Ο αρχηγός της εθνικής Φινλανδίας και πρώην παίκτης της ΑΕΛ, Τιμ Σπαρβ, μίλησε στο SPORT24 για τους στόχους της ομάδας του στο Euro 2020, τους αντιπάλους του στο δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης, αλλά και για την εμπειρία του στην Ελλάδα. Τη φετινή σεζόν ο Σπαρβ αγωνίστηκε στη χώρα μας με τη φανέλα της ΑΕΛ πραγματοποιώντας 19 εμφανίσεις. Για εκείνον ήταν μία διαφορετική εμπειρία, ικανή να τον βοηθήσει στην μετέπειτα καριέρα του, όταν εκπληρώσει το όνειρό του και γίνει προπονητής: "Όλοι στην Ελλάδα καταλαβαίνουν ότι το περιβάλλον στην ΑΕΛ είναι διαφορετικό απ' ό,τι έχω συνηθίσει. Είναι ένας απ' τους λόγους που ήρθα στην Ελλάδα. Ένιωσα ότι ήθελα μία διαφορετικού τύπου πρόκληση σε αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Είμαι 34 και ζω μακριά απ' τη Φινλανδία απ' τα 16 μου. Για πολλά χρόνια έμεινα στη Σουηδία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.
Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες, αυτό είναι το πάθος μου στη ζωή και θεωρώ πως προσπαθείς να διαλέξεις πάντα τα καλύτερα από κάθε κουλτούρα. Ονειρεύομαι να ασχοληθώ με την προπονητική κάποια στιγμή και να βοηθήσω μικρά παιδιά στην καριέρα του. Επομένως, προσπαθώ να μαθαίνω όσα μπορώ, ώστε να γίνω καλύτερος προπονητής".
Στη χώρα μας συνάντησε μία ξεχωριστή εμπειρία και μάλιστα κρατούσε ημερολόγιο αποτυπώνοντας όσα είδα και έζησε: "Η εμπειρία στην ΑΕΛ ήταν πολύ διαφορετική από άλλες που έζησα. Το περίμενα ότι δεν θα ήταν τέλεια, είδα πράγματα που δεν έχω δει στο ποδόσφαιρο πριν. Δούλεψα όμως και με κάποιος φανταστικούς ανθρώπους και ποδοσφαιριστές. Είμαι ευγνώμων για τις στιγμές που έζησα. Φυσικά, δεν ήταν το πιο επαγγελματικό περιβάλλον για να δουλεύει κανείς, όμως ήταν πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις πώς στηρίζει ο ένας τον άλλον. Από τον γιατρό και τον φυσιοθεραπευτή, μέχρι τον φροντιστή, τον οδηγό του λεωφορείου και το προπονητικό τιμ, έδωσαν ό,τι μπορούσαν, δούλεψαν σκληρά.
Όμως είναι δύσκολο να πετύχεις, όταν δεν δίνεις τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνεις τη δουλειά σου. Κράτησα ημερολόγιο τον καιρό που βρισκόμουν στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή στο μέλλον θέλω να μοιραστώ κάποια απ' τα πράγματα που είδα. Πιθανότατα αυτό θα γίνει μετά το Euro, όταν θα έχω χρόνο να γράψω. Αλλά ήταν μία περιπέτεια, χαίρομαι που τα κατάφερα, αλλά υπήρχαν και κάποια πράγματα που νιώθω ότι δεν ήταν κομμάτι για το πώς ένα κλαμπ πρέπει να λειτουργεί σε μία σύγχρονη κοινωνία".
Φυσικά, ο Σπαρβ αναφέρθηκε και στους Έλληνες οπαδούς, τους οποίους χαρακτήρισε τρελούς με το ποδόσφαιρο: "Στην Ελλάδα συνάντησα καταπληκτικούς, παθιασμένους οπαδούς, είστε τρελοί με το ποδόσφαιρο. Σαν άνθρωποι είστε φιλικοί, αγαπάτε την οικογένεια, η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία σας. Μου αρέσει που είστε τρελοί με το ποδόσφαιρο, ειδικά όταν συζητάτε γι' αυτό και ο καθένας έχει τη γνώμη του. Ήταν πολύ ωραίο να έχω αυτή την ευκαιρία. Βίωσα πώς είναι να παίζεις για την ΑΕΛ, την ομάδα της πόλης, μπορείς να δεις ότι ο κόσμος είναι περήφανος για την ομάδα και είναι μέρος της. Γενικά το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα για εσάς".
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top