Ο πόνος είναι ένα σημάδι ότι κάτι έχει συμβεί, ότι κάτι είναι λάθος. Ο οξύς πόνος συμβαίνει γρήγορα και εξαφανίζεται όταν δεν υπάρχει αιτία, αλλά ο χρόνιος πόνος διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες και μπορεί να συνεχιστεί όταν ο τραυματισμός ή η ασθένεια έχει αντιμετωπιστεί.

Τι είναι ο πόνος;

Ο πόνος εμφανίζεται όταν κάτι πονάει, προκαλώντας ένα άβολο ή δυσάρεστο συναίσθημα. Η παρουσία του πόνου σημαίνει συχνά ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο καλύτερος κριτής του πόνου σας είναι εσείς.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ οξέος και χρόνιου πόνου;

 Ο οξύς πόνος εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και προκαλείται από κάτι συγκεκριμένο. Έχει υψηλή ένταση. Ο οξύς πόνος συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Εξαφανίζεται όταν δεν υπάρχει πλέον υποκείμενη αιτία για τον πόνο.

Οι αιτίες του οξέος πόνου περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση.

 Σπασμένα κόκκαλα.

Οδοντιατρική εργασία.

Εγκαύματα ή κοψίματα

τοκετός

 Αφού εξαφανιστεί ο οξύς πόνος, μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή ως συνήθως. Ο χρόνιος πόνος είναι πόνος που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνήθως διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά τον τραυματισμό ή την ασθένεια που τον  προκάλεσε. Τα σήματα πόνου παραμένουν ενεργά στο νευρικό σύστημα για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο πόνο ακόμη και όταν δεν υπάρχει προηγούμενος τραυματισμός ή εμφανής σωματική βλάβη. Ο χρόνιος πόνος συνδέεται με καταστάσεις που περιλαμβάνουν:

Πονοκέφαλο - κεφαλαλγια

Αρθρίτιδα

Καρκίνος

Πόνος στα νεύρα - νευραλγια

Πόνος στην πλάτη - οσφυαλγια

Ινομυαλγία.

 Εάν έχετε χρόνιο πόνο, το άγχος επηρεάζει το σώμα, προκαλώντας φυσικές καταστάσεις όπως:

Ένταση μυών.

 Περιορισμένη ικανότητα μετακίνησης.

Η έλλειψη ενέργειας.

Αλλαγές στην όρεξη.

Ο χρόνιος πόνος προκαλεί επίσης συναισθηματικά αποτελέσματα, όπως: Κατάθλιψη. Θυμός. Ανησυχία. Φόβος εκ νέου τραυματισμού. Αυτός ο φόβος θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητά σας να επιστρέψετε στην εργασία ή σε δραστηριότητες αναψυχής.

 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top