Λάβαμε ένα μήνυμα από αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
«Με την έλευση του Νοεμβρίου, την αποδέσμευση Παναγόπουλου και την έλευση Γράφα θα περίμενε κανείς να προσθέσει άλλο ένα ρολόι με ημερομηνία έναρξης την 1η Νοεμβρίου ώστε να διαπιστώσει πότε θα είναι η επόμενη απόλυση προπονητή. Στην παρούσα φάση είναι απαραίτητη η προσθήκη ενός ρολογιού από τις 17 Νοεμβρίου να μετράει αντίστροφα μέχρι την λήξη της προθεσμίας του δεκαπενθημέρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ.
Η LA Farm (!) ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει τις μετοχές της και ζητάει 360.000 ευρώ, αφού αυτό είναι το ποσό της ονομαστικής αξίας των μετοχών. Αρκετοί πιστεύουν ότι η δήλωση αυτή είναι ένας έμμεσος εκβιασμός, κάτι αντίστοιχο με τις ήξεις αφίξεις του Μαρτίου, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα και η όξυνση της κατάστασης δεν έχουν κοινό παρονομαστή. Αν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι… θα δείξει. Αν χρωστάει ή όχι η ΠΑΕ θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κενά δίχως απαντήσεις.

1. Η ΠΑΕ :
Συνεχίζει την τυπική λειτουργία της όπως είναι;
προβαίνει σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του Δ.Σ. μέχρι να βρεθεί αγοραστής και να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών;
μένει τελείως ακέφαλη;

2. Οι ποδοσφαιριστές :
Προπονούνται και αγωνίζονται ανέμελα σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα;
ανησυχούν για τα διαδραματιζόμενα και το μέλλον τους;
αναμένεται να αγωνιστούν ανεπηρέαστοι;

3. Μπορεί να αναφέρθηκε ότι η ΠΑΕ δεν χρωστάει, αλλά…
Τι και ποιες οικονομικές εκκρεμότητες υπάρχουν;
εξοφλήθηκαν οι αποδεσμευθέντες προπονητές και ποδοσφαιριστές;
ποια είναι τα απαιτούμενα ποσά του συνόλου των λειτουργικών εξόδων μέχρι το τέλος της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των κενών θέσεων που πρέπει να καλυφθούν σε όλα τα επίπεδα;
Η LA Farm αγόρασε το προπονητικό κέντρο των Δένδρων και της ανήκει, άσχετα με την απόφαση του Δήμου Τυρνάβου λόγω της διαλυτικής αίρεσης, την έκβαση της οποίας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί. Όλοι μας θυμόμαστε το σκηνικό της περασμένης περιόδου με τις απαιτήσεις της εταιρίας ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε., την άρνηση καταβολής του τιμήματος από τον χρηματοδότη και τις τσιγγάνικες περιφορές της ομάδας για ανεύρεση χώρου προπόνησης. Αν ο πρόεδρος της προαναφερθείσας εταιρίας στήλωσε τα πόδια του ως Σπαρτιάτης, η νυν μεγαλομέτοχος εταιρία δια του Β. Πλεξίδα αναμένεται να λειτουργήσει σε… ανώτερο επίπεδο, για ευνόητους λόγους.

4. Θεωρώντας ότι η απόφαση του δήμου Τυρνάβου δεσμεύει κάθε πρόθεση για αγορά του ακινήτου…
Πόσα θα ζητήσει η LA Farm για ενοικίαση του χώρου, εάν και εφόσον προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο;
αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή πού θα προπονείται η ομάδα;
Ως κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου, η LA Farm μεταβιβάζει τις μετοχές της και όχι ο κόσμος της ΑΕΛ, οπότε αυτή διαπραγματεύεται και επιλέγει τον αγοραστή / επενδυτή - όπως έγινε με τους «ξενόφερτους» πρώτη φορά το 1999 και ακολούθως το 2004. Ο κόσμος της ΑΕΛ είναι υποχρεωμένος να είναι επιφυλακτικός, να ελπίζει ότι θα τύχει σε νοικοκύρη και σώφρονα ο οποίος θα μπορεί να διοικεί σύμφωνα με την ιστορία της ΑΕΛ και τα γούστα του κόσμου, αλλά και να σκορπάει κάποια χρήματα για να πρωταγωνιστεί η ομάδα σε όλα τα επίπεδα, έχοντας φυσικά ως έδρα το AEL FC Arena, με όποιο κόστος χρήσης ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του.

