Λάβαμε ένα μήνυμα από αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
«Γιατί βιάζονται τα σωματεία να κλείσουν συμφωνίες για ποδοσφαιριστές, έστω κι αν αυτοί είναι μόλις 12 και 13 ετών;
Για ποιο λόγο έχουν ιδιαίτερο ζήλο να βάλουν στο δυναμικό τους παιδιά αρκεί να έχουν έστω στοιχειώδες ταλέντο;
Ποια είναι η αιτία για την οποία τα ίδια σωματεία, προσπαθούν να κατοχυρωθούν με συμβόλαια συνεργασίας με αυτά τα παιδιά, ώστε να τα μπλοκάρουν;
Γιατί είναι αναγκαίοι οι ερασιτέχνες αθλητές για τις επαγγελματικές ομάδες;
Τι γνωρίζουν οι παράγοντες των σωματείων και οι γονείς των νεαρών ποδοσφαιριστών;
Απαντήσεις υπάρχουν στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα κάθε φιλάθλου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Με αφορμή τις μεταγραφές των Γαρυφαλλόπουλου και Τζουμάκη που ανατράφηκαν ποδοσφαιρικά από την ΑΕΛ για δυόμισι (2,5) και τέσσερα (4) χρόνια, αντίστοιχα, στη συνέχεια δίνονται κάποιες επεξηγήσεις, ενώ στο τέλος παρατίθενται όλα τα θεσμικά κείμενα που σχετίζονται με το αντικείμενο του παρόντος.
Τα σωματεία αγωνιούν ώστε να δεσμεύσουν παιδιά με δελτία ή και συμβόλαια, επειδή, η FIFAέχει υποχρεώσει όποιον ενδιαφέρεται, να πληρώνει αποζημίωση κατάρτισης για την απόκτηση παικτών από τις ακαδημίες, είτε έχουν συμβόλαιο είτε όχι, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει τις ομάδες, ώστε να μη χάνουν παίκτες χωρίς αντάλλαγμα.
Οι ΠΑΕ της Superleague και της Football League (όχι της Γ’ Εθνικής) είναι υποχρεωμένες να συντηρούν ποδοσφαιρικές ομάδες νέων αθλητών, παράλληλα με τις επαγγελματικές ομάδες, αποτελούμενες είτε από ερασιτέχνες ή από επαγγελματίες νεαρής ηλικίας. Οι ομάδες αυτές συμμετέχουν στα πρωταθλήματα νέων που διεξάγονται παράλληλα με τα επαγγελματικά, με αγώνες συνήθως μία ημέρα προ των αγώνων των επαγγελματιών και με τους ίδιους αντιπάλους. Παράλληλα συνεπώς με τα συμβόλαια με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι επαγγελματικές ομάδες προσπαθώντας να στελεχώσουν τα τμήματα υποδομής τους, συνάπτουν συμβάσεις με ερασιτεχνικά σωματεία, προκειμένου να εντάξουν αρχικά στα ερασιτεχνικά τους σωματεία φερέλπιδες αθλητές (ομάδες Κ-17, και Κ-20) με προοπτική κατάρτισης επαγγελματικού συμβολαίου με την ΠΑΕ μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας τους, ανάλογα με την ποδοσφαιρική ωρίμανση του ποδοσφαιριστή.
Ωστόσο, οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες συνηθίζουν να ξεχνούν τα σωματεία, όταν έρχεται η ώρα για καταβολή του ποσοστού που τις αντιστοιχεί, από τη μεταπώληση ποδοσφαιριστών που πήραν από εκείνα.Τα περιστατικά είναι πολλά, αλλά όποιο σωματείο αποφασίσει να πάει στη FIFAκαι να καταγγείλει το γεγονός, δικαιώνεται, αρκεί να έχει...υπομονή.
Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο είναι δεσμευμένος ένας ποδοσφαιριστής με ένα σωματείο, τόσο σημαντικότερο είναι το ποσό που απαιτείται να καταβάλλει όποιος ενδιαφέρεται να πάρει ένα νεαρό παίκτη. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να διεκδικήσουν τις πιθανότητες που έχουν για μεταγραφή και να καλύψουν τις φιλοδοξίες τους. Οι διαμεσολαβητές (μάνατζερ) και οι ομάδες που έχουν ασχοληθεί με την βιομηχανία ανάδειξης και παραχώρησης ποδοσφαιριστών, είναι βέβαιο ότι ωφελούνται. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών, δεν ισχύει το ίδιο...
Στις περιπτώσεις που συνάπτονται «προγραμματικές συμβάσεις εκπαιδευτικής και τεχνικοοικονομικής υποστήριξης των αντίστοιχων αθλητικών τμημάτων των ως άνω σωματείων» σοβαρό οικονομικό αντάλλαγμα για το ερασιτεχνικό σωματείο προβλέπεται συνήθως για την περίπτωση της υπογραφής επαγγελματικού συμβολαίου με τον αθλητή, ενώ παράλληλα  συμφωνείται - κατά κανόνα - και ένα ποσοστό επί του επιτευχθέντος ποσού σε περίπτωση μεταπώλησης του αθλητή. Τα ανωτέρω συμφωνητικά για να είναι έγκυρα θα πρέπει να συνυπογράφονται - εκτός από την ομάδα και τον αθλητή - και από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα αυτού, σε περίπτωση που είναι ανήλικος.
Το ερασιτεχνικό σωματείο σε περίπτωση που ο αθλητής του υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, πέρα από τα προβλεπόμενα στο υπογραφέν ιδιωτικό συμφωνητικό, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση κατάρτισης (Training compensation), τα λεγόμενα «τροφεία».
Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) θεωρώντας δίκαιο να ανταμείβει τα ερασιτεχνικά σωματεία για τη συνεισφορά τους στη διάδοση και επέκταση του αθλήματος με την ανατροφή νέων ταλέντων, θεσπίζει υπέρ αυτών, σε περίπτωση που ο αθλητής αγωνιζόταν σε ερασιτεχνικό σωματείο όταν συμπλήρωσε το 12ο έτος του, τη δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση, για τα έτη μεταξύ του 12ου και του 15ου έτους της ηλικίας του, αξιώνοντας το αναλογούν ποσό από την ΠΑΕ όπου ο αθλητής υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο. Σε περίπτωση που η ΠΑΕ δεν φανεί συνεπής στις ανωτέρω καταβολές μετά από τυχόν σχετική προφορική ή εξώδικη όχληση από πλευράς του ερασιτεχνικού σωματείου, τότε το τελευταίο μπορεί να προσφύγει στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, ζητώντας την καταβολή των οφειλόμενων και επαπειλώντας σε βάρος της ΠΑΕ ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με την εκδοθείσα απόφαση.»
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com. Επίσης μέσω facebook στείλτε τα μηνύματά σας στο aelole
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top