Η σύγκριση παροχών ρεύματος στην αγορά είναι συνήθως ένας συνδυασμός σταθερών και μεταβλητών χρεώσεων. Επομένως δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζετε το να κάνετε μια επιλογή σε πάροχο ανάλογα με την τιμή κιλοβατώρας που ισχύει στην αγορά τη δεδομένη στιγμή. Επίσης η επιλογή σε σταθερό ή μεταβλητό τιμολόγιο δεν σας εξασφαλίζει απαραιτήτως το φθηνότερο ρεύμα της αγοράς από μόνη της. Ποιο είναι όμως το πιο φθηνό ρεύμα σήμερα; 
Στις μέρες μας είναι ελάχιστες οι προσφορές σε φθηνό ρεύμα οποιουδήποτε τύπου. Σε ορισμένους παρόχους οι φθηνότερες προσφορές αφορούν τα μεταβλητά τιμολόγια με ανώτατο όριο τιμής κιλοβατώρας, ενώ σε άλλους σχετίζονται με τα σταθερά τιμολόγια και χρεώσεις. Οι προμηθευτές ενέργειας μπορούν να προσφέρουν πολλά και διαφορετικά πακέτα που διαφημίζουν με σκοπό να δελεάσουν παλιούς και νέους πελάτες, ενώ συνήθως έχουν διάρκεια ένα ή δύο έτη. 

Tips οικονομίας για το νέο σας συμβόλαιο ρεύματος
Αν είστε σε μια εταιρεία ήδη ή αν θέλετε να πάτε σε μια καινούργια, καλό θα ήταν αν επιλέξετε ένα σταθερό συμβόλαιο, να είναι ενός έτους. Με αυτό τον τρόπο, όταν το συμβόλαιό σας τελειώσει, θα έχετε την ευκαιρία να ψάξετε για την πιο συμφέρουσα καινούργια προσφορά. Είναι σύνηθες οι περισσότερες εταιρείες να κάνουν το πρώτο συμβόλαιο ενός νέου πελάτη σε πιο συμφέρουσα τιμή για να παραμείνει στην εταιρεία. Αν και πάλι έχετε ένα συμβόλαιο με κυμαινόμενες χρεώσεις βασισμένο στην τιμή της κιλοβατώρας, τότε καλό θα ήταν να πράξετε το ίδιο ως προς την διάρκειά του. 

Μία καλή λύση για να μειώσετε λίγο ακόμα το ποσό του λογαριασμού ρεύματος που καλείστε να πληρώσετε είναι να βρείτε μία εταιρεία που θα σας προσφέρει κάποια έκπτωση, αν επιλέξετε να πληρώνετε τον λογαριασμό με μηνιαία πάγια εντολή. Αρκετές εταιρείες επίσης είναι αυτές που χρεώνουν λιγότερο όταν επιλέξετε να λαμβάνετε τον λογαριασμό σας μέσω email και όχι με τον συμβατικό τρόπο, δηλαδή με έντυπο τρόπο. Το να ζητάτε να σας έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι σίγουρα προσθέτει ένα μικρό κόστος στο τιμολόγιό σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα;
Ένας από τους καλύτερους και πιο δημοφιλείς τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς σας είναι σίγουρα να χρησιμοποιείτε λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι για να μάθετε ποιο είναι το ποιο φθηνό ρεύμα και ο πιο φθηνός πάροχος; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και χρησιμοποιώντας τους θα καταφέρετε να μειώσετε τους λογαριασμούς του ρεύματος και ταυτόχρονα θα κάνετε το σπίτι σας πιο αποδοτικό ενεργειακά. Ορισμένες εταιρείες κάνουν προσφορές χρησιμοποιώντας προσφορές στην τιμή της κιλοβατώρας η ακόμα και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. 

