Η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας έγινε χωρίς να έχει επικυρωθεί η βαθμολογία του προηγούμενου, ενώ περίπου 40 ημέρες πριν από την έναρξή του, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς το ποιες ομάδες θα αγωνιστούν σε αυτό. Αν, μάλιστα, επιχειρήσουμε να επεκταθούμε και στα άλλα δύο εθνικά πρωταθλήματα θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα γενικότερο αλαλούμ, αφού εκτός από τις τέσσερις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, δύο από τη Φούτμπολ Λιγκ και οι δευτεραθλήτριες της Γ΄ Εθνικής δεν γνωρίζουν ακόμη πού θα αγωνιστούν, ενώ παραμένει στον «αέρα» ο αριθμός των ομάδων του επόμενου πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Κέρκυρα που «συμμετείχε» ως «ομάδα Α» στην κλήρωση της περασμένης Τρίτης, αντιμετωπίζει την ποινή του υποβιβασμού έπειτα από την απόφαση που έλαβε στις 2/7 η ΕΕΑ λόγω εικονικής μεταβίβασης μετοχών. Η δε Βέροια, που «συμμετείχε» στην κλήρωση ως «ομάδα Β», παρότι αθωώθηκε σε δύο βαθμούς από την κατηγορία του προκαθορισμού αποτελέσματος στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 6/1/2013, έχει να αντιμετωπίσει την προσφυγή του Λεβαδειακού στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Επειδή και στις δύο υποθέσεις, η προβλεπόμενη τιμωρία είναι ο υποβιβασμός και επειδή εξ αυτού του λόγου η βαθμολογία του πρωταθλήματος δεν έχει επικυρωθεί, τις θέσεις των Βέροιας και Κέρκυρας διεκδικούν ο Λεβαδειακός και ο Εργοτέλης που τερμάτισαν στην στη 15η και 16η θέση αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, μειωμένες ελπίδες έχουν σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων ο Απόλλων Σμ. και η ΑΕΛ, που τερμάτισαν στην τρίτη και τέταρτη θέση στα πλέι οφ της Φούτμπολ Λιγκ.
Η βαθμολογία της Φούτμπολ Λιγκ για τις θέσεις που οδηγούν στη Γ΄ Εθνική μετά τη διεξαγωγή των play out επίσης δεν έχει επικυρωθεί, λόγω πειθαρχικών εκκρεμοτήτων με υπό κατηγορία ομάδες για προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνων. Στο διάστημα αυτό, οι ομάδες της κατηγορίας αποφάσισαν να εισηγηθούν στην ΕΠΟ, κατά παράβαση του ΚΑΠ, να μην υποβιβαστεί καμία από τα play out και να ανέβουν οι τέσσερις δευτεραθλήτριες της Γ΄ Εθνικής, ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι σ’ ένα πρωτάθλημα–μαμούθ με δύο ομίλους και όχι με 20 ομάδες όπως έχει αποφασιστεί.
Η απόφαση των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει, όμως οι τέσσερις δευτεραθλήτριες της Γ΄ Εθνικής, μεταξύ των οποίων είναι και ο Αρης, θέλουν να διεκδικήσουν τις κενές θέσεις που έχουν προκύψει από τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας που επέλεξαν να μην αγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, αλλά να πάνε σε αυτό της Γ΄ Εθνικής προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευεργετική διάταξη του νόμου μπαίνοντας σε καθεστώς εκκαθάρισης. Ηδη οι δύο ομάδες που θα ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο είναι η Νίκη Β. και ο ΟΦΗ, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα επιλέξουν οι άλλες δύο ομάδες που υποχρεωτικά θα υποβιβαστούν από τη Σούπερ Λίγκα, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι.
Το παραπάνω αλαλούμ, που φαίνεται ότι θα διευθετηθεί στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τη «φωτογραφική» διάταξη που πέρασε πρόσφατα η ΕΠΟ στον ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του αρ. 4 αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, η έναρξη των πρωταθλημάτων δεν μπορεί να γίνει με τον προκαθορισμένο αριθμό ομάδων, ο αριθμός τους δεν συμπληρώνεται για κανένα λόγο».
Η νέα αυτή διάταξη ίσως έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες προβλέψεις στο άρθρο 27 του ΚΑΠ, που αναφέρει ότι «ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται ή προβιβάζονται στις διάφορες κατηγορίες, καθορίζεται αποκλειστικά με την προκήρυξη του κάθε πρωταθλήματος» και ότι «οποιαδήποτε αυξομείωση στον αριθμό των ομάδων των διαφόρων κατηγοριών πρέπει να προβλέπεται από την προκήρυξη και ισχύει από την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο».
Τι τελικά θα γίνει; Προς το παρόν ας ακολουθήσουμε την προτροπή του προέδρου της Super League, Γ. Μποροβήλου, o oποιός στην κλήρωση του πρωταθλήματος, από βήματος, είπε: «Αντί, λοιπόν, να καταριέστε το σκοτάδι, θα ήταν καλύτερα να ανάψετε έστω ένα κεράκι – και φυσικά όχι επιθανάτιο αλλά αναστάσιμο». Κάτι παραπάνω θα ξέρει…
kathimerini
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top