Η Σοφία Κόγγουλη είναι μια Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια που αγωνίζεται την τελευταία τετραετία στην Ιταλία. Η 28χρονη επιθετικός με καταγωγή από την Λάρισα από το καλοκαίρι φοράει την φανέλα της Ταβανιάκο, ομάδα πρώτης κατηγορίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο της Ιταλίας, η οποία εδρεύει στην πόλη Ταβανιάκο-Φρίουλι και ανήκει στην περιοχή Ούντινε. Η Ελληνίδα αθλήτρια έχει αγωνιστεί στο παρελθόν και σε Φιορεντίνα και Κιέβο Βερόνα και τις τελευταίες ημέρες ζει έντονα την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία με τον κορωνοϊό. Το Metrosport συνομίλησε μαζί της για όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα. Αναλυτικά η Σοφία Κόγγουλη
-Θα ήθελα να μας πεις πως είναι τα πράγματα εκεί στην Βόρεια Ιταλία.
«Εδώ και μια εβδομάδα είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, δεν μας επιτρέπεται να βγούμε εκτός αν πάμε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο, πρέπει να έχεις χαρτί για να πας και σε αυτά. Η αστυνομία είναι έξω στους δρόμους και δεν επιτρέπει τις άσκοπες μετακινήσεις. Αυτό το χαρτί είναι κάτι σαν υπεύθυνη δήλωση που λέει ποιος είσαι, που μένεις, τι κάνεις, και μόνο με αυτό σου επιτρέπεται να βγεις έξω. Εδώ υπάρχουν αυστηρά μέτρα. Εγώ είχα κάνει το τεστ στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό όταν παίζαμε με την Ιρλανδία και ήταν αρνητικό. Επρεπε να γυρίσω στην Ιταλία, επέστρεψα στις 8 Μαρτίου, τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά τότε,αλλά δύο μέρες αργότερα μας ανακοίνωσαν πως είναι σοβαρά. Από την ομάδα μας είπαν πως θα πρέπει να σταματήσουμε τις προπονήσεις. Προσπάθησα από τότε να έρθω στην Ελλάδα γιατί είμαι μόνη μου εδώ αλλά δεν τα κατάφερα. Είμαι αγχωμένη, λυπημένη, στεναχωρεμένη, αυτό που ζω είναι ένα δράμα. Το μόνο που έχω να πω είναι υπομονή, προσευχή και άγιος ο Θεός. Δεν ξέρουμε που θα βγει αυτή η κατάσταση, καθημερινά πεθαίνει 100άδες κόσμου εδώ στην Ιταλία, δεν υπάρχουν δωμάτια, δεν υπάρχουν μηχανήματα. Είμαστε με άλλες δύο συμπαίκτριες μαζί έτσι κι αλλιώς στο σπίτι, και περνάει πιο εύκολα ο χρόνος, αλλά το σημαντικό είναι που δεν έχω την οικογένεια μου κοντά».

-Με τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών να μεγαλώνει, ο κόσμος πως αντιμετωπίζει την κατάσταση; Βλέπεις υπερβολές στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία;
«Δεν έχω βγει έξω τις τελευταίες μέρες, αλλά βλέπω πως ο κόσμος, δεν κυκλοφορεί, δεν περνάνε αυτοκίνητα, δεν περνάει πεζός, δεν έχω δει κάποιες υπερβολές, είδα καρότσια γεμάτα αλλά μέχρι εκεί».

-Η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια μέτρα, θεωρείς πως είναι τα κατάλληλα και ίσως οι Ιταλοί υποτίμησαν λίγο την κατάσταση;
«Υποτίμησαν τον ιό οι Ιταλοί και γι΄αυτό υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα. Αν δεν το καταλάβουν οι Ελληνες θα συμβεί και σε εμάς, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το σωστό, οι Ελληνες κάνουν το λάθος αυτή τη φορά. Αν δεν το καταλάβουν όλοι η Ελλάδα θα περάσει δύσκολα. Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία δεν πρέπει να αφήνουν και τους γονείς να δουλεύουν».

-Πως αισθάνθηκες όταν άκουσες τον κόσμο να τραγουδά στα μπαλκόνια;
«Ηταν πολύ συγκινητικό και ταυτόχρονα θλιβερό, να προσπαθεί ο κόσμος να χαμογελάει σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, να έχουν την σημαία της Ιταλίας στα μπαλκόνια. Με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί είμαι 4 χρόνια εδώ, νιώθω δεύτερο μου σπίτι την χώρα».

-Ο κόσμος στην Ιταλία είναι πειθαρχημένος;
«Εδώ ο κόσμος το έχει δει εντελώς διαφορετικά και είναι πειθαρχημένος πλέον. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν υπάρχει και άλλη λύση από το να πειθαρχήσουν. Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο θύματα, το βλέπουμε πιο χαλαρά αλλά πρέπει να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ιταλών που στην αρχή το είδαν χαλαρά και έφτασαν εδώ για να πειθαρχήσουν».

-Υπάρχει κάποιος από το κοντινό σου περιβάλλον που είναι σε καραντίνα;
«Δόξα τον Θεό είναι όλοι καλά, μιλάμε καθημερινά, τους λέω να προσέχουν, το θετικό είναι πως μένουν σε χωριό, έχουν να κάνουν πράγματα, έχουν τον κήπο, μπορεί να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα τους».

-Στην ομάδα πως είναι η κατάσταση; Τι σας έχουν πει και πως το αντιμετωπίζουν οι συμπαίκτριες σου;
«Κάποιες συμπαίκτριες μου έχουν πάει στις οικογένειές τους, είναι πολύ δύσκολο και γι΄αυτές, αλλά είναι χαρούμενες που είναι με τις οικογένειές τους. Εμείς εδώ που είμαστε τρεις σε ένα σπίτι προσπαθούμε να περάσουμε την κατάσταση με χαμόγελο, με τραγούδι, με παιχνίδια».

-Από την ομάδα σας έχουν δώσει ειδικό πρόγραμμα; Πιστεύεις πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα καταφέρουν τα πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν;
«Είμαστε επαγγελματίες και είναι δύσκολο που δεν προπονούμαστε. Μας έχουν δώσει πρόγραμμα από την ομάδα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμες για όταν θα μπορέσουμε να ξαναπαίξουμε. Πιστεύω μετά τις 20 Απριλίου θα μπορούμε να παίξουμε ξανά χωρίς να έχω κάποια ενημέρωση. Απομένουν έξι αγωνιστικές».

-Εσύ πως τα βλέπεις τα πράγματα; Ανησυχείς περισσότερο για εσένα που είσαι στο επίκεντρο του προβλήματος ή για την οικογένειά σου που βρίσκεται στην Ελλάδα;
«Είναι λίγο περίεργη η κατάσταση, θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα και στην οικογένειά μου αλλά δεν μπορώ, εγώ σκέφτομαι αυτούς, αυτοί εμένα».

-Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στον κόσμο της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας;
«Στον κόσμο της Ιταλίας θα ήθελα να πω υπομονή, πίστη και ας μείνουμε όλοι ενωμένοι. Για τον κόσμο της Ελλάδας, θα ήθελα να πω να μείνει συγκεντρωμένος στην κατάσταση που επικρατεί για να μην περάσει όσα περνάει η Ιταλία, να μην υπάρξουν θύματα, να μείνουν όλοι σπίτι».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top