Με ανακοίνωσή της η ΕΠΟ γνωστοποίησε τις διώξεις εις βάρος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια και του αντίστοιχου της ΠΑΕ Λαμία, Πανουργιά Παπαϊωάννου. Τα άρθρα με τα οποία διώκονται οι δυο ιδιοκτήτες των ΠΑΕ αφορούν δηλώσεις δυσφήμησης του αθλήματος και των ποδοσφαιρικών οργάνων. Από τον αναπληρωτή υπεύθυνο άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων, ασκήθηκαν οι εξής πειθαρχικές διώξεις.
Σε βάρος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Λαμία ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 20Α παρ.1, 2, 3α, 25 παρ. 1 Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Σε βάρος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Λάρισα Α.ΚΟΥΓΙΑ για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 20Α παρ.1, 2 και 3γ, δ, 25 παρ. 1 Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Άρθρο 20 Α
Δυσμενείς δηλώσεις και Δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων
1. Ως δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων θεωρούνται οι με οποιονδήποτε τρόπο δημόσιες δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις σε βάρος της Ε.Π.Ο. και των οργάνων της, των Ενώσεων - μελών της και των οργάνων τους, των διοργανωτριών των αγώνων, των θεσμοθετημένων δικαιοδοτικών και δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, όπως και των φυσικών προσώπων, αξιωματούχων των ανωτέρω αρχών και οργάνων, επίσης των οργάνων διαιτησίας και γενικώς των διαιτητών, καθώς και οποιασδήποτε ομάδας και των αξιωματούχων αυτής, από τις Π.Α.Ε. και τα σωματεία και από τα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αυτές/α ή τις/τα εκπροσωπούν. Δυσμενής κρίση θεωρείται, μεταξύ των άλλων, οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ή κρίση, που περιέχει μομφές κατά προσώπων, (διαιτητών ή μελών ποδοσφαιρικών δικαστικών ή λοιπών οργάνων, κ.ο.κ.) για σκοπιμότητα ή 40 δόλο ή μεροληψία στην λήψη αποφάσεων, κ.ο.κ. που κατ’ αντικειμενική κρίση δύναται να βλάψει την τιμή και την υπόληψη κάποιου.
2. Δημόσιες θεωρούνται οι δηλώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την διάδοση της δήλωσης ή της κρίσης με οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης ή επικοινωνίας.
3. Επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης ή δυσμενών κρίσεων αποτελεί η δυσφήμιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο., της Κ.Ε.Δ. ή των διαιτητών (βοηθών διαιτητή, τέταρτου διαιτητή και παρατηρητή διαιτησίας) αγώνα με δημόσιες δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις από πρόσωπα που εμπίπτουν στον παρόντα κώδικα. Ειδικότερα οποιαδήποτε δημόσια δυσμενή δήλωση ή κρίση, από πρόσωπα που εμπίπτουν στον παρόντα κώδικα, αφορά την διαιτησία περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο ή μεροληψία στην λήψη των αποφάσεων του διαιτητή (ή των βοηθών διαιτητή, κ.ο.κ.) σε έναν ορισμένο αγώνα ή περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο στον ορισμό του σε έναν συγκεκριμένο αγώνα ή στους ορισμούς των πινάκων των διαιτητών και των παρατηρητών διαιτησίας, συνιστά δυσμενή δήλωση ή κρίση. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
α) Χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) Ευρώ έως σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, αν οι παραβάτες -φυσικό ή νομικό πρόσωπο- σχετίζονται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρό και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις έως 50.000,00 Ευρώ και από πεντακόσια (500) ευρώ έως δύο χιλιάδες (2.000) Ευρώ αν παραβάτες σχετίζονται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
γ) Σε περίπτωση –κάθε- νέας υποτροπής επιβάλλεται χρηματική ποινή, τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον 120.000,00 εφόσον οι παραβάτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα σχετίζονται με το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας, πενήντα χιλιάδων (50,000) Ευρώ για το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας, ενώ διπλασιάζεται η επιβληθείσα ποινή για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Επιπλέον επιβάλλεται αφαίρεση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της υπαίτιας ομάδας η οποία προέβη στις δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις ή της οποίας αξιωματούχος είναι το πρόσωπο που προέβη σ’ αυτές ή εμπίπτει στα πρόσωπα του παρόντα κώδικα.

Άρθρο 25 Υπεύθυνος άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων.
1. Στην Ε.Π.Ο. λειτουργεί υπηρεσία άσκησης πειθαρχικής δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Ο υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικής δίωξης είναι αρμόδιος: Να ασκεί δίωξη για παράβαση διατάξεων του Καταστατικού ή των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και να παραπέμπει τους παραβάτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα στις αρμόδιες επιτροπές (της κατά περίπτωση διοργανώτριας ή της Ε.Π.Ο.) για πειθαρχικά αδικήματα, που δεν αναφέρονται σε φύλλο αγώνα και περιήλθαν στην γνώση του, από :
i) παραπομπή από την Ε.Ε. της Ε.Π.Ο.,
ii) παραπομπή από επιτροπές ή υπηρεσίες της κατά περίπτωση διοργανώτριας αρχής ή της Ε.Π.Ο.,
iii) γνώση του για γεγονότα ή δηλώσεις που καλύπτονται από τα Μ.Μ.Ε.,
iv) στοιχειοθετημένες επώνυμες καταγγελίες.
Η εξουσία άσκησης δίωξης με βάση το οπτικό υλικό (ήτοι εκτός Φ.Α.) δεν ανήκει στις πειθαρχικές Επιτροπές αλλά μόνο στον Υπεύθυνο άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Η δίωξη για τα αδικήματα που περιέρχονται στην γνώση του υπεύθυνου άσκησης πειθαρχικής δίωξης με έναν από τους ανωτέρους τρόπους, ασκείται εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα της γνωστοποίησης ή καταγγελίας.»
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top