Με αφορμή τη συμμετοχή του ΠΑΣ Γιάννινα στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, το novasports καταγράφει τη δυναμική παρουσία των επαρχιακών ομάδων στο θεσμό και σας θυμίζει τους συλλόγους που έζησαν το όνειρο, αλλά και αυτούς που το... άγγιξαν! 

Επτά ομάδες από την περιφέρεια έχουν φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στα 89 χρόνια της διοργάνωσης που μπήκε στην ελληνική ποδοσφαιρική ζωή τη σεζόν 1931-32. Τρεις εξ' αυτών έχουν κατακτήσει και το τρόπαιο. Δύο Κύπελλα Ελλάδας έχει στην τροπαιοθήκη της η ΑΕΛ (1985 και 2007) και από ένα η Καστοριά και ο ΟΦΗ. Οι "βυσσινί" είναι η επαρχιακή ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικό (4), ενώ η Καστοριά (1980) ήταν η πρώτη ομάδα εκτός Αθήνας/Πειραιά και Θεσσαλονίκης, η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Θυμηθείτε τη μεγάλη νίκη της ΑΕΛ επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του ΟΑΚΑ το 1985 και τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο Πανθεσσαλικό στάδιο το 2007.   Τρεις παρουσίες σε τελικό έχει η σπουδαία Δόξα Δράμας του Τάκη Λουκανίδη και μάλιστα οι δύο ήταν συνεχόμενες! Οι "Μαυραετοί ήταν και η πρώτη επαρχιακή ομάδα η οποία συμμετείχε στον τελικό της διοργάνωσης (1954) και συμμετείχε σε άλλους δύο τελικούς, όλους απέναντι στον Ολυμπιακό (1958,1959). 

Ο Πιερικός του Αλέξι Πέτροβιτς ήταν η ομάδα που πήρε τη... σκυτάλη το 1963 και χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια για να βρεθεί και πάλι επαρχιακή ομάδα σε τελικό.

Ήταν η Καστοριά του Σαργκάνη, του Παράσχου, του Παπαβασιλείου, του Τσιρώνη και του Σημαιοφορίδη τη σεζόν 1979-80, κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο στον αλησμόνητο τελικό με τον Ηρακλή στο "Νίκος Γκούμας" με το εντυπωσιακό 5-2. 

To... new entry ήταν ο ΟΦΗ του Γκέραρντ (Σηφάκης, Τσινός, Ίσισς, Περσίας, Νιόπλιας, Σαμαράς) , η οποία στην πρώτη του παρουσία σε τελικό Κυπέλλου το 1987 κατέκτησε και τον μοναδικό τίτλο της ιστορίας του κόντρα στον Ηρακλή στον συγκλονιστικό τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου. 

Η δεκαετία του '90 πέρασε δίχως να βρεθεί εκπρόσωπος της επαρχίας σε τελικό Κυπέλλου και χρειάστηκε να περάσουν άλλα 17 χρόνια για να εκπροσωπηθεί η ελληνική περιφέρεια από κάποιο σύλλογο. Ήταν η ΑΕΛ του Γιώργου Δώνη, η οποία κατάκτησε και τον δεύτερο τίτλο της στη συγκεκριμένη διοργάνωση τη σεζόν 2006-07 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. 

Άλλες δύο επαρχιακές ομάδες δήλωσαν την... παρουσία τους σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Αρχικά ο Αστέρας Τρίπολης το 2013 και στη συνέχεια η Ξάνθη το 2015.

Η παρουσία των επαρχιακών ομάδων σε τελικούς Κυπέλλου
ΑΕΛ (τέσσερις τελικοί, δύο τρόπαια)
Δόξα Δράμας (τρεις τελικοί)
ΟΦΗ (δύο τελικοί, ένα τρόπαιο)
Καστοριά (ένας τελικός, ένα τρόπαιο)
Πιερικός (ένας τελικός)
Αστέρας Τρίπολης (ένας τελικός)
Ξάνθη (ένας τελικός)
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top