Πολλοί από μας και ειδικά, όσοι είναι νέοι σκυλογονείς, έχουν ανησυχίες σχετικά με τη βόλτα του κατοικίδιου και θέτουν τα εξής ερωτήματα:

1. Πόσες φορές τη μέρα βγάζω τον σκύλο μου βόλτα;
 Δεν υπάρχει ένας και καθολικός κανόνας για το πόσο συχνά βγάζουμε τον σκύλο βόλτα. Ανάλογα με τη ράτσα, την ηλικία και το επίπεδο άθλησης και ενέργειας του ζώου οργανώνουμε τη καθημερινή βόλτα. Πάντως, όλοι οι σκύλοι χρειάζονται τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα να παίρνουν τη βόλτα τους.

2. Από ποια ηλικία βγάζουμε για πρώτη φορά το σκύλο βόλτα;
 Μόνο ο κτηνίατρος θα ορίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη πρώτη βόλτα του σκύλου σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια και η ψυχολογική ενθάρρυνση του κατοικίδιου.

3. Υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσει το σκυλάκι, αν έρθει σε επαφή με ακαθαρσίες με άλλων ζώων;
 Θεωρητικά πάντα και με πάσα επιφυλακτικότητα-δεδομένου ότι εμείς παρέχουμε απλώς πληροφορίες και δεν προτρέπουμε- δεν υπάρχει λόγος πανικού, αν το σκυλάκι έχει κάνει όλα τα εμβόλια του, παρόλο που τα εμβόλια δεν είναι πάντα «ασπίδα προστασίας». 
 Σε περίπτωση που το σκυλάκι πλησιάσει και μυρίσει ακαθαρσίες, καλό είναι να μη το μαλώσουμε και του αγριέψουμε, διότι αυτή είναι μια ενστικτώδης αντίδραση και συμπεριφορά που του επιτρέπει να γνωρίσει το περιβάλλον του. 
 Οι συμβουλές και οι επιστημονικές γνώσεις του κτηνίατρου είναι ο μόνος ασφαλής οδηγός για τη καλή υγεία των κατοικίδιων μας. Οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία πρέπει να λύνεται από τον επιβλέποντα γιατρό.

4. Πώς να βγάζω το σκυλάκι μου βόλτα χωρίς να τραβάω το λουρί;
 Αν το κατοικίδιο είναι μικρό ή δεν έχει μάθει πώς να περπατάει σωστά στη βόλτα με το αφεντικό του, υπάρχει και η λύση του ιμάντα ασφαλείας χωρίς να τραβάμε το λουρί σκυλου.

5. Που μπορώ να βγάζω το σκυλάκι μου για περίπατο;
 Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν ασφαλή και κατάλληλα μέρη για βόλτα με τον σκύλο, όπως τα γνωστά σε όλους πάρκα σκύλων. Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει η δυνατότητα για βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, στο βουνό ή τη θάλασσα, το σκυλάκι θα μείνει πολύ πιο ευχαριστημένο και υγιές με τον καθαρό αέρα και την ησυχία.

6. Τι θα συμβεί, αν δεν βγάζω τον σκύλο μου για βόλτα;
 Πέραν των προβλημάτων υγιεινής, η έλλειψη καθημερινής βόλτας προωθεί τη καθιστική ζωή και κατ’ επέκταση τη παχυσαρκία. Επιπλέον, συμβάλλει στη χαμηλή σωματική και πνευματική διέγερση του ζώου.
 Με τη βόλτα το σκυλάκι κοινωνικοποιείται καθημερινά και εξευγενίζεται με άλλα σκυλάκια και ανθρώπους, οπότε η απουσία βόλτας εξαλείφει τους κοινωνικούς τρόπους, απομονώνει το σκυλάκι και δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς.

7. Είναι προτιμότερο να βγάζω το σκύλο μου βόλτα πριν ή μετά το φαγητό του;
 Αναμφίβολα, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους έτσι και τα σκυλάκια καλό είναι να βγαίνουν για βόλτα πριν το τάϊσμα. Μια δραστήρια και έντονη βόλτα με γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει γαστρική συστροφή-περιστροφή του στομάχου- ένα πολύ σοβαρό και θανατηφόρο πρόβλημα υγείας.

8. Μπορώ να βγάζω βόλτα όλα τα σκυλάκια μου μαζί;
 Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν βγάζουμε μαζί τα κατοικίδια μας για βόλτα, αρκεί να έχουν όλα λουρί ή σαμαράκι σκύλου και να περπατούν πίσω από μας και να προσέχουμε μη «διαπληκτιστούν» με άλλα σκυλάκια. 
 Συμπερασματικά, η βόλτα του σκύλου είναι ένα κεφάλαιο από μόνο της και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη καθημερινότητα του κατοικίδιου. Παρόλο που μπορούμε να βγάζουμε όποτε θέλουμε τον σκύλο βόλτα, καλό είναι να έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανάλογα με τη στιγμή της μέρας που επιλέγουμε.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top