5. Ως πρώτο σενάριο, αν υποθέσουμε ότι βρέθηκε επενδυτής και αγοράζει τις μετοχές, αλλά είναι άγνωστο πρόσωπο ή κάποια εταιρία ημεδαπή ή αλλοδαπή…
Αρχίζει η αναζήτηση των «στοιχείων της μελλονύμφου» και από ποιόν;
ποιο είναι το ύψος του ποσού που πρέπει να διαθέσει όποιος αγοράσει το πακέτο των μετοχών και αναλάβει την ΠΑΕ;
αν δεν πληροί τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν θα έχουμε μια επανάληψη φαινομένων που ήδη έχουμε βιώσει δύο (2) φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο με τον πρώην και τον νυν;
Το δεύτερο - και απευκταίο - σενάριο στο οποίο δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος δεν θα αναλυθεί, αλλά θα αφεθεί στη φαντασία ενός εκάστου.
Η ιστορία έχει καταγράψει μια σειρά γεγονότων που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά και δεν πρέπει να λησμονηθούν.
Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1988 η διοίκηση Καντώνια προσπάθησε να διατηρήσει τον βασικό κορμό των πρωταθλητών με μικρές αλλαγές. Όπως φαίνεται παρακάτω είκοσι ένας (21) ποδοσφαιριστές είναι κοινοί στις δύο (2) περιόδους, ενώ υπήρξαν μικρές προσθαφαιρέσεις στο δυναμολόγιο.
A/A
1987-88
1988-89
1.
ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Γιώργος
ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Γιώργος
2.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Βάιος
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Βάιος
3.
ΑΛΕΞΟΥΛΗΣ Γιάννης
ΑΛΕΞΟΥΛΗΣ Γιάννης
4.
ΒΑΛΑΩΡΑΣ Γιάννης
ΒΑΛΑΩΡΑΣ Γιάννης
5.
ΒΟΥΤΥΡΙΤΣΑΣ Θοδωρής
ΒΟΥΤΥΡΙΤΣΑΣ Θοδωρής
6.
ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ Γιάννης
ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ Γιάννης
7.
ΖΙΩΓΑΣ Μιχάλης
ΖΙΩΓΑΣ Μιχάλης
8.
ΚΑΚΑΝΟΥΛΙΑΣ Νίκος
ΚΑΚΑΝΟΥΛΙΑΣ Νίκος
9.
ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ Βασίλης
ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ Βασίλης
10.
ΚΟΛΟΒΟΣ Γιώργος
ΚΟΛΟΒΟΣ Γιώργος (μέχρι Νοέμβριο)
11.
ΚΟΛΟΜΗΤΡΟΥΣΗΣ Κώστας
ΚΟΛΟΜΗΤΡΟΥΣΗΣ Κώστας
12.
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ Θεόδωρος
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ Θεόδωρος
13.
ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ Λάζαρος
ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ Λάζαρος
14.
ΜΗΤΣΙΜΠΟΝΑΣ Γιώργος ()
ΜΗΤΣΙΜΠΟΝΑΣ Γιώργος ()
15.
ΜΙΧΑΗΛ Χρήστος
ΜΙΧΑΗΛ Χρήστος
16.
ΝΑΣΙΑΚΟΣ Βαγγέλης
ΝΑΣΙΑΚΟΣ Βαγγέλης
17.
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Γιώργος
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Γιώργος
18.
ΤΣΑΒΑΛΙΑΣ Κώστας
ΤΣΑΒΑΛΙΑΣ Κ. (μέχρι Δεκέμβριο)
19.
ΤΣΙΛΙΑΚΟΣ Χάρης
ΤΣΙΛΙΑΚΟΣ Χάρης
20.
ΤΣΙΩΛΗΣ Σάκης
ΤΣΙΩΛΗΣ Σάκης
21.
CANIEMBA Mulamba
CANIEMBA Mulamba
22.
ΠΛΙΤΣΗΣ Γιώρ. (μέχρι Δεκέμβριο)
ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΤΑΜΟΣ Γ. (Α.Ε.Τυρν.)
23.
ΣΤΑΜΟΣ Φ. (μέχρι Δεκέμβριο)
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Φίλιππος (Νέων)
24.
ΤΑΝΑΣ Γιώργος
ΧΑ'Ι'ΝΗΣ Θαν. (επαγγελματοπ.)
25.
TSINGOV Georgi
BANNON Paul
26.

BARAN Krzysztof

Ωστόσο, η έλλειψη διοικητικής σταθερότητας, ενδεχομένως η ψυχολογική φθορά και κούραση, οδήγησε την ΠΑΕ στην πρόσληψη προπονητή (Ταμπόρσκι) διαφορετικής φιλοσοφίας και παραστάσεων από όλους όσοι είχαν δουλέψει για να φτάσει η ΑΕΛ στις επιτυχίες της δεκαετίας του 80, κατέχοντας μέχρι σήμερα το ρεκόρ των δεκατεσσάρων (14) ισοπαλιών σε επίπεδο Α’ εθνικής. Πέραν αυτού δεν εκτιμήθηκε η έλλειψη κινήτρου από πλευράς ποδοσφαιριστών οι οποίοι είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα της δόξας τους. Τον Σεπτέμβριο του 1988, μετά τον εντός έδρας αγώνα με την Ξαμάξ, ο όμιλος Βιοκαρπέτ προτείνει στον δήμο Λάρισας την παραχώρηση των μετοχών, πρόταση που απορρίφθηκε.
Όπως λέει θυμόσοφος λαός μας για την «γριά και τα σύκα», έτσι και ο κόσμος της ΑΕΛ γλυκάθηκε και ήθελε και τα… συκόφυλλα. Απανωτό πρωτάθλημα «ξανά στον Πηνειό», κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης και πάει λέγοντας. Ανικανοποίητος ο κόσμος από την πορεία της ομάδας, αφού βρίσκονταν μόλις στην τέταρτη (!) θέση του βαθμολογικού πίνακα, αποφάσισε να… δράσει. Γράφει «κόσμια» συνθήματα έξω από το σπίτι του μακαρίτη Στέλιου Καντώνια ζητώντας την παραίτησή του. Στις 11 Δεκεμβρίου 1989 η ΑΕΛ αγωνίζεται στο Αλκαζάρ με τον ΟΦΗ. Χάνει πέναλτι με τον Μητσιμπόνα, προηγείται με πέναλτι του Ζιώγα και δέχεται την ισοφάριση στο 93. Αυτό ήταν! Αποκλείστηκαν τα αποδυτήρια από τους έξαλλους και ανικανοποίητους και η διοίκηση παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.
Η ιστορία έχει καταγράψει ως τελευταίο συνεχόμενο Λαρισαίο πρόεδρο της ΑΕΛ τον μακαρίτη Νίκο Παπανικολάου. Επί προεδρίας του η ομάδα υποβιβάστηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της από την Α’ εθνική για να ακολουθήσει ο εννιάχρονος μαρασμός μέχρι η ομάδα να επανέλθει στην ίδια κατηγορία. Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να αναφερθούμε στα λάθη του, αλλά πρέπει σίγουρα να αναγνωρίσουμε ότι έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για την ΑΕΛ. Η αναφορά πρέπει να σχετίζεται με το γεγονός ότι με την απομάκρυνσή του έκλεισε ένας κύκλος τοπικών παραγόντων που ασχολήθηκαν με την διοίκηση της ΑΕΛ, αφού οι Διαμαντής και Γιώργος Αδαμόπουλος ήταν εξαρτημένοι από τις διαθέσεις Μπατατούδη. Όσοι τον διαδέχτηκαν ή ήταν υποψήφιοι της διαδοχής του φαίνονται στη φωτογραφία.
Με το κλείσιμο του παραπάνω κύκλου άνοιξε ένας καινούριος που καταρχήν η ΑΕΛ έγινε «δορυφόρος» του ΠΑΟΚ, στη συνέχεια ανάλαβε ο Σωτηρούλης τον οποίο, δυστυχώς, λίγοι θυμούνται και ακόμα λιγότεροι αναγνώρισαν την προσπάθειά του, ενώ οι περισσότεροι τον έβριζαν.
Ο τρόπος που υποστήριξε ο κόσμος την ΑΕΛ από το 1996 μέχρι το 2003 φαίνεται στο παρακάτω γράφημα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.


Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ωστόσο, φτάνοντας στην 9η Αυγούστου 2013 συναντάμε την υποψηφιότητα των δέκα (10) Λαρισαίων, καθώς και την αντίστοιχη των αδελφών Κιούση. Στη Γενική συνέλευση το Σώμα αποφάσισε να αναθέσει την χρηματοδότηση της ομάδας στον Τρικαλινό εκ Λειβαδιάς Βαγγέλη Πλεξίδα, αποκλείοντας παράλληλα την υποψηφιότητα των Λαρισαίων αδελφών Κιούση.
Η διαφορετικότητα των Λαρισαίων όσον αφορά την ΑΕΛ, έγινε πολλές φορές θέμα των Μ.Μ.Ε. της πρωτεύουσας. Είναι η παθολογική αγάπη, η ψύχωση, η τρέλα για την βυσσινί φανέλα ή μήπως η υπερβολή και οι απαιτήσεις πέραν κάθε φαντασίας αγνοώντας όλα όσα διαδραματίζονται τόσο στον χώρο του ποδοσφαίρου όσο και γενικότερα στον πολιτικό βίο της χώρας; Για ποιον λόγο να υπάρξει εκ νέου υποψήφιος Λαρισαίος που θα θελήσει να «επενδύσει» για την ΑΕΛ;
Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Η ιστορία θα δείξει…»
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com. Επίσης μέσω facebook στείλτε τα μηνύματά σας στο aelole
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top