Ο προπονητής της ΑΕΛ, Μιχάλης Γρηγορίου, μίλησε στο SDNA για την επέκταση της συνεργασίας του με την θεσσαλική ομάδα, την «χημεία» με τον Αλέξη Κούγια, κάνει το «ταμείο» της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, αναφέρει για τον κόσμο και οριοθετεί τους επόμενους στόχους των «βυσσινί». Αναλυτικά ο Μιχάλης Γρηγορίου
- Πώς μπορεί να αισθάνεται ένας προπονητής που εν μέσω κορωνοιού και lockdown και μέσα σε ένα γενικότερα κλίμα αβεβαιότητας για το «αύριο» και την επόμενη μέρα, ο ίδιος λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης για άλλα δύο χρόνια από την ομάδα του να συνεχίσει τη δουλειά του;
«Να σημειώσω αρχικά πως το ποδόσφαιρο πάντα μετά από παγκόσμιες κρίσεις καταφέρνει και επιβιώνει. Αποτελεί μια διέξοδο για τον κόσμο έπειτα από κάθε άσχημο που συμβαίνει κι ασφαλώς δεν πρόκειται να σταματήσει όσο κι αν υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί τριγμοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλώς ή κακώς οι ομάδες θα πρέπει να κοιτάξουν το αύριο και δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Τα εύσημα ανήκουν στον κ.Κούγια ο οποίος σε μια χρονική περίοδο όπου έχουν σταματήσει τα πάντα και υποθετικά δεν λειτουργεί τίποτα μπαίνει στη διαδικασία να κοιτάει το αύριο. Στην ΑΕΛ υπάρχει σωστός προγραμματισμός, καλή οργάνωση και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Επιθυμία του κ.Κούγια ήταν να επικυρώσουμε τώρα την μεταξύ μας συνεργασία για άλλα δύο χρόνια».

- Κόουτς, η ΑΕΛ είναι μια ομάδα που μας είχε συνηθίσει σε πολλές αλλαγές προπονητών στην προ – Γρηγορίου εποχή στον πάγκο της. Με το χέρι στην καρδιά, όταν το περασμένο καλοκαίρι πήγαινες στη Λάρισα, περίμενες πως θα εξελιχθείς στο μακροβιότερο προπονητή επί των ημερών του Αλέξη Κούγια στην ηγεσία της ΠΑΕ;
«Σε όλες μου τις συνεργασίες θέτω κάποιους κανόνες. Συγχρόνως ζητάω να ακούσω και τους κανόνες του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Αυτοί οι κανόνες έπεσαν στο τραπέζι στην πρώτη συνάντησή μου το περασμένο καλοκαίρι με τον κ.Κούγια. Όσο περνούσε ο καιρός κανένας από τους δύο δεν παραβίασε κανέναν κανόνα και έτσι σταδιακά διαμορφώθηκε μια άριστη σχέση. Από κει και πέρα όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα σκέφτεσαι πάντα θετικά και όχι αρνητικά. Προσωπικά έχω πάντα εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό μου όσο και στους συνεργάτες μου. Η ΑΕΛ είναι μεγάλη ομάδα και είναι λογικό να υπάρχει πίεση. Με τον κ.Κούγια τηρούμε κατά γράμμα τους μεταξύ μας κανόνες και έχουμε μια άριστη συνεργασία»

- Ποια θεωρείς πως είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας που φέρει την δική σου υπογραφή; Πολλοί λένε πως έχει αποκτήσει ένα πολύ γερό…μέταλλο και δεν παρατάει παιχνίδια που στραβώνουν.
«Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια η ΑΕΛ έριχνε πολύ μεγάλο βάρος στην αμυντική λειτουργία της και παραμελούσε σημαντικά το επιθετικό κομμάτι. Εγώ αυτό που ξεκίνησα να κάνω από την στιγμή που την ανέλαβα ήταν να φέρω το πράγμα σε μια ισορροπία και να αλλάξουμε αγωνιστική συμπεριφορά και νοοτροπία. Μην ξεχνάμε πως οι φίλοι της ΑΕΛ έχουν μάθει να βλέπουν άλλο ποδόσφαιρο και αρέσκονται να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο. Εμείς αυτό που είπαμε με τους παίκτες από την πρώτη στιγμή ήταν πως ανεξάρτητα από το πως εξελίσσεται ένα παιχνίδι, θετικά ή αρνητικά, ποτέ δεν το παρατάμε. Έτσι καταφέραμε άλλωστε να πετύχουμε σπουδαίες ανατροπές και να έχουμε οφέλη από παιχνίδια που έμοιαζαν αρχικώς χαμένα. Αυτό το στοιχείο θέλω να διατηρήσουμε σαν ομάδα και να προσθέσουμε ταχύτητα και ποιότητα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα πως θα μου δοθεί η δυνατότητα να έχω την επίβλεψη της καλοκαιρινής προετοιμασίας που είναι το ήμισυ του παντός».

- Τι γεύση σου αφήνει το…ταμείο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος για την ΑΕΛ;
«Ήμασταν πολύ κοντά στην εξάδα, ωστόσο ο παράγοντας τύχη και οι λεπτομέρειες δεν ήταν μαζί μας. Έτσι όπως ξεκίνησε η χρονιά με μια ελλιπέστατη προετοιμασία και ένα υπεράριθμο ρόστερ, περιμέναμε πως κατά τη διάρκεια της σεζόν θα έχουμε διακυμάνσεις. Ειδικά μετά τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις που έγιναν στο έμψυχο δυναμικό μας ήταν λογικό να υπάρχει μια μεταβολή στον τρόπο παιχνιδιού που μας κόστισε και δεν καταφέραμε να πετύχουμε έναν μεγάλο στόχο από την πρώτη κιόλας χρονιά της δικής μου παρουσίας στην ΑΕΛ».

- Αν εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, τότε ποιος μπορεί να είναι ο στόχος εν όψει της νέας σεζόν;
«Ένα βήμα πιο ψηλά από φέτος για να θεωρείτε η χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη».

- Πόσο ρεαλιστικό είναι η ΑΕΛ να κινηθεί στα χνάρια του παρελθόντος και να βρεθεί στην α΄ταχύτητα του ελληνικού πρωταθλήματος;
«Η ΑΕΛ διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης ομάδας. Έχει πολλούς οπαδούς, ένα όμορφο – σύγχρονο γήπεδο κι ένα πολύ καλό προπονητικό κέντρο. Συν τοις άλλοις διαθέτει έναν ιδιοκτήτη ο οποίος ξέρει πολύ καλά το ποδόσφαιρο το οποίο αγαπά όπως την οικογένειά του. Όταν είσαι παράγοντας 40 χρόνια, αυτό το κάνεις από αγάπη και μόνο για το ποδόσφαιρο και όχι για κάτι άλλο. Η ΑΕΛ έχει όλα τα στοιχεία για να φτάσει εκεί που της αρμόζει και να αποκτήσει ευρωπαϊκό στυλ».

- Μήπως αυτή η ομάδα αξίζει ακόμα μεγαλύτερης αγκαλιάς και υποστήριξης από τον κόσμο
«Αυτό είναι το επόμενο στοίχημά μας. Φέτος έγιναν ήδη αρκετά βήματα και υπήρξαν παιχνίδια στα οποία είχαμε 8, 9 και 10 χιλιάδες κόσμο στο γήπεδο. Ήμασταν έκτη ομάδα στα εισιτήρια της Super League. Το βασικό μας στοίχημα είναι να κερδίσουμε τον κόσμο που αποτελεί την μεγάλη – πραγματική δύναμη των ομάδων και ελπίζουμε πως μέσα από το καλό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματά μας θα πετύχουμε να βλέπουμε γεμάτο το γήπεδό μας».

- Πότε περιμένεις να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Μπορεί να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα;
«Η βασική εντολή της OYEΦΑ είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Βέβαια υπάρχουν πολλές δυσκολίες όσον αφορά το πως και πότε μπορεί να γίνει αυτό. Κανένας δεν το γνωρίζει αφού κάθε μέρα προκύπτουν και νέα δεδομένα. Υπάρχει μια αισιοδοξία για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων εφόσον όλα εξελιχθούν καλά και τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας».

- Η επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου θα είναι ίδια στην μετά  κορωνοιού εποχή;
«Παγκοσμίως σε όλα τα μεγέθη και όχι μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο. Το ποδόσφαιρο κατάφερε να επιβιώσει μετά από παγκοσμίους πολέμους και μεγάλες κακουχίες. Θα συνεχίσει να αποτελεί ένα κορυφαίο κοινωνικό γεγονός και είμαι βέβαιος πως θα βρει πάλι το δρόμο του».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top