Η αλλαγή ρεύματος δεν είναι λύση στο οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας. Οι παράγοντες που έχουν εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια είναι αρκετοί. Γενικά η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καυσίμων, και την ενεργειακή κρίση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Αυτό επηρέασε άμεσα και την τιμή του ρεύματος, μιας και οι περισσότερες εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, βασίζονται σε ορυκτά μεταλλεύματα όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η αλλαγή ρεύματος δεν θα μας δώσει μεγάλα περιθώρια στο να μειώσουμε τα οικονομικά βάρη. Ωστόσο μέσα από χρήσιμες ιστοσελίδες που ασχολούνται συνέχεια με τις προσφορές ρεύματος όπως εδώ: https://fthinorevma.gr/allagi-paroxou/

Μπορούμε να έχουμε μία σφαιρική άποψη για το τι συμβαίνει στο ενεργειακό τοπίο και να επωφεληθούμε παράλληλα από τη γνώμη ειδικών που ασχολούνται με το θέμα.

Παρακάτω μπορούμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές για μια πραγματική οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Σίγουρα οι αλλαγές που θα αναφερθούν έχουν να κάνουν και με τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας για μία τέτοια αναπροσαρμογή στον τρόπο ζωής και συνηθειών. Αν για παράδειγμα το σπίτι είναι αρκετά παλιό και οι διαρροές στην θέρμανση και στην ψύξη ήταν μεγάλες, η αλλαγή ρεύματος δεν θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά το κόστος ενέργειες. Πρέπει λοιπόν να δούμε το πρόβλημα σφαιρικά, κάνοντας ριζικές αλλαγές στο χώρο μας για να δούμε ένα πραγματικό όφελος στο μέλλον.  

Η ενεργειακή αλλαγή και βελτίωση, έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μπορούμε σε ένα σπίτι να κάνουμε μικρές αλλαγές που θα βελτιώσουν την κατανάλωση ρεύματος  και θα ξεφουσκώσουν το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το κράτος έχει προνοήσει να δώσει στους καταναλωτές κίνητρο, αλλάζοντας τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές σε καινούργιες, με καλύτερη τεχνολογία και λιγότερη κατανάλωση σε ρεύμα. Με λίφα χρήματα από την τσέπη μας, τα οποία αργότερα θα τα αποσβέσουμε και με μία γενναία επιδότηση, μπορούμε να καταργήσουμε τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε το ψυγείο και το πλυντήριο με καινούργιες συσκευές Α κλάσης. Η ηλεκτρική κουζίνα μπορεί να αντικατασταθεί με μία ξύλινη σόμπα, που έχει δυνατότητα να φτιάχνει και φαγητό. Όπως και η θέρμανση που βασίζεται στο πετρέλαιο, μπορεί να αντικατασταθεί με εξωτερικό λέβητα φυσικού αερίου, η πέλλετ που είναι αρκετά οικονομικό . Επίσης αν έχουμε τζάκι, μπορούμε να ενώσουμε μία εγκατάσταση μικρού κόστους και τα σώματα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο ενώ το τζάκι, θα σπάσε το κεύο, όσο θα είναι αναμμένο ταυτόχρονα θα ζεσταίνει και το σώμα του στα υπόλοιπα δωμάτια. Τους θερινούς μήνες μπορούμε να έχουμε air-condition Inverter για εξοικονόμηση ενέργειας.  

Το σημαντικότερο όμως από όλα, πριν αλλάξουμε τις συσκευές του σπιτιού, είναι η μόνωση, που παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια θέρμανσης και σκέψεις. Όπως προαναφέραμε σε μία παλιά κατοικία, ότι αλλαγές και να κάνουμε στα ηλεκτρικά είδη, όταν θα βάλουμε το καλοριφέρ ή το air condition θα έχουμε μεγάλες απώλειες γιατί η μόνωση δεν είναι τόσο καλή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία καλή θερμοπρόσοψη είναι και η πιο οικονομική λύση. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί να αλλάξουμε και τα παράθυρα μαζί με τις παλιές μπαλκονόπορτες, με καινούργια ενεργειακά αλουμίνια. Αυτά επίσης επιδοτούνται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα που έχει ο καθένας. Μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τις επιδοτήσεις ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Πολλές εταιρείες ασχολούνται συνέχεια με τα καινούργια προγράμματα που βγαίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και της επιχείρησης.
Αυτές οι λύσεις είναι αρκετά πρακτικές και όχι τόσο όσο κάποιοι νομίζουν. Εξάλλου θα μας εξασφαλίσουν αρκετή ενέργεια την οποία θα τη βρίσκαμε μπροστά μας.  
Δείτε περισσότερα εδώ: https://fthinorevma.gr/
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top