Ο άλλοτε τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ΑΕΛ και πρώην μάνατζερ, Νίκος Λυράκης, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, περιγράφει στο SDNA τον ψύχραιμο («soft») τρόπο με τον οποίο βιώνουν στην αγγλική πρωτεύουσα την εξάπλωση του ιού στον ευρωπαϊκό χάρτη, τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της αγγλικής κυβέρνησης, καθώς και τις αγγελίες που διαχρονικά υπάρχουν και ζητούν υγιή άτομα για την συμμετοχή τους σε πειραματικά προγράμματα αντίδρασης φαρμάκων. Αναλυτικά ο Νίκος Λυράκης
-Πώς βιώνετε στο Λονδίνο την κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού και πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σας;
«Αυτή την στιγμή που μιλάμε ο κορωνοϊός δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας. Κάτι που φάνηκε και απ΄τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που υποστήριξε πως τα μέτρα που λαμβάνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι απαραίτητο να παρθούν και στην Αγγλία. Μάλιστα ανέφερε πως το κλείσιμο των σχολείων είναι πιο επικίνδυνο απ΄την στιγμή που τα παιδιά έχοντας υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας παραμένουν στο σπίτι πολλές ώρες μαζί με ευπαθείς ομάδες. Αυτή την κατεύθυνση δίνει η πολιτεία και έτσι ο κόσμος το αντιμετωπίζει πολύ ψύχραιμα και δεν δείχνει κανέναν πανικό. Δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα η καθημερινότητας της πόλης στο Λονδίνο. Καθημερινά γίνονται ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή διαφόρων συναυλιών που συγκεντρώνουν πολλές χιλιάδες κόσμου. Υπάρχει βεβαίως μια σχετική ύφεση στην κίνηση που παραπέμπει σε περιόδους καλοκαιριού όπου ο κόσμος βρίσκεται σε άδειες. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των Άγγλων στο θέμα του κορονοϊού.
Αναλογικά με τον πληθυσμό και την επισκεψιμότητα της χώρας τα κρούσματα είναι πολύ χαμηλά. Στην τηλεόραση πάντως παίζει παντού πρώτο θέμα η εξάπλωση του κορονοϊού ανά τον κόσμο».

- Τι είδους προληπτικά μέτρα λαμβάνονται στην καθημερινότητα της πόλης που δείχνουν πως ζούμε εποχή κορωνοϊού;
«Υπάρχει πρόβλεψη σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να υπάρχουν τα κατάλληλα αντισηπτικά και οδηγίες για καλό πλύσιμο των χεριών. Από κει και πέρα υφίσταται μια υπερβολική κατανάλωση σε μαντιλάκια, μάσκες, ενώ αυτά τα είδη περιορίζονται σε συγκεκριμένο αριθμό που μπορεί να αγοράσει κανείς. Κόσμος που κυκλοφορεί με μάσκες στους δρόμους αλλά αυτό συμβαίνει σε αναλογία 1 προς 100».

- Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός την ποδοσφαιρική ζωή της χώρας;
«Αν δεν προέκυπταν τα κρούσματα με τον Αρτέτα στην Άρσεναλ, τους παίκτες της Τσέλσι και της Λέστερ θα συνεχιζόταν κανονικά το πρωτάθλημα».

- Κυκλοφόρησε πως μια ερευνητική ομάδα από την Αγγλία ζητάει εθελοντές να μολυνθούν με τον ιό του κορωνοϊού και να γίνουν ουσιαστικά… πειραματόζωα με αντάλλαγμα 4000 ευρώ.
«Στην Αγγλία ακόμα και χωρίς να υπάρχουν επείγουσες καταστάσεις παίζουν αγγελίες που ζητούν από απολύτως υγιή άτομα για να συμμετέχουν σε πειραματικά προγράμματα αντίδρασης φαρμάκων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και δεν θα πρέπει να μας προκαλεί καμία εντύπωση».

- Πόσο σε ανησυχεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα;
«Σίγουρα ανησυχώ βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν και καταγράφονται. Απ΄ότι καταλαβαίνω χωρίς να είμαι γιατρός ακόμα και οι ειδικοί ζητούν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων, διότι διαβάζουν τον ιό και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακόμα τον τρόπο περιορισμού και αντιμετώπισής του». 
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top