Ολοκλήρωσες πρόσφατα τις σπουδές σου. Και μόνο για αυτό αξίζεις πολλά συγχαρητήρια! Βέβαια, τώρα είναι που ξεκινούν τα δύσκολα. Πρέπει να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Και μόλις την βρεις πρέπει να την κρατήσεις κιόλας. Με άλλα λόγια, να πετύχεις σε αυτήν. Λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να είσαι αγχωμένος/η, αλλά σίγουρα μπορείς να πετύχεις! Ρίξε και μια ματιά στα παρακάτω, για μια έξτρα βοήθεια.

1. Δέξου πως είσαι ο/η καινούργιος/α
Ναι, μπορεί να μην σπούδασες για να βγάζεις φωτοτυπίες ή να στέλνεις μερικά email. Αλλά πρέπει να έχεις υπομονή! Δέξου πως είσαι ο/η καινούργιος/α στη δουλειά, γιατί πολύ απλά είσαι. Οι συνάδελφοι και ο εργοδότης σου δεν μπορούν να σου εμπιστευθούν αμέσως τις πιο περίπλοκες και απαιτητικές εργασίες. Θα έχεις την ευκαιρία να αναδείξεις τις ικανότητές σου στο μέλλον!

2. Κράτα σημειώσεις
Βρες ένα σημειωματάριο ή ακόμα και ημερολόγιο https://flexbook.gr/el/6-imerologio και άρχισε να κρατάς σημειώσεις συνεχώς. Δεν ξέρουμε πώς να το τονίσουμε αρκετά για να σιγουρευτούμε ότι έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ειδικά τις πρώτες ημέρες στη δουλειά, θα μαθαίνεις πολλά πράγματα. Και δεν θα είναι εύκολο να θυμάσαι τα πάντα. Αν εμφανίζεσαι με ένα σημειωματάριο https://flexbook.gr/el/5-simiomatario, πρώτον θα δείχνεις πως ενδιαφέρεσαι να μάθεις (το οποίο είναι πολύ σημαντικό, όπως και να έχει), δεύτερον θα προβάλλεις μια πιο επαγγελματική εικόνα και τέλος, δεν θα κινδυνεύεις να ξεχάσεις όσα σου δείχνουν ή όσα σου λένε.

3. Γνώρισε τους πάντες στο γραφείο
Πρέπει, επίσης, να γνωρίσεις τους πάντες στο γραφείο. Αρχικά, είναι ευγενικό και απαραίτητο να συστήνεσαι, ακόμη και στους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μην συνεργάζεσαι άμεσα. Ανάμεσά τους μπορεί να κρύβεται ένας καλός μέντορας για εσένα ή ένας νέος, καλός φίλος. Αλλά δεν θα το μάθεις, αν δεν γνωρίσεις τους συνεργάτες σου.

4. Κάνε το κάτι παραπάνω
Αν πραγματικά σου αρέσει αυτό που κάνεις, είναι καλό να προσπαθείς να κάνεις και το κάτι παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να μένεις μετά τη δουλειά ή να δουλεύεις εκτός του ωραρίου σου (το οποίο δεν είναι και καλή ιδέα). Μπορείς απλώς να βοηθήσεις σε projects τα οποία μπορεί να μην έχεις αναλάβει, να κάνεις μια έξτρα δουλειά ή ό,τι άλλο πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει να ανελιχθείς και να βελτιωθείς. 
Να έχεις θετική διάθεση και να ζητάς feedback! Μόνο αν γνωρίζεις τι δεν κάνεις τόσο καλά θα μπορέσεις να γίνεις καλύτερος/η και να πετύχεις. Ειδικά στην πρώτη σου δουλειά είναι σημαντικό να μην επαναπαύεσαι και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι συνεχώς. Αν ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης, θα δεις πως όλα θα πάνε καλά.
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top