Δημοσιοποιούμε το υπόμνημα θέσεων της Α.Ε.Λ. στον ανοικτό διάλογο - διαδικτυακή συζήτηση για την επόμενη ημέρα του Αθλητισμού. Οι τηλεδιασκέψεις ξεκίνησαν την Τρίτη 26/1 μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού κ.Αυγενάκη, Ολυμπιονικών, φορέων, Ομοσπονδιών και εκπροσώπων Αθλητικών Σωματείου με τα εξής θέματα.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2021 – ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Άξονες συζήτησης: 
- Προστασία ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό
- Υιοθέτηση καλών πρακτικών και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας
- Προτάσεις για την μεταρρύθμιση και την ανασυγκρότηση του αθλητικού οικοδομήματος
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Α.Ε.Λ. - Τοποθέτηση Πρόεδρου Δ.Σ.
Κύριε Υφυπουργέ,
σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης ανοικτού διαλόγου με τους φορείς, τα αθλητικά σωματεία και τους ολυμπιονίκες μας, για την επανεκκίνηση και τη μεταρρύθμιση του Αθλητισμού. 
1 & 2. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του αθλητισμού και οι θαρραλέες καταγγελίες, με πρώτη αυτή της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, έχουν ταρακουνήσει τους πάντες. Δική μας ευθύνη είναι να μη μείνουμε θεατές αλλά να θωρακίσουμε την αθλητική οικογένεια από παρόμοια θλιβερά συμβάντα. Αυτό δεν θα συμβεί με ευχολόγια, μόνο με ενημέρωση και πράξεις. 
Για αυτό προτείνουμε:
    • Σύμπραξη ΓΓΑ, Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Σωματείων.
    • Εκπόνηση προγράμματος ενημέρωσης και εκπαίδευσης παραγόντων και προπονητών.
    • Διοργάνωση ημερίδων σε τοπικό επίπεδο, γονέων και αθλητών, από εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως αθλητικούς ψυχολόγους και κοινωνιολόγους (όπως η Α.Ε.Λ. έχει πράξει επανειλημμένα).
    • Ενίσχυση πειθαρχικών οργάνων των Ομοσπονδιών, ανεξάρτητων από την τακτική δικαιοσύνη. 
3. Το τελευταίο χρόνο με τις συνέπειες της πανδημίας και την αναστολή των δραστηριοτήτων, η αθλητική οικογένεια έχει αντιληφθεί την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της επόμενης ημέρας.
Το Σωματείο της Α.Ε.Λ. είναι το μεγαλύτερο της Θεσσαλίας, με 6 αθλήματα, ανδρών και  γυναικών, με πάνω από 800 αθλητές στη δύναμή του και 25 άτομα στο προπονητικό επιτελείο αλλά και ιδρυτικό και μέτοχος, μιας από τις ιστορικότερες ΠΑΕ της χώρας.
Για αυτό αισθανόμαστε την ευθύνη να προτείνουμε, επιπρόσθετα από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις συναδέλφων από όλη την Ελλάδα, τα εξής:
    • Καθιέρωση του Μητρώου Σωματείων και της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης. 
    • Εντατικοποίηση των ελέγχων αυτών και εφαρμογή των ποινών όσων δεν έχουν ενταχθεί. Διαχωρισμός πραγματικών αθλητικών σωματείων από τις “προσωπικές επιχειρήσεις”.
    • Καθιέρωση του Μητρώου Προπονητών.
    • Δημιουργία Μητρώου Παραγόντων για την έγκριση εγγραφής μέλους σε σωματείο αλλά και τον έλεγχο των πραγματικών μελών του Δ.Σ.
    • Θέσπιση ειδικού ασφαλιστικού καθεστώτος για τους προπονητές ερασιτεχνικών σωματείων.
    • Συνεργασία με το υπουργείο εργασίας και δυνατότητα ένταξης Σωματείων σε προγράμματα ΟΑΕΔ για την πρόσληψη προπονητών και προσωπικού.
    • Καθιέρωση “αθλητικού voucher” (υπερθεματίζουμε την πρόταση του Προέδρου της ΕΑΛ κ.Περουλάκη).
    • Αντικατάσταση του τρόπου είσπραξης του 10% των ερασιτεχνικών σωματείων από τις ΠΑΕ. Προτείνουμε παρακράτησή του από το ποσό που θα δίνεται μέσω του ΟΠΑΠ (του στοιχήματος) και απευθείας απόδοσή του από τη ΓΓΑ.
    • Διατήρηση του άρθρου 12, παράγραφος 2δ του ν.4603/2019 που ζητά από κάθε ΠΑΕ βεβαίωση μη οφειλής ή διακανονισμό με το ιδρυτικό του αθλητικό σωματείο, για τη χορήγηση πιστοποιητικού από την Ε.Ε.Α.
    • Δυνατότητα διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου από την Ε.Ε.Α σε κάθε ΠΑΕ.
Κύριε Αυγενάκη, σας συγχαίρουμε ξανά για την πρωτόγνωρη ευκαιρία άμεσου διαλόγου και τον εκσυγχρονισμό της επικοινωνίας μας και των διαδικασιών. Είμαστε βέβαιοι πως από αυτή τη διαδικασία θα βγει κερδισμένη όλη η αθλητική οικογένεια.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και αναμένουμε τις απαντήσεις σας.
Για την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ.
ΝΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top