Λάβαμε ένα μήνυμα από αναγνώστη φίλο της ΑΕΛ και όπως το συνηθίζουμε εδώ στο aelole.gr δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του, εφόσον δεν περιέχει υβριστικό ή βλάσφημο περιεχόμενο. Επειδή το aelole.gr είστε όλοι εσείς… Διαβάστε τι μας έστειλε
«Άλλη μία χρονιά φτάνει στο τέλος της. Άλλη μια χρονιά με ανασκοπήσεις σε διάφορους τομείς, χωρίς να εξαιρούνται αυτοί του αθλητισμού. Τι έκανε η Α.Ε.Λ. μέσα στο 2018;Η ΠΑΕ και ο κατέχων την πλειοψηφία των μετοχών έδωσαν την παράσταση της χρονιάς με ανακοινώσεις και προσωπικές δηλώσεις που παρόμοιες δεν υπήρξαν ποτέ στην ιστορία της ομάδας. Οι παρελάσεις παικτών και προπονητών δεν έχουν σταματημό.
Γενικά
Από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα το πάρε-δώσε της τρέχουσας ιδιοκτησίας περιλαμβάνει εξήντα δύο (62) Έλληνες και πενήντα έναν (51) αλλοδαπούς, εξαιρουμένων των δύο πρόσφατων προσθηκών. Στον πίνακα 5 φαίνονται οι συμμετοχές των εκατό δεκατριών (113) παικτών, απ’ όπου ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ενσωματώθηκαν (καλοκαίρι 2018):
- Δώδεκα (12) Έλληνες, εκ των οποίων οι έξι (6) νεαροί, με τον Νικολούδη να αποχωρεί χωρίς ανακοίνωση. Πέραν αυτού, οι άλλοι πέντε (5) δεν κατέγραψαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα, όπως το ίδιο συνέβη και με τους Κάσσο, Μπέρτο, Τριποτσέρη, ενώ ο Καπός αποχώρησε μετά την προετοιμασία.
- Δεκατρείς (13) αλλοδαποί, εκ των οποίων τέσσερις (4) δεν προλάβαμε να τους γνωρίσουμε (Κασάδο, Μάρκος, Παπαφώτης, Πετρόβικ), ενώ άλλοι δύο (2) αποτελούν ήδη παρελθόν (Μόρσι, Φρίουι). Συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική του…επιτυχούς μεταγραφικού σχεδιασμού, η ΠΑΕ έχει ήδη ανακοινώσει την απόκτηση άλλων δύο (2) αλλοδαπών.
Αποχώρησαν:
- Δεκαπέντε (15) Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο Καπός που επέστρεψε από δανεισμό.
- Επτά (7) αλλοδαποί, συν τους έξι (6) που αναφέρθηκαν παραπάνω.

2. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
α. Πρωτάθλημα. Άλλη μια μετριότητα προστέθηκε σε αυτές που συνοδεύουν την ομάδα στη Superleague από το καλοκαίρι του 2009 και μετά. Για το 2018 η ομάδα κατέγραψε:
Εντός έδρας: Πέντε (5) νίκες, έξι (6) ισοπαλίες και τέσσερις (4) ήττες, τέρματα 15-14, βαθμοί είκοσι ένας (21).
Εκτός έδρας: Μία (1) νίκη, δύο (2) ισοπαλίες και έντεκα (11) ήττες, τέρματα 5-23, βαθμοί πέντε (5).
Συνολικά: έξι (6) νίκες, έξι (6) ισοπαλίες, δεκαπέντε (15) ήττες, τέρματα 20-37, βαθμοί είκοσι έξι (26).
β. Κύπελλο. Έδωσε πέντε (5) αγώνες, αποκλείοντας Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννινα, χάνοντας την πρόκριση για τον τελικό από την ΑΕΚ με το τέρμα στις καθυστερήσεις του αγώνα.

3. ΟΠΑΔΙΚΑ
Ο οπαδός της Α.Ε.Λ. ήταν και παραμένει μια άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση, όπως αναλύθηκε πρόσφατα. Τα «πέτρινα χρόνια» δεν δίδαξαν τίποτα, σε κανέναν. Το καθοριστικότερο έτος, το 2013, θα παραμείνει αρνητικός σταθμός στην ιστορία των οπαδών της Α.Ε.Λ. Οι «επανεκκινήσεις» του 2004 και του 2014 δεν απέδωσαν τίποτα περισσότερο από εταιρικά οφέλη. Τώρα μπορούμε ΟΛΟΙ να υποκρινόμαστε για την προσφορά μας ως οπαδοί.

