Οι μεγάλες διοργανώσεις είναι για μεγάλους παίκτες που και σε μία δύσκολη στιγμή θα βρουν τον τρόπο να σηκωθούν. Ένας τέτοιος είναι ο Λαρισαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, Φάνης Γκέκας. 78 συμμετοχές με την «Γαλανόλευκη» με 24 γκολ στα αντίπαλα δίχτυα, συμμετοχή σε όλες τις κορυφαίες διασυλλογικές και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων διοργανώσεις, ο πλέον κατάλληλος για μία ποδοσφαιρική συζήτηση στο Pre Game του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τι κρίνει ένα EURO; Πως επηρεάζει η συνεχόμενη ροή παιχνιδιών τους παίκτες; Τι έγινε στο χαμένο πέναλτι με την Κόστα Ρίκα; Ο Φάνης Γκέκας έχει τις απαντήσεις στο Metrosport.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε 
-Φάνη έχεις δει πολλές φορές το τηλέφωνο σου να χτυπάει για μία κλήση στην Εθνική, πως είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει για μία κορυφαία διοργάνωση;
«Νομίζω ότι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή όταν ξεκινάει τη δική του πορεία είναι να δει το όνομα του στις κλήσεις της Εθνικής του Ομάδας. Από τη στιγμή που αυτό το όνειρο γίνει πραγματικότητα, τότε ονειρεύεσαι να παραβρεθείς σε μία κορυφαία διοργάνωση με τη χώρα σου. Τότε αισθάνεσαι τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να αποδίδουν καρπούς και τη δουλειά σου να βγαίνει στο γήπεδο».

- Υπάρχει άγχος την πρώτη φορά;
«Πάντα θα υπάρχει άγχος. Όσα χρόνια και συμμετοχές και να περάσουν θα υπάρχει ένα μικρό άγχος αλλά δεν θα πρέπει να το αφήσεις να σε καταβάλει γιατί τότε θα σε πάρει από κάτω και δεν θα έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Θα πρέπει το άγχος που έχεις πριν τη σέντρα να το μετατρέψεις σε παραγωγικό για εσένα, να σου δώσει ώθηση και να βγάλεις στον αγωνιστικό χώρο ότι καλύτερο μπορείς».

- Πως βλέπει ο Φάνης Γκέκας το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;
«Το φετινό EURO, αναμένεται να είναι ένα από τα πιο αμφίρροπα των τελευταίων ετών καθώς υπάρχει μία συνεχόμενη ροή αγώνων για τους παίκτες από πέρσι ενώ μην ξεχνάμε πως για ένα μεγάλο διάστημα την περασμένη αγωνιστική χρονιά είχαν και μία αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους λόγω του κορωνοϊού, κάνοντας προπονήσεις μόνο σε ατομικό επίπεδο. Η διοργάνωση δεν θα είναι η ίδια για κάθε ποδοσφαιριστή διότι δεν θα έχει την ίδια απόδοση που θα μπορούσε να έχει υπό άλλες συνθήκες και θα υπάρχουν μεταπτώσεις στην αγωνιστική τους εικόνα».

- Σε τέτοιες διοργανώσεις, ποια μπορεί να είναι η επίδραση ενός προπονητή;
«Θα έλεγα πως είναι και θέμα ψυχολογίας περισσότερο. Μία ομάδα προετοιμάζεται επί δύο χρόνια για αυτή τη διοργάνωση, μέσα από την προκριματική διαδικασία αγώνων. Θα πρέπει να έχεις τους ποδοσφαιριστές στην κατάλληλη ψυχολογία και κατάσταση. Κάθε ποδοσφαιριστής προσέχει και ο ίδιος να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να μην έχει τραυματισμούς, ώστε να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα».

- Το EURO είναι μία διοργάνωση που μπορούν να φανούν ταλέντα ή κυριαρχεί η εμπειρία ενός ποδοσφαιριστή στο κορυφαίο επίπεδο;
«Τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι για το σύνολο, αλλά και για τα ταλέντα. Αν μία ομάδα έχει μόνο ταλέντο αλλά όχι σύνολο δεν θα μπορέσει να πάρει όσα θέλει. Θα πρέπει να υπάρχει ένα μείγμα των δύο στοιχείων για να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα εντός του γηπέδου».

- Η Εθνική Ελλάδος δεν βρίσκεται στην διοργάνωση, ωστόσο θα θέλαμε το σχόλιο σου για τους τρεις επιθετικούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε πρώτο πλάνο. Παυλίδης, Γιακουμάκης και Δουβίκας το πιο πρόσφατο entry στη λίστα...
«Ο καθένας από τους τρεις αυτούς ποδοσφαιριστές έχει το δικό του αγωνιστικό στυλ εντός του γηπέδου, αλλά οι Γιακουμάκης και Δουβίκας έφυγαν ως αποτυχημένοι από τις προηγούμενες ομάδες τους και πλέον πραγματοποιούν μία λαμπρή καριέρα και δεν έχουν να αλλάξουν τίποτα! Είναι και οι τρεις πολύ καλοί επιθετικοί»

- Αν μπορούσαμε να δούμε τη συλλογή του Φάνη, ποιους αγώνες θα είχε κρατημένους σε βίντεο στο σπίτι του; 
«Όλους! Κάθε παιχνίδι, κάθε στιγμή, είναι χαραγμένη πάνω μου. Η εμπειρία του να είσαι σε τέτοια διοργάνωση από μόνη της είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά και το κάθε παιχνίδι είναι κάτι ξεχωριστό, είναι σαν... τατουάζ η κάθε αναμέτρηση».

- Έχοντας σκοράρει τόσο κρίσιμα γκολ, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες στιγμές με την Εθνική, σε πειράζει που αρκετοί κρατάνε ακόμα εκείνο το χαμένο πέναλτι με την Κόστα Ρίκα;
«Αυτό το πέναλτι, εκείνη η στιγμή έχει περάσει εδώ και 10 χρόνια. Όσοι το θυμούνται και το επαναφέρουν δεν το κάνουν με καλές προθέσεις. Κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση μου εκείνο το βράδυ και λίγοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση. Εκείνο το πέναλτι δεν το έχασα εγώ, αλλά το έπιασε ο Κέιλορ».

- Γούρι έχει ο Φάνης πριν από αγώνες; 
«Δεν θα έλεγα πως έχω γούρι, όχι!»

Τελευταίο τηλέφωνο πριν τη σέντρα ενός αγώνα;
«Σίγουρα ένα τηλεφώνημα στην οικογένεια μου, για να πάρεις δύναμη».

- Κλείνοντας, θα  μπορούσες να διαλέξεις ένα φαβορί;
«Φαβορί δεν μπορώ να πω ότι έχω, όπως είπαμε είναι μία διοργάνωση αρκετά αμφίρροπη, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Πολλές ομάδες θα διεκδικήσουν  το τρόπαιο και λίγες θα φανούν».
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top