Αυτές οι μετρήσεις γίνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για να δημιουργούν λογαριασμούς προσαρμοσμένες στο εκάστοτε τρόπο ζωής του καθενός και στην ενέργεια που καταναλώνεται καθαρά από κάθε χρήστη. Οι έξυπνοι μετρητές έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν την ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνετε και να την στέλνουν αυτόματα στον πάροχό σας και αυτός με την σειρά του να σας υποδεικνύει άμεσα το κόστος. Με τον έξυπνο μετρητή η σύγκριση παρόχων ρεύματος μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και άρα να κάνετε την μετάβαση σε καινούργιο πάροχο λιγότερο πολύπλοκη από ότι είχατε συνηθίσει μέχρι σήμερα. 

Αν λοιπόν αποφασίσατε ότι πρέπει να αλλάξετε ενεργειακό πάροχο, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε έναν εκτεταμένο έλεγχο στους όρους και στις προϋποθέσεις του συμβολαίου που πρόκειται να υπογράψετε. Αν υπογράψετε ένα συμβόλαιο βασισμένο στην τιμή της κιλοβατώρας και θέλετε για παράδειγμα να το διακόψετε πριν τελειώσει το συμβόλαιό σας, θα πρέπει να δείτε αν αυτή σας η κίνηση έχει κάποιο πρόστιμο εξόδου. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει γιατί μπορεί το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσετε να μην είναι μεγάλο. 

Υπάρχουν όμως και σταθερά συμβόλαια για παράδειγμα που μπορεί να μην έχουν αυτούς τους όρους που αφορούν την διακοπή συμβολαίου πριν την λήξη του. Έτσι αν θέλετε να επωφεληθείτε με το να αλλάξετε συμβόλαιο γιατί οι τιμές έχουν πέσει, υπάρχει πιθανότητα να μπορείτε να το κάνετε χωρίς κανένα απολύτως πρόστιμο. Επίσης καλό θα ήταν στο συμβόλαιο που θα κάνετε να δείτε αν τα τέλη εξόδου συμπεριλαμβάνουν και μια πιθανή μετακόμιση υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι διατηρείτε το συμβόλαιό σας αλλά αλλάζετε τη διεύθυνση. 

Πώς να κάνετε συμβόλαιο βασισμένο στην τιμή της κιλοβατώρας και πώς να κάνετε ένα με σταθερό πάγιο; 
Αναφορικά με την σύγκριση παρόχων ρεύματος, εκεί που το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών καταλήγει είναι στην χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας. Αυτή η κίνηση δεν είναι λάθος αλλά δεν είναι και απόλυτα σωστό. Ποιο είναι όμως το πιο φθηνό ρεύμα; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια κοινή απάντηση σε αυτό το ερώτημα για όλους. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος το ρεύμα, από την χρήση του αλλά και από τον τύπο του ρεύματος που χρησιμοποιεί αν δηλαδή είναι οικιακό ή πρόκειται για το ρεύμα κάποιας επιχείρησης. Είτε μόλις αλλάξατε πάροχο είτε βρίσκεστε για χρόνια στον ίδιο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας ακριβείς και στα επιθυμητά επίπεδα. 

Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε είναι να στέλνετε συχνά στον προμηθευτή σας τις ενδείξεις του μετρητή σας για να είστε βέβαιοι ότι χρεώνεστε μόνο αυτά που καταναλώνετε. Εάν όμως είστε ήδη εξοπλισμένοι με έναν έξυπνο μετρητή, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αυτόματα από τον ίδιο επιλέγοντας εσείς οι ίδιοι αν η μέτρηση θέλετε να γίνετε μηνιαία, ημερήσια ή ακόμα και ωριαία. Αν όμως δεν έχετε τον έξυπνο μετρητή, μια καλή ιδέα είναι να στέλνετε της ενδείξεις του συμβατικού σας μετρητή συχνά στον πάροχό σας. 

Ορισμένες μάλιστα εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, στέλνουν και ηλεκτρονική υπενθύμιση στους χρήστες γι’ αυτόν τον σκοπό. Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα, να κάνετε σύγκριση παρόχων ρεύματος, αλλά και να μάθετε την χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας στην αγορά, ξέρετε ήδη ότι μπορείτε να το κάντε μόνοι σας αρκεί να έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο και την πεποίθηση ότι θα βρείτε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο. Ψάξτε άμεσα και εξοικονομήστε αρκετά παραπάνω χρήματα στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. 
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top