Το gazzetta γράφει για την μυθιστορηματική ζωή του Ανίς Μπεν Χατίρα που βρίσκεται κοντά στην ΠΑΕ ΑΕΛ. Η εισβολή της αντιτρομοκρατικής στο Βερολίνο και η υποψία για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση που λίγο έλειψε να διαλύσουν την καριέρα του! Ο Γερμανοθρεμμένος με καταγωγή από την Τυνησία, Ανίς Μπεν Χατίρα, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει στην ΠΑΕ ΑΕΛ,  στα 17 του θεωρούνταν ως ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου.
Από την αξιοσημείωτη καριέρα σε Αμβούργο και Χέρτα και την απόφαση του να απορρίψει στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας την Μπάγερν Μονάχου, έφτασε στο σημείο να αγωνίζεται στην Καρλσρούη δίνοντας μάχη για την παραμονή στη 2. Bundesliga.
Μεσοεπιθετικός που λόγω της εξαιρετικής τεχνικής κατάρτισης του, διακρινόταν για τα μακρινά του σουτ, τις στημένες φάσεις και τις ντρίμπλες.
Μια παρανόηση σχετικά με έναν ισλαμιστικό οργανισμό τον οποίο βοηθούσε οικονομικά είχε ως συνέπεια να βρει τα τελευταία χρόνια κλειστές πόρτες στη χώρα που γεννήθηκε και γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά.
«Ήμουν ήδη στο Μόναχο και σχεδόν είχα συμφωνήσει σε όλα με την Μπάγερν», θυμάται ο Τυνήσιος μεσοεπιθετικός, ο οποίος τελικά πείσθηκε από τον Τόμας Ντόλ και τον αθλητικό διευθυντή, Ντίτμαρ Μπαϊερσντόρφερ να επιλέξει το Αμβούργο στο ξεκίνημα της καριέρας του.
«Ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος από το Αμβούργο, μολονότι ο μεγάλος αδερφός μου ήταν οπαδός της Μπάγερν Μονάχου».
Ο Μπεν Χατίρα στα 18 του ήταν παίκτης του Αμβούργου, αλλά έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προκειμένου να πάρει ευκαιρίες. Την σεζόν 2010/11 κατέγραψε 18 συμμετοχές και 3 γκολ στην Bundesliga, ενώ είχε προηγηθεί ο δανεισμός του στη Ντούισμπουργκ.
Το καλοκαίρι του 2011 μεταπηδά στη Χέρτα όπου παρέμεινε για 4,5 σεζόν. Στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει μερικές από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του.
Θα ακολουθήσει ένα σύντομο πέρασμα από την Άιντραχτ. Τα προβλήματα για τον Μπεν Χατίρα ξεκίνησαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια όταν αγωνιζόταν στη Ντάρμσταντ.
Η συνεργασία του με τον γερμανικό σύλλογο διήρκεσε μόλις πέντε μήνες αφού κατηγορήθηκε πως είχε εμπλοκή με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις τα πλοκάμια των οποία έφταναν μέχρι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος!
Η Ντάρμσταντ είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου ενημέρωνε πως ο Μπεν Χατίρα είχε δεσμούς με Σαλαφιστές, ένα εξαιρετικά συντηρητικό κίνημα στο σουνιτικό Ισλάμ, το οποίο συνδέεται αρκετές φορές με το Ισλαμικό Κράτος.
«Αισθανόμαστε ότι οι ιδιωτικές φιλανθρωπικές πράξεις του Μπεν Χατιρά για τον οργανισμό, εκείνον τον οποίο υπηρετεί, είναι λανθασμένες», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του συλλόγου, Ρίντιγκερ Φριτς.
Ο Μπεν Χατίρα πράγματι βοηθούσε οικονομικά τον σύλλογο «Ansaar International», που το γραφείο προστασίας του συντάγματος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας θεωρούσε «συνυφασμένο με τη γερμανική σαλαφιστική σκηνή».
Οπαδοί της της Ντάρμσταντ είχαν καλέσει τον γεννημένο στο Βερολίνο μεσοεπιθετικό να αποστασιοποιηθεί από τον «Ansaar», αλλά εκείνος απάντησε μέσω facebook: «Πιστεύετε στα αλήθεια ότι θα φοβηθώ από αυτό;»
Πέρασαν τρία χρόνια όπου αγωνίστηκε κατά σειρά σε Γκαζιάντεπσπορ (Τουρκία), Εσπεράνς (Τυνησία) και Χόνβεντ (Ουγγαρία) για να καταφέρει τον Ιανουάριο του 2020 να επιστρέψει στη Γερμανία για χάρη της Καρλσρούης. Δεν κατάφερε να στεριώσει πουθενά!
Ο 32χρονος μέσος ολοκληρώνει την καριέρα του στην Bundesliga καταγράφοντας 101 συμμετοχές και 15 γκολ, ενώ στην Β΄Γερμανίας σε 47 ματς σημείωσε 7 τέρματα.
«Οι ομάδες δεν ήθελαν ούτε καν να καθίσουν μαζί μου για να συζητήσουμε χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να τους πείσω. Δεν έκανα κάτι λάθος. Δεν ευσταθούσαν οι κατηγορίες εναντίον μου. Ο κόσμος δυστυχώς πολύ συχνά προτιμά να βγάζει αβίαστα συμπεράσματα.
