΄ Εθνική το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής.
Ομως, η συγκρότηση πρωταθλήματος στη Φούτμπολ Λιγκ με δύο ομίλους των 14 ομάδων δεν ήταν απρόσκοπτη. Τρεις από τις ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην κατηγορία –η ΑΕΚ, η ΑΕΛ και ο Πανσερραϊκός– προτίμησαν να δηλώσουν παραίτηση και να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, ώστε να επωφεληθούν από το καθεστώς εκκαθάρισης που ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Το Δ.Σ. της Φούτμπολ Λιγκ διαπιστώνοντας ότι τα χρήματα από τον ΟΤΕ TV για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είναι στα περυσινά επίπεδα, ενώ ο αριθμός των ομάδων που θα τα μοιραστούν θα είναι μεγαλύτερος, και βλέποντας να καθυστερεί η χορηγία του ΟΠΑΠ, αποφάσισαν οι τρεις ομάδες να μην αντικατασταθούν. Ο Πανηλειακός, ο Βατανιακός προσέφυγαν στην επιτροπή εφέσεων και κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδό τους μαζί με τη Ζάκυνθο. Λίγες ημέρες αργότερα, η ομάδα των Επτανήσων αποκλείστηκε από το Κύπελλο λόγω οφειλών!
Τα οικονομικά προβλήματα της κατηγορίας αποτελούν κοινό μυστικό, παρά τη βοήθεια που εύλογα παρείχε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο απεδέχθη το λογικό αίτημα μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου για σύσταση ΠΑΕ από τις 500.000 στις 300.000. Παρότι, επομένως, το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της ΕΠΟ προβλέπει την παγίωση αυτού του αριθμού ομάδων στην κατηγορία, ήδη συζητείται ανεπισήμως το πρωτάθλημα να γίνει με 18 ομάδες και να προβλεφθεί ότι οι ομάδες που δεν θα δηλώνουν συμμετοχή δεν θα αντικαθίστανται.
Και αν προς τη Γ΄ Εθνική ο δρόμος του υποβιβασμού πολλών ομάδων είναι θεωρητικά πιο εύκολος, ο δρόμος της ανόδου προς τη Σούπερ Λιγκ είναι δύσκολος.
Η μεγάλη επαγγελματική κατηγορία αποφάσισε από την περίοδο 2015-16 να επιστρέψει στο μοντέλο των 16 ομάδων, που σημαίνει ότι από το πρωτάθλημα της περιόδου 2014-15 θα εισηγηθεί να υποβιβαστούν τρεις και να ανέβει μόλις μία ομάδα ή να υποβιβαστούν τέσσερις και ν’ ανέβουν δύο.
Σε παραγοντικό επίπεδο, απών θα είναι ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Καλλιθέας και δραστήριος παράγοντας στα κοινά του συγκεκριμένου πρωταθλήματος Νίκος Σαλευρής, που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Αύγουστο. Στη μνήμη του θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στους αγώνες της πρεμιέρας και οι παίκτες της ομάδας του θα αγωνιστούν για τρία παιχνίδια με μαύρα περιβραχιόνια.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Θάνου Μπλούνα
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top