Για τα καλά φαίνεται πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χρήση του VAR στην Ελλάδα. Μετά τη δήλωση του προέδρου της Super League Βαγγέλη Μπαταγιάννη πως θα εφαρμοστεί πειραματικά στις δέκα τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, προχωρά η διαδικασία. Το έργο είναι αρμοδιότητας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ενώ ο φορέας υλοποίησής του είναι το υπουργείο Παιδείας, πράγμα που σημαίνει πως πολιτικά δεν περνά πλέον από τα χέρια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.
Το κόστος τοποθέτησης και λειτουργίας του συστήματος αναμένεται να φτάσει με το ΦΠΑ στα 15 εκατ. ευρώ για διάστημα πέντε χρόνων. Ο διεθνής διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου και υπάρχουν δύο κλειστές προσφορές. Πρώτα θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος/αξιολόγηση των τεχνικών προδιαγραφών και εν συνεχεία των οικονομικών προσφορών, με τον ανάδοχο του έργου να επιλέγεται στο τέλος του χρόνου.
Τον Ιανουάριο υπολογίζεται ότι θα γίνει η εγκατάσταση του συστήματος και από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει η πειραματική λειτουργία για να εντοπιστούν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Στόχος είναι να εφαρμοστεί το σύστημα, έστω πειραματικά, στις δέκα τελευταίες αγωνιστικές, αλλά δεν αποκλείεται -αν όλα κυλήσουν ομαλά- να υπάρχει κανονική χρήση του προς το φινάλε της περιόδου σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.
Κώλυμα από πλευράς FIFA δεν υπάρχει, καθώς η ΕΠΟ έχει ήδη απευθύνει σχετικό ερώτημα στην παγκόσμια ομοσπονδία και έχει πάρει την άδειά της για χρήση του VAR όταν αυτό θα είναι έτοιμο.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top