Κατά την περίοδο του κορονοϊού δεν ήταν λίγα τα νοικοκυριά που κατέφυγαν σε εταιρείες απολύμανσης πιστεύοντας ότι έτσι θα εξαλείφονταν ο κίνδυνο της μεταδόσεις του ιού.  

Πολλοί δε φοβήθηκαν ακόμα και τα οικόσιτα ζώα που θα μπορούσαν να είχαν μολυνθεί από τον ιό. Στην αρχή ακούστηκε ότι ο ιός μεταδίδεται από τις νυχτερίδες και από διάφορα τρωκτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ισπανία θανατώθηκαν 100.000 μινκ, λόγω του φόβου της μετάδοσης του κορονοϊού. Έτσι λοιπόν πολλοί κατέφυγαν ακόμα και στην μυοκτονία, για την καταπολέμηση των τρωκτικών, σε κρυφές γωνίες του σπιτιού, στα υπόγεια της πολυκατοικίας, ακόμα και σε αγροτικές αποθήκες.

Στην έρευνά μας, μία εταιρεία από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν απολυμάνσεις στην Κόρινθο https://cpapolimantiki.gr/, προσφέρθηκε να μας εξηγήσει τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των παρασίτων και τρωκτικών, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων, των φιδιών και των νυχτερίδων. 

Παρακάτω παραθέτουμε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους.
Τοποθέτηση παγίδων για τη καταπολέμηση των παρασίτων. Αυτές οι παγίδες μπορούν να δολωθούν με φαγητά ή ειδικά αρωματικά δολώματα.

Η μέθοδος της επισφράγισης, περιλαμβάνει την απομόνωση με ειδικά υλικά των σημείων εκείνων, απ’ όπου διέρχονται στο χώρο μας τα διάφορα παράσιτα και τρωκτικά. 

Ένας από τους κλασικούς και πιο διαδεδομένους τρόπους, είναι οι παγίδες με δηλητηριώδη δολώματα. Οι ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται είναι κυρίως τοξικές. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως για την καταπολέμηση αρουραίων και άλλων τρωκτικών.

Τα παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν ή να απωθήσουν παράσιτα. 

Υπάρχουν επίσης φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι καταπολέμησης παρασίτων, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση καταπολέμησης παρασίτων που συνδυάζει μια ποικιλία μεθόδων για την ελαχιστοποίηση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών αρπακτικών, όπως πτηνών και ωφέλιμων εντόμων, για τον έλεγχο των παρασίτων. Επίσης η χρήση φυσικών παγίδων, για τον έλεγχο των παρασίτων χωρίς τη χρήση χημικών. Τέλος η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και του μικροκλίματος ελέγχεται έτσι ώστε να μην ευνοεί την αύξηση των πληθυσμών των διάφορων επιβλαβών εντόμων. 

Καμία εταιρεία απολύμανσης και απεντόμωσης, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα παράσιτα δεν θα επιστρέψουν. Ενώ οι θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές, για την μείωση ή την εξάλειψη των πληθυσμών εντόμων και τρωκτικών, δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος μελλοντικών προσβολών. Ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση, καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η σφράγιση ρωγμών στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μελλοντικών προσβολών.

Όσον αφορά για την υγεία των ενοίκων της πολυκατοικίας ή του σπιτιού, οι εταιρίες επιβεβαιώνουν με γραπτή εγγύηση, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αυτό προϋποθέτει να έχουν εφαρμοστεί, σωστά οι κανόνες προστασίας από την εταιρεία που θα εφαρμόσει το κάθε προϊόν. 

Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες είναι όλα ελεγμένα από τις εκάστοτε Υπηρεσίες Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον ΕΟΦ και πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες από τον κατασκευαστή των φυτοφαρμάκων, καθώς και να παίρνονται οποιεσδήποτε προφυλάξεις ασφαλείας, για να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανός κίνδυνος για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, συνιστάται να κρατάτε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από τις περιοχές που έχουν υποστεί την απολύμανση για μερικές ώρες και να αφαιρούνται τυχόν έπιπλα που εμποδίζουν την διαδικασία.

Οι εταιρείες απεντομώσεις και απολύμανσης μπορούν να ελέγξουν μια ποικιλία παρασίτων, όπως:
Τρωκτικά, π.χ. αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι
Έντομα, όπως μυρμήγκια, κοριοί, κατσαρίδες και τερμίτες
Αράχνες, και άλλα έντομα  όπως σφήκες, μέλισσες και σφήκες
Πουλιά και άγρια ζωή όπως φίδια και ερπετά
Παράσιτα που φωλιάζουν σε προϊόντα, όπως σκαθάρια και σκώροι
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top