Λόγω της πίστης μου πρόσφερα το 2,5% της περιουσίας μου κάθε χρόνο στους φτωχούς. Αναζητούσα κάποιο σύλλογο που θα έκανε ουσιαστικά πράγματα με τα χρήματα μου. Θα μου πρόσφερε διαφάνεια και εμπιστοσύνη ώστε τα χρήματα μου να έπιαναν τόπο. Κάπως έτσι, κάποιοι φίλοι μου πρότειναν να στραφώ στην Ansaar.
Παρακολουθούσα εντατικά τις δραστηριότητες του συλλόγου για έναν χρόνο. Τι κάνουν και πως δουλεύουν για να βεβαιωθώ τι γίνεται με τα χρήματα μου. Έπειτα αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί τους γιατί μέσω του Ansaar μπορώ να βοηθήσω σε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσα να έχω πρόσβαση», είχε τονίσει ο Μπεν Χατίρα, ο οποίος στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος σχετικά με τις δωρεές του.
«Ξεκινήσαμε με ένα πρότζεκτ στη Γάζα. Η Ansaar έφτιαξε υποδομές προκειμένου να μετατρέψει το νερό της θάλασσας σε πόσιμο και να το μοιράσει σε όσους είχαν ανάγκη μέσω μιας δεξαμενής. Πλέον 4.300 άνθρωποι κάθε μήνα έχουν πρόσβαση. Είναι μια ωραία αίσθηση. Το επόμενο πρότζεκτ αφορά την ανέγερση ενός πηγαδιού στην Γκάνα.
Ο οργανισμός δεν έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Τότε είπαν: 'Εντάξει δεν σχετίζεστε με αυτούς και στη συνέχεια τους ενέπλεξαν με την Αλ Κάιντα'. Η Ansaar το ξεκαθάρισε και αυτό.
Ζω στη Γερμανία και δεν μου αρέσει καμία μορφή τρομοκρατίας. Θέλω να ζω με ασφάλεια. Αυτό είναι δουλειά του γερμανικού κράτους. Εάν πίστευα έστω και 1% πως η Ansaar έχει κάποια σχέση με την τρομοκρατία αμέσως θα έλεγα πως έκανα λάθος. Είμαι ποδοσφαιριστής και δημόσιο πρόσωπο. Πόσο ηλίθιος θα ήμουν εάν υποστήριζα πράγματα τα οποία δεν είναι καθαρά; Πρέπει πάντα να είμαι 100% σίγουρος για ότι κάνω. Επίσης χρηματοδοτώ το ίδρυμα Μπεν Χατίρα και έχω μια πολύ δυνατή ομάδα γύρω μου.
Κατανοώ τον φόβο των ανθρώπων, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι τρελό. Για 10 χρόνια κανείς δεν ενδιαφερόταν πόσο συχνά προσεύχεται ένας Μουσουλμάνος.
Επίσης, όταν βλέπεις κάποιον με γενειάδα ξαφνικά πρέπει να προσέχεις. Ανώνυμα δέχθηκα απειλές, αλλά δεν μου αρέσει να με εκβιάζουν. Μάλιστα επειδή πήγα στην Γκαζιάντεπσπορ (σ.σ.: ομάδα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία) ο κόσμος πίστευε πως θα πάρω το πολυβόλο και θα πολεμήσω.Ήταν απίστευτο».
Ο «Street Fighter» όπως τον αποκαλούν παραδέχθηκε πως η ιστορία με την «Ansaar» έβλαψε την καριέρα του.
«Ήθελα να ταξιδέψω στην Ισπανία για να διαπραγματευτώ και το ξανασκεφτόμουν στο αεροδρόμιο. Ο ένας σύλλογος μετά τον άλλο κρατούσε αποστάσεις. Ήταν σαν ντόμινο. Ήμουν στενοχωρημένος και σκεφτόμουν πως γίνεται να σκέφτονται έτσι πολιτισμένοι άνθρωποι;
Έτσι δεν πήγα στην Ισπανία, αλλά την Τουρκία. Ξέρω πως είναι δύσκολο να επιστρέψω στη Bundesliga γιατί πολλοί σύλλογοι φοβούνται τους τίτλους των εφημερίδων. Χρειάζομαι ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα και βλέπουν πως είμαι ένας καλός και φιλόδοξος ποδοσφαιριστής»
Είναι χαρακτηριστικό πως η αντιτρομοκρατική γερμανική υπηρεσία έφτασε στο σημείο να ερευνήσει το διαμέρισμα του 32χρονου μεσοεπιθετικού.
«Ήμουν έκπληκτος όταν συνέβη. Βρίσκω τραγικό να με συνδέουν με πράγματα για τα οποία έχω διαχωρίσει τη θέση μου και έχουν να κάνουν με κάθε μορφή τρομοκρατίας. Δεν έχω κάτι να κρύψω. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Την επόμενη φορά να με περιμένουν μέχρι να έρθω στο Βερολίνο. Θα είμαι χαρούμενος εάν τους ανοίξω την πόρτα ο ίδιος».
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην καριέρα του Μπεν Χατίρα, ήταν όταν πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε με τη φανέλα της Χέρτα κόντρα στη Σάλκε τοποθετώντας στο πρόσωπο του, την μάσκα του Spiderman. Με αυτό τον τρόπο πρόσφερε χαρά σε ένα 8χρονο παιδί από το Βερολίνο το οποίο έδινε την μάχη του με τον καρκίνο. Ο Τυνήσιος διεθνής επισκεπτόταν για αρκετούς μήνες το παιδί στο νοσοκομείο και μάλιστα είχε φωτογραφηθεί μαζί του φορώντας με μάσκες σούπερ ηρώων.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top