Λάβαμε ένα μήνυμα από αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς…

Διαβάστε τι μας έστειλε
Το παιδί προέρχεται από τη λέξη «παιδίον», που είναι υποκοριστικό της αρχαίας ελληνικής λέξης «παις». Στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λέξη «Παις» ήταν κατά βάση το τέκνο, αγόρι ή κορίτσι, το άτομο νεαρής ηλικίας, αλλά και ο υπηρέτης, ακόμα και ο ηλικιωμένος.

Από τη λέξη παις προήλθαν δυο σημαντικά ρήματα, το παίζω και το παιδεύω. Και τα δυο διατηρούνται μέχρι σήμερα, αλλά το ένα έχει αλλάξει σημασία. Αρχικά «παιδεύω» σήμαινε «ανατρέφω, εκπαιδεύω κάποιον», όμως επειδή η εκπαίδευση συνοδευόταν από τιμωρίες, σιγά-σιγά, το ρήμα παίρνει και τη σημασία «ταλαιπωρώ, βασανίζω».

Το ρήμα παίζω στην αρχή ίσως να σήμαινε «συμπεριφέρομαι σαν παιδί, παιδιαρίζω», αλλά ήδη από τον Όμηρο πήρε σημασίες όπως οι σημερινές : παίζω παιχνίδια, μουσικά όργανα, αστειεύομαι, πειράζω κάποιον. Η διασημότερη αρχαία φράση με το παίζω είναι «τα παιδία παίζει», γνωστή ως δείγμα αττικής σύνταξης.

Το ρήμα «παίζω» είναι πολύμορφο, κυριολεκτικά και μεταφορικά :
Κυριολεκτικά: παίζω ποδόσφαιρο (ή οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα), σκάκι, μπιρίμπα (ή οποιοδήποτε είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού), βιολοντσέλο (ή οποιοδήποτε μουσικό όργανο), ζάρια ή Άμλετ.
Μεταφορικά: παίζω με τη φωτιά, παίζω το κεφάλι μου κορώνα γράμματα ή τα παίζω όλα για όλα όταν διακινδυνεύω, παίζω με τον πόνο του άλλου, παίζω κάτι στα δάχτυλα αν το ξέρω καλά, παίζω με ανοιχτά ή κλειστά χαρτιά, παίζω διπλό παιχνίδι, παίζω όπως η γάτα το ποντίκι, και τέλος «όχι παίζουμε, δεν είναι παίξε-γέλασε εδώ».

Κάποιος παίζει όταν προσποιείται, ας πούμε το παίζει μεγάλος παράγοντας ενώ είναι άσχετος. Κάποιος παίζει με τα λεφτά του, προκαλώντας και εξοργίζοντας μια πόλη και φωνάζοντας «μολών λαβέ» και «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Κάποιος παίζει με τους συνεργάτες που επέλεξε ο ίδιος, ίσως επειδή δεν «μπήκαν στο παιχνίδι του», αφήνοντας όμως στο παιχνίδι έναν σταθερό που στέκεται δίπλα του. Κάποιος παίζει «κρυφτούλι» ως «υιός της Λάρισας», αδυνατώντας ή μη επιθυμώντας να συνειδητοποιήσει πόσο οριακή είναι η εξέλιξη του παιχνιδιού.

Κάποιος έπαιξε με μια ολόκληρη πόλη για τα επαγγελματικά του συμφέροντα.

Κάποιοι το έπαιξαν και το παίζουν ΑΕΛ, ενώ κάποιοι άλλοι το παίζουν περισσότερο ΑΕΛ.

Κάποιοι παίζουν με τα νεύρα του κόσμου.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου είναι παιδική χαρά ή καφενείο που όποτε θέλουν μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια τους.

Κάποιοι παίζουν με την ιστορία ενός Σωματείου.

ΟΛΑ τα παιδία, σε όλα τα πεδία, πρέπει να πάψουν να παίζουν, να σοβαρευτούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δημήτρης Κ. Κούρος
*Το aelole.gr δίνει τον λόγο στους απλούς φιλάθλους της ΑΕΛ να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με την αγαπημένη μας ομάδα. Στείλε μας και τα δικά σου θέματα, βίντεο και φωτογραφίες στο e-mail μας ael_ole@hotmail.com. Επίσης μέσω facebook στείλτε τα μηνύματά σας στο aelole
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top