Πότε θα γίνουν τα τεστ στις ομάδες; Πόσο θα κοστίζουν, ποιος αναλαμβάνει το κόστος; Τι προβλέπεται στο πρωτόκολλο για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού σε μέλη ομάδων της Superleague 1; Σ' αυτά και σε αρκετά επιπλέον ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το gazzetta ενόψει της επανέναρξης των προπονήσεων από την προσεχή εβδομάδα... Αρχικά, σε πρώτη φάση πριν από την επανεκκίνηση των προπονήσεων από Τρίτη, όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν σε τεστ για κορωνοϊό όλους όσοι θα βρίσκονται έστω και για λίγα λεπτά στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Μπορεί σε κάποιες ομάδες να φτάσουν και τα 80 άτομα!
Τα τεστ στις περισσότερες ομάδες θα γίνουν τη Δευτέρα και τα αποτελέσματα θα βγουν το απόγευμα της Τρίτης. Συνεπώς… μόνο θεωρητικά μιλάμε για «επανεκκίνηση από την Τρίτη». Στην πραγματικότητα οι προπονήσεις (πρέπει να) αρχίσουν την Τετάρτη, αφού τα ιατρικά τιμ κάθε ομάδας (που θα επιμελούνται και της διαδικασίας) έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα.
Το κόστος θα επιβαρύνει κάθε ομάδα και υπολογίζεται σε 10-12.000 ευρώ για κάθε παρτίδα! Τα τεστ θα τα κάνει το ιατρικό τιμ κάθε ομάδας, το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία της νεοσυσταθείσας υγειονομικής επιτροπής του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Κάποιες ομάδες θεωρούν ότι είναι απαραίτητο ένα τεστ ανά εβδομάδα, κάποιες άλλες εκτιμούν ότι αρκεί ένα τεστ ανά δύο εβδομάδες! Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Προς το παρόν κοινή γραμμή δεν έχει βρεθεί σ' αυτό το θέμα...
Η Λίγκα θα μπορέσει να συνεισφέρει οικονομικά σε κάποιο ποσοστό (όχι ιδιαίτερα μεγάλο)  άμεσα μόνο αν κλείσει  οριστικά (αν πέσουν υπογραφές και… προκαταβολές δηλαδή) με την Intewetten, με την οποία κατάφερε να έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία εν μέσω κορωνοϊού για τριετή χορηγία! Αν το deal ολοκληρωθεί εντός του Μάη, οι ομάδες θα πάρουν το ποσοστό τους σχετικά γρήγορα, αλλά απομένουν κάποιες συζητήσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την στοιχηματική εταιρεία.
Ολα τα γκρουπ των 6-8 παικτών που θα γυμνάζονται σε διαφορετικές χρονικές ζώνες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν «σταθερά» ως προς τη σύνθεση των μελών τους, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτιση.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα οριστικά στο υγειονομικό πρωτόκολλο ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης κρούσματος. Η Λίγκα και το Υφυπουργείο έχουν στα χέρια τους εδώ και αρκετές ημέρες και έχουν μελετήσει τα αντίστοιχα πρωτόκολλα από περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές λίγκες. Η Επιτροπή θα λάβει τη σχετική απόφαση εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι επιλογές ποικίλλουν ανά λίγκα (καραντίνα μόνο ο παίκτης που έχει προσβληθεί μετά από τεστ σε όλους - καραντίνα όλη η ομάδα – καραντίνα μόνο οι παίκτες που συγχρωτίζονται περισσότερο μαζί του) ανάλογα με την κατάσταση στη χώρα και τις εισηγήσεις των επιστημόνων ανά χώρα.
Στη Λίγκα, στις ομάδες και στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να πάνε με το «βλέποντας και κάνοντας». Βλέποντας τι γίνεται στην κοινωνία και στα προπονητικά κέντρα, ανά εβδομάδα θα βαδίζουν προσεκτικά στο επόμενο βήμα. Επί παραδείγματι, έχουν σενάρια και σχέδια, όχι όμως και αποφάσεις για το πότε θα αρχίσουν οι ομαδικές προπονήσεις.
Δεν ισχύει ότι πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των play offs και των play out είναι το διήμερο (Σαββατοκύριακο) 13-14 Ιουνίου. Αν όλα πάνε καλά και κυλήσουν ομαλά, μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα! Μάξιμουμ τέσσερις εβδομάδες θα διαρκέσουν οι προπονήσεις και φιλικά ματς δεν θα διεξαχθούν πριν από την εκκίνηση των αγώνων.
Προς το παρόν έχει εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα περί ουδέτερων εδρών ή περί ενός γύρου στα play offs. Προχωράμε με το αρχικό πλάνο, σαν να… μην είχε εμφανιστεί ο κορωνοϊός, με κεκλεισμένων των θυρών αγώνες στην έδρα κάθε ομάδας.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και update διότι τα εκκρεμή θέματα είναι αρκετά και σημαντικά, εκτός ασφαλώς από την καθημερινή παρακολούθηση της καινούριας ζωής των ομάδων, με τους ελέγχους και τις προπονήσεις. Ένα ζήτημα, επί παραδείγματι, είναι τι θα γίνει με τα συμβόλαια των δανεικών παικτών, τα οποία λήγουν στις 30 Ιουνίου. Διότι η FIFA έχει παραπέμψει το θέμα στις ομοσπονδίες και απόφαση δεν έχει ληφθεί…     
 
ΑΕΛ © 2020. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top