Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, με τον χειμώνα να παραμονεύει και τις τιμές του φυσικού αεριού να έχουν εκτοξευτεί. Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Η Ρωσία προμήθευε το 40% του φυσικού αερίου στις χώρες της Ένωσης, με την ροή πλέον να εχει μειωθεί. Η Ρωσία προέβη σε αυτή την κίνηση, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια της από την κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Μόσχα.

Ως αντίδραση, οι χώρες της Ευρώπης προσπάθησαν να εξισορροπήσουν την έλλειψη, αγοράζοντας περισσότερο LPG, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να εξοικονομήσουν όσο γίνεται περισσότερη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 80% του φυσικού της αερίου, έχοντας περιορίσει την δική της παραγωγή σε χώρες της ένωσης κατά το 50% την τελευταία δεκαετία. Μόνο η Γερμανία έχει τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως η Γαλλία και άλλες χώρες.

Τι σήμαινε αυτό για τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και για την Ελλάδα, όπου οι πολίτες  ψάχνουν κάθε μήνα να βρουν ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα και ποια εταιρεία παροχής ενέργειας έχει το ευνοϊκότερο τιμολόγιο.

Οι ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, σχετικά με τις τιμές της κιλοβατώρας, βγαίνουν Online κάθε 20 του μήνα για την ενημέρωση των καταναλωτών. Έτσι καποιος μπορεί να αλλάξει πάροχο επιλέγοντας ένα πιο οικονομικό ενεργειακό συμβόλαιο στα μέτρα του.

Ας κάνουμε μια πρώτη σύγκριση στις τιμές ρεύματος με τις πιο γνωστές εταιρείες.

Η ΗΡΩΝ χρεώνει την κιλοβατώρα στα 0,69€ στο πρόγραμμα “Generous Home” και δίνει έκπτωση για συνέπεια πληρωμών 20%. Το πάγιο είναι 3€

Στην Protergia, θα βρείτε δυο προγράμματα Το “Protergia Οικιακό Energy Save”, μαζί με το  «Protergia Οικιακό MVP Plus» που χρεώνουν την κιλοβατώρα στα 0,57€ με 5 ευρώ το πάγιο στον λογαριασμό.

Η Elpedison με το «Electricity Home Day» και το «Electricity Home Protect Day» χρεώνει στους καταναλωτές την κιλοβατώρα στα 0,59€ και την νυχτερινή στα 0,58€, επιβαρύνοντας τους με 1 ευρώ το πάγιο. Το πρόγραμμα «Συνέπεια Day & Night», χρεώνει την κιλοβατώρα στα 0,62€ και 0,61€ αντίστοιχα, με έκπτωση όταν υπάρχει συνέπεια στα 0,56€. Το διαμορφώνεται στα 5€.

Το Φυσικό Αέριο Ελλάδας στο συμβόλαιο «MAXI free basic» την κιλοβατώρα την χρεώνει στα 0,59€, ή 0,57€ όταν οι πληρωμές γίνονται με συνέπεια.

Η γνωστή εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ με το «Power On! Home Comfort» δίνει την κιλοβατώρα στα 0,59€ και με πάγιο 4,9€ στον λογαριασμό.

Η ΖΕΝΙΘ θα σας χρεώσει την κιλοβατώρα στα 0,58€, με πάγιο στα 4€ στον λογαριασμό.

Η Watt – Volt χρεώνει την κιλοβατώρα στα 0,58€, χωρίς χρέωση παγίου.

Η NRG με το πρόγραμμα «Prime» κοστολογεί την κιλοβατώρα στα 0,57€ με 5 ευρώ πάγιο στον λογαριασμό και στο «Adapt» στα 0,59€ με 4,8€ πάγιο.

Τα δυο προγράμματα της WE Energy, το «WE Blue Home» & «WE Blue Home Night» την κιλοβατώρα την χρεώνουν στα 0,64€, με έκπτωση στους καλοπληρωτές στα 0,63€. Στον λογαριασμό συμπεριλαμβάνεται και το πάγιο των 2,75€. Εναλλακτικά υπάρχει και το «WE Green» με 0,64€ και με έκπτωση συνέπειας στα 0,63€. Το πάγιο είναι στα 3,75€. 

Πέρα από τις τιμές που δίνει ο κάθε πάροχος, αυτές επηρεάζονται και από τα μέτρα που  εξαγγείλει η κυβέρνηση και τις επιδοτήσεις που δίνει για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές. Ωστόσο, όλοι ελπίζουν σε ένα ήπιο χειμώνα, για να αντέξουν τα ευρωπαϊκά αποθέματα σε ενέργεια.

 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top