Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και την Ακαδημία Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δημοσιεύεται η επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα των Κανόνων του Παιχνιδιού για τη σεζόν 2020-21 (Laws of the Game 2020-21) όπως αυτοί έχουν εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB). Στα πιο σημαντικά σημεία η ανακοίνωση αυτή αναφέρει: «Οι αλλαγές στους Κανόνες για το 2019/20 έχουν άμεση και θετική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο  παίζεται το παιχνίδι καθώς και στην εικόνα του ,π.χ

•Πιο εποικοδομητικό παιχνίδι στα από τέρματος λακτίσματα καθώς η μπάλα δεν χρειάζεται πλέον να βγαίνει από την περιοχή πέναλτι πριν να είναι στο παιχνίδι.

•Καθώς οι επιτιθέμενοι ποδοσφαιριστές δεν επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο «τείχος» αμυνομένων, αποφεύγονται καταστάσεις αναστάτωσης και σύγκρουσης κάτι που καθυστερούσε την επανέναρξη του λακτίσματος.

•Η νέα διαδικασία ελεύθερου διαιτητή έχει επιταχύνει αυτού του είδους την επανέναρξη και έχει αφαιρέσει καταστάσεις μη δικαιου που συνήθιζαν να συμβαίνουν.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει για την  ποδοσφαιρική περίοδο 2020/21 είναι περιορισμένες και αποτελούν κυρίως διευκρινίσεις, δεδομένου ότι η βασική αναθεώρηση των Κανόνων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι βασικές αλλαγές είναι:

•Παίξιμο της μπάλας με το χέρι– το όριο ανάμεσα στον βραχίονα (παράβαση) και των ώμο (όχι παράβαση) έχει καθοριστεί, ενώ το κείμενο για παραβάσεις σε περιπτώσεις κατά λάθος παιξίματος της μπάλας με το χέρι είναι πιο ξεκάθαρο.

•Εάν ένα λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι δεν βρίσκει στο τέρμα ή αναπηδά από το τέρμα, ο τερματοφύλακας δεν τιμωρείται εάν έχει κινηθεί νωρίτερα, εκτός και αν η παραβίαση του τερματοφύλακα ξεκάθαρα επηρέασε τον εκτελεστή του λακτίσματος.

•Ο τερματοφύλακας δέχεται προειδοποίηση για την πρώτη παράβαση κατά την εκτέλεση του πέναλτι και στη συνέχεια κάθε περαιτέρω παράβαση τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.

•Οι κίτρινες κάρτες δεν μεταφέρονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λακτισμάτων από το σημείο του πέναλτι.

•Σε παιχνίδια όπου χρησιμοποιείται το VAR αναμένεται η πραγματοποίηση ανασκόπησης πλησίον του αγωνιστικού χώρου όταν η φάση- απόφαση δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα (είναι υποκειμενική) ,δηλ. ο διαιτητής πρέπει να ελέγξει ο ίδιος την επανάληψη των φάσεων(replay) στην περιοχή ανασκόπησης του διαιτητή.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Το παίξιμο της μπάλας με το χέρι κατά λάθος από έναν επιτιθέμενο ποδοσφαιριστή θα πρέπει να τιμωρείται μόνο εφόσον οδηγεί ‘άμεσα’ στην επίτευξη τέρματος ή σε μια προφανή ευκαιρία για τον ποδοσφαιριστή και/ή την ομάδα του για επίτευξη τέρματος (ήτοι μετά το παίξιμο της μπάλας με το χέρι, η μπάλα μετακινείται σε μικρή μόνον απόσταση και/ή ανταλλάσσονται μόνο λίγες πάσες). Για τους σκοπούς του ορισμού των παραπτωμάτων παιξίματος της μπάλας με το χέρι, ο ‘βραχίονας’ σταματάει στο κάτω μέρος της μασχάλης».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top