Τα βήματα για την επανέναρξη της δράσης στη Super League ανέλυσε ο Γιώργος Μαυρωτάς. Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου η Πολιτεία να ανάψει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της Super League, το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου, εξήγησε ο Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού τόνισε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το νέο, αγωνιστικό αυτή τη φορά, υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα πρέπει να σταλεί στη ΓΓΑ από τη Super League και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, ο κ. Μαυρωτάς δήλωσε: «Υπήρχε η τηλεδιάσκεψη των μελών της Super League, όπου αποφάσισαν ομόφωνα ότι μπορούν να ξεκινήσουν 6 και 7 Ιουνίου. Η διαδικασία που ακολουθείται από εδώ και πέρα είναι εκείνη που έχει ήδη ακολουθηθεί για να ξεκινήσουν οι ομάδες τόσο τις ατομικές όσο και τις ομαδικές προπονήσεις. Στέλνουν στη ΓΓΑ το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, αυτή τη φορά θα είναι το αγωνιστικό Πρωτόκολλο, και μετά η Υγειονομική μας Επιτροπή σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κάνουν κάποιες παρατηρήσεις ώστε να επιστραφεί ολοκληρωμένο και να ισχύει για όλους απαρέγκλιτα.

Σχετικά με τα αγωνιστικά Πρωτόκολλα υπάρχουν κάποια παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία, κυρίως από τη Μπουντεσλίγκα που έχει ήδη ξεκινήσει. Θα πρέπει παραδείγματος χάριν να συνηθίσουμε τα γήπεδα χωρίς κόσμο για το επόμενο διάστημα, χωρίς θόρυβο, θεατές, φωνές, καθώς και να συνηθίσουμε κάποιες συμπεριφορές των παικτών, όπως π.χ. η αλλαγή στους πανηγυρισμούς, όπου δεν υπάρχουν αγκαλιές. Κάτι σαν αγώνα προπόνησης θα έλεγα.

Φυσικά η επαφή δεν αποφεύγεται σε κανένα ομαδικό άθλημα, αν εξαιρέσουμε λίγο το βόλεϊ που η επαφή είναι μόνο στο φιλέ. Στα υπόλοιπα ομαδικά, όπως το μπάσκετ, το χάντμπολ, το πόλο, η επαφή δεν αποφεύγεται. Εκείνο που μπορείς να διασφαλίσεις για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο είναι να έχεις λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Να έχουν γίνει τα τεστ, να απολυμαίνονται συχνά οι χώροι, οι μπάλες, να τηρείται το Υγειονομικό Πρωτόκολλο δηλαδή που θα συμφωνηθεί. Από εκεί και πέρα οι επαφές δεν μπορούν να αποφευχθούν. Να μην ξεχνάμε δε ότι εκτός από τον αθλητισμό που βλέπουμε υπάρχει ο Αθλητισμός που κάνουμε και πρέπει και αυτός σιγά-σιγά να επανεκκινήσει».

Σε ερώτηση για το αν η Κυβέρνηση είναι θετική να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 6-7 Ιουνίου, ο γ.γ.Α. είπε: «Να δούμε το αγωνιστικό Πρωτόκολλο, αυτό είναι που ουσιαστικά θα καθορίσει τι θα γίνει, να κάνουμε και εμείς τις παρατηρήσεις μας και τις όποιες επεμβάσεις χρειάζονται, και από εκεί και πέρα, καθώς η Πολιτεία βάζει το πλαίσιο, αν το πλαίσιο μπορούν να το ακολουθήσουν από τη Super League, τότε μπορεί να ξεκινήσει και το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι έχουν λάβει και μέριμνα ώστε να υπάρχουν κενές ημερομηνίες, σε περίπτωση που βρεθεί ένα θετικό κρούσμα, καθώς αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που τίθεται: τι θα γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Νομίζω ότι και σε αυτό, σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ, έχουμε απαντήσει με ένα πολύ ισορροπημένο Πρωτόκολλο, που είναι οι 5 μέρες της ομαδικής απομόνωσης των στενών επαφών, δηλαδή της ομάδας, και από εκεί και πέρα μπορούν να ξαναπαίξουν, με ελέγχους την 3η και την 5η μέρα, διαστήματα που εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να υπάρξει στη συνέχεια και άλλος θετικός στον ιό. Ένα Πρωτόκολλο που πρέπει να πω ότι είναι πιο αυστηρό από εκείνο της Bundesliga, της La Liga στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά ισορροπημένο ώστε να επιτρέπει να γίνει το πρωτάθλημα με τους συγκεκριμένους όρους».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ο Μαυρωτάς διευκρίνισε: «Τα γυμναστήρια είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο εμείς δουλεύουμε πάνω σε κάποιες οδηγίες σε ενδεχόμενο που ανοίξουν νωρίτερα τα γυμναστήρια. Οδηγίες που έχουν να κάνουν με την πυκνότητα στον χώρο, την καθαριότητα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, οπότε από τη δική μας τη μεριά θα έχουμε κάνει ό,τι απαιτείται, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για το πότε θα εντάξει και αυτή τη δραστηριότητα στις υπό επανέναρξη».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top