Οπτικό Υλικό για Μουσείο ΑΕΛ
Τον Μάιο του 2018 η Α.Ε.Λ. συμπλήρωσε πενήντα τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ στις 18 Οκτωβρίου θα συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό ετών επίσημης αγωνιστικής παρουσίας. Από την αρχή του έτους έχει καταβληθεί μια εντατική προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής του οπτικού υλικού όλης αυτής της περιόδου, η οποία επικαιροποιήθηκε με την πρόταση του υφυπουργού αθλητισμού κυρίου Βασιλειάδη για δημιουργία αθλητικού μουσείου τής ΑΕΛ στο στάδιο Αλκαζάρ, όπως αυτή εκφράστηκε κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας στις 12 Ιουνίου 2018.
Μέσα από την αναζήτηση βρέθηκε μικρός αριθμός πολύ σπάνιων και αδημοσίευτων φωτογραφιών. Ωστόσο, αρκετοί παλαίμαχοι έχουν δηλώσει ότι αριθμός φωτογραφιών τους έχει χαθεί για διάφορους λόγους. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί:
Α. ΒΙΝΤΕΟ
228 ώρες με στιγμιότυπα (αγώνες, αφιερώματα, ιστορία, συνθήματα, σύνδεσμοι, graffiti και Club του παραδείσου)
665 ώρες (από 443 ολόκληρους αγώνες)

Β. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (79.851)
65.000 (αγώνες)
9.000 (διάφορα)
1.680 (οπαδικές συνδέσμων)
1.450 (γηπεδικές)
1.330 (εφημερίδες)
1.135 (Club του Παραδείσου)
185 (περιοδικά)
71 (αφιερώματα)

Πέραν αυτών, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός φωτογραφιών των Νίκου Ασπρούδη, Κώστα Τσομάκου και Μιχάλη Μπατζιόλα οι οποίοι δήλωσαν ότι ευχαρίστως τις παραχωρούν.

Η μεγαλύτερη δυσκολία ανεύρεσης στιγμιοτύπων και φωτογραφιών είναι φυσικό να συναντάται τις δεκαετίες 60 και 70. Παρότι οι αριθμοί που αναφέρθηκαν είναι σημαντικοί, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν αζήτητες φωτογραφίες που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όχι μόνο για τις προαναφερθείσες περιόδους.

Για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο εμπλουτισμό του οπτικού υλικού, αλλά και την διάσωσή του, καλούνται οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες τόσο από τις ομάδες που προήλθε η συγχώνευση όσο και της ΑΕΛ, καθώς και όσοι φίλαθλοι επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθεια συλλογής με τους παρακάτω τρόπους:

1. Όσοι διαθέτουν ψηφιοποιημένο υλικό μπορούν να το αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση aelmuseum@outlook.com, ενημερώνοντας το αρχείο με την ημερομηνία (εφόσον είναι διαθέσιμη), την περιγραφή (αγώνας ή εκδήλωση) και οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία (π.χ. πρόσωπα που απεικονίζονται).

2. Όσοι δεν διαθέτουν φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή μπορούν να τις παραδίδουν εντός φακέλου στον δημοσιογράφο κύριο Νίκο Ασπρούδη, κατόπιν επικοινωνίας (τηλ. 6936849848), τις απογευματινές ώρες, Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός αργιών. Επί του φακέλου θα αναγράφονται τα στοιχεία και το τηλέφωνο επικοινωνίας του κατόχου, καθώς και ο αριθμός των φωτογραφιών. Στην πίσω πλευρά επιθυμητό είναι να αναγραφούν με μολύβι τα στοιχεία τής φωτογραφίας (ημερομηνία, αγώνας ή εκδήλωση). Μετά το πέρας της ψηφιοποίησης ο κάτοχος θα ειδοποιείται για την παραλαβή του φακέλου του. Ο υπολογιστικός φάκελος των φωτογραφιών που θα παραδοθούν, ανεξαρτήτως μορφής, θα φέρει το ονοματεπώνυμο του παραδίδοντος το υλικό, εκτός αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Ιδιαίτερη παράκληση για βοήθεια στη συγκεκριμένη προσπάθεια απευθύνεται στους συγγενείς συνεργατών εφημερίδων οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή, στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας «Ελευθερία», καθώς και σε όποιον επαγγελματία φωτογράφο επιθυμεί να διαθέσει τη συλλογή του με λογότυπο της επωνυμίας του επί του υλικού.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν συλλεγεί φωτογραφίες από αρκετούς παλαίμαχους , από τον Γιάννη Κουβεντάρη (αρχείο παλαιμάχων), την κυρία Άννα Γάτσιου (με μία σπάνια συλλογή) και την κυρία Βάσω Μητσιμπόνα (αποκόμματα εφημερίδων).
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top