Δεκτή η παρέμβαση της ΑΕΛ και αίτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση της υπόθεσης. 
Ενώπιον του αθλητικού δικαστή έφτασε την Παρασκευή (21/04) η υπόθεση της διακοπής του αγώνα Νίκη Βόλου - ΑΕΛ (1-2) στις 7 Απριλίου στο Πανθεσσαλικό. Ως γνωστόν σε απολογία κλήθηκε μόνο η ομάδα της Μαγνησίας, με τους Βυσσινί να ασκούν παρέμβαση ως προς την υπαιτιότητα διακοπής. Οι Κυανόλευκοι επεδίωξαν, χωρίς αποτέλεσμα, την αναβολή προκειμένου να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και οι δύο ΠΑΕ να καταστούν διάδικοι, ενώ ζήτησαν να απορριφθεί και η παρέμβαση της ΑΕΛ. Αμφότερα τα αιτήματα απορρίφθηκαν και, εάν διευρυνθεί το κατηγορητήριο, τότε αυτό θα γίνει γνωστό με την απόφαση, η οποία αναμένεται από τον Μάιο. Οι δύο πλευρές, άλλωστε, πήραν προθεσμία για υπομνήματα ως την Παρασκευή (28/04). 
Η Νίκη Βόλου μίλησε για οργανωμένη μετακίνηση οπαδών της ΑΕΛ και τόνισε ότι η οριστική διακοπή οφειλόταν στο γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι δεν φρόντισαν για την εκκένωση της εξέδρας. Έκαναν λόγο για περιορισμένα επεισόδια, ευθύνη της Αστυνομίας και… απάθειας της ΑΕΛ, ζητώντας τη συνέχιση του αγώνα από το 50’ και έπειτα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έκθεση του παρατηρητή, που έκανε λόγο για οργανