Συνάντηση με τους αθλητικούς δικαστές των Πειθαρχικών Επιτροπών της ΕΠΟ είχε πρόσφατα η UEFA. Κλιμάκιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ταξίδεψε στην Αθήνα, και στο διήμερο που παρέμεινε στην πρωτεύουσα είχε σειρά συναντήσεων με τους προέδρους των πειθαρχικών επιτροπών, οι οποίοι πρόσφατα εκλέχτηκαν στις θέσεις τους. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν οι φάκελοι με τους ύποπτους για χειραγώγηση αγώνες που έρχονται στην Ελλάδα κατά καιρούς απ' το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης της UEFA. Φάκελοι οι οποίοι στο 100% των περιπτώσεων οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων. Καμία ποινή δεν έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε πειθαρχικό επίπεδο και μόνο η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει τιμωρήσει ομάδες με αποκλεισμό από τα κουπόνια του ΟΠΑΠ και των εταιριών στοιχηματισμού που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα.
Τα στελέχη της UEFA, έκαναν... μαθήματα στους προέδρους των επιτροπών για το πώς λειτουργούν στην Ευρώπη στο θέμα των στημένων αγώνων ενώ τους έδωσαν… οδηγίες για το πώς παρακολουθούν τις υποθέσεις και τι προσέχουν.
Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι χρειάζονται (για πολλοστή φορά) αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΠΟ, αφού, όπως ειπώθηκε, τα χέρια των πειθαρχικών επιτροπών είναι δεμένα εξαιτίας του τρόπου που έχουν συνταχθεί οι κανονισμοί και συγκεκριμένα ο Κώδικας Δεοντολογίας.
«Σε περίπτωση μη εμπλοκής αξιωματούχου της, υπαίτια θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ομάδα (ή ομάδες) όταν εμπλέκονται στο αδίκημα περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές της» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 29, παράγραφος 4 του συγκεκριμένου Κώδικα.
Εμπλοκή ποδοσφαιριστών στους φακέλους που στέλνει η UEFA και η Sportradar δεν μπορεί να αποδειχθεί και έτσι οι υποθέσεις καταλήγουν στα... σκουπίδια.
Την ίδια ώρα, σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, με τα ίδια στοιχεία επιβάλλονται τιμωρίες σε ομάδες.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top