Ενώ η εμπορική εκμετάλλευση στο ποδόσφαιρο απαιτεί άλλες πρακτικές για ενίσχυση της εταιρείας με έσοδα από όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων, η παρούσα ιδιοκτησία επέλεξε τον γνωστό δρόμο, αυτόν της συνέχισης στην αντιπαράθεση με τους οργανωμένους.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων δεν έπεισε κανέναν. Το επιχρυσωμένο χάπι τής ανακοίνωσης για «…νέα γενιά οπαδών που θα κάνουν τις ποιοτικές αλλαγές της προσωπικότητας τους, με τις αρχές και τις αξίες της…», προκειμένου να υλοποιηθεί θέλει δουλειά πολλή, με σχέδιο, συλλογική προσπάθεια, ειλικρινείς προθέσεις και όχι αερολογίες. Οι προγραμματισμένες κινήσεις πρέπει να γίνονται στην ώρα τους. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η υπόψη προσπάθεια έγινε για λόγους προσωπικού γοήτρου μήπως και επιτευχθεί η ανατροπή των πανελληνίων αρνητικών σχολίων που προκαλεί το γυμνό τοπίο τής ανατολικής κερκίδας στον...ορνιθώνα με τον αραβικό τάπητα υπερπολυτελείας που προσφέρεται μόνο για έφιππο αγώνα γκολφ. Άραγε περιμένει κανείς ότι θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας;
Πριν την παρουσίαση των στοιχείων που ακολουθούν, θεωρώ υποχρέωση να απευθύνω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ για την ομολογουμένως εξαιρετική και διαχρονική εργασία καταγραφής της ιστορίας της Α.Ε.Λ. από το 1964 μέχρι το 1998 από τους κ.κ. Κώστα Αργύρη και Δημήτρη Σακελλάρη, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ευχερούς επεξεργασίας και αναφοράς τους.

24 Σεπτεμβρίου 2018. Ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου δηλώνει ότι για τη μη προσέλευση του κόσμου ο ένας παράγοντας είναι «η συνεχής απαξίωση της ομάδας από το 2009 και μετά».
Πρώτον, από το 2009 και μετά συμπεριλαμβάνει και τη δική του θητεία.
Δεύτερον, σκόπιμο κρίνεται να αναλύσει τα δηλωθέντα στοιχεία.
Στους πίνακες 1 και 2 που ακολουθούν δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες… Τα συμπεράσματα εύκολα, χωρίς να απαιτείται ως δικαιολογία η επίκληση των καρτών διαρκείας.



27 Σεπτεμβρίου 2018. Τρεις μόλις ημέρες μετά την παραπάνω δήλωση, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου διαφωνεί με την τοποθέτηση του κυρίου Ράιδου (ASTRA TV), ισχυριζόμενος ότι «…ποτέ η Λάρισα, ακόμα και στη σουπερλίγκα, ακόμα και τότε που μεσουρανούσε στην Α’ εθνική, δεν είχε μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων από τις 6.000. Ποτέ! Σε κάποια σημαντικά παιχνίδια και όταν πρωταγωνιστεί ή διεκδικεί τίτλους σε κύπελλο μπορεί να είχε 7 και 8.000 το γήπεδο, αλλά στα άλλα παιχνίδια ποτέ οι θεατές δεν πέρασαν τις 3.000».
Είναι δικά του λεγόμενα και δεν μπορεί να επικαλεστεί παραπληροφόρηση. Πόσο βάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί του; Στον πίνακα 3 φαίνονται τα στοιχεία των δηλωθέντων εισιτηρίων με το μέσο όρο αυτών ανά περίοδο.



Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να γνωρίζει άλγεβρα Μπουλ για ν’ αντιληφθεί ότι στο ένα τρίτο (1/3) της ιστορίας της η Α.Ε.Λ. είχε μέσο όρο εισιτηρίων μεγαλύτερο των 6.000, ενώ στις ίδιες περιόδους ο γενικός μέσος όρος ήταν 7.782. Δύο (2) από αυτές τις περιόδους ανήκουν στη Β’ εθνική, τις περιόδους που κατέκτησε το πρωτάθλημα και ανέβηκε στην Α’. Την περίοδο 1977-78 (δεύτερη άνοδος) είχε μέσο όρο 4.434, ενώ η τελευταία άνοδος που πιστώνεται στη θητεία της τωρινής ΠΑΕ είχε μέσο όρο 2.734, όπως φαίνεται στον πίνακα 2.
Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε εξήντα εννέα (69) αγώνες Α’ εθνικής τα δηλωθέντα εισιτήρια ημέρας ήταν περισσότερα από 10.000. Σε διακόσιους εννέα (209) επί τετρακοσίων είκοσι τριών (423) καταχωρημένων αγώνων πρωταθλήματος μέχρι το 1996, ήτοι ποσοστό 49,4%, ο αριθμός των δηλωθέντων εισιτηρίων υπερέβαινε τις 6.000.
Επειδή η υποβάθμιση έχει και όρια, στις 30 Μαΐου 2004 η Α.Ε.Λ. της Γ’ εθνικής με αντίπαλο τον Ποντιακό Νέας Σάντας είχε 9.039 εισιτήρια. Στον αντίποδα, η ΠΑΕ με την παρούσα ιδιοκτησία μπορεί να καυχιέται για τα 7.499 εισιτήρια με τον Ολυμπιακό Π. στις 7/1/2018 και τη δεύτερη φορά που ξεπέρασε τα φράγμα των 6.000 στον αγώνα με τα Χανιά στις 22/5/2016. Πέραν της πλήρους άγνοιας, αναδεικνύεται και αποδεικνύεται περίτρανα για πολλοστή φορά η προσπάθεια εντυπωσιασμού και υποβάθμισης όλων όσων δεν βολεύουν, αλλά - το σπουδαιότερο - και διαστρέβλωσης τής ιστορίας.

Άλλος ένας αγώνας της Α.Ε.Λ. στο χωράφι, άλλος ένας αγώνας με κοσμοσυρροή! Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ λίγο μετά τον αγώνα συνεχάρη τις…χιλιάδες «αληθινών» οπαδών της! Στον αγώνα με την Α.Ε.Κ. δηλώθηκαν 2.855 εισιτήρια, αριθμός που καταγράφεται ως ο μικρότερος στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.

Παρουσιάζεται στη συνέχεια ο πίνακας 4 με τα εισιτήρια όλων των αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων όπου καταδεικνύεται η φθίνουσα πορεία προσέλευσης του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους δέκα (10) τελευταίους αγώνες οι οκτώ (8) ανήκουν στις περιόδους 2005-2018, ενώ οι άλλοι δύο αφορούν τις περιόδους 1994-95, 1995-96.



* Ο αγώνας έγινε στο δημοτικό στάδιο Τρικάλων. Το ρεκόρ του σταδίου είναι 18.231 (12/03/1972, Α.Ο.Τρίκαλα-Παναθηναϊκός 1-2).
Απεικόνιση του παραπάνω πίνακα σε γράφημα.


Ποιος Φταίει;
Φταίει άραγε η οικονομική κρίση της χώρας των μνημονίων;
Φταίει ίσως η τεχνολογία και η καθημερινότητα της πληθώρας των αγώνων ομαδικών αθλημάτων που καλύπτονται τηλεοπτικά, με αποτέλεσμα τον κορεσμό του κόσμου;
Ειδικότερα για τον κόσμο της Α.Ε.Λ. ισχύουν τα προαναφερθέντα ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;
Μήπως φταίει το «παλατάκι» που έγινε, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της διαχειρίστριας εταιρείας και της ΠΑΕ;
Μήπως φταίνε οι υψηλές τιμές των καρτών διαρκείας και των εισιτηρίων ημέρας;
Μήπως φταίνε οι πολλοί και αμφιβόλου αξίας αλλοδαποί που εντάσσονται στο δυναμολόγιο της ομάδας;
Μήπως φταίνε οι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για ελληνικοποίηση της Α.Ε.Λ. που ποτέ δεν τηρήθηκαν;
Μήπως φταίει ο πόλεμος του ιδιοκτήτη με τους οργανωμένους;
Μήπως φταίει η ένταξη του κόσμου σε υποστηρικτές ιδιοκτητών και ο διχασμός του;
Μήπως φταίει ο αϊ-Βασίλης;
Μήπως φταίει το γεγονός ότι η ομάδα δεν αποδίδει ποδόσφαιρο αξιώσεων και δεν συνάδει με όλα όσα έχει βιώσει ο κόσμος της Α.Ε.Λ;
Μήπως, τελικά, η ιδέα «Α.Ε.Λ.» έχει ξεπεραστεί, έχει ξεφτίσει;

Ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του απαντήσεις. Ωστόσο, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος αδυνατεί να διακρίνει φως στο τούνελ. Άραγε υπάρχει πιο χαμηλά;»

Καλές γιορτές, με υγεία σε ΟΛΟΥΣ
Τορόντο, 24 Δεκεμβρίου 2018
Δημήτρης Κ. Κούρος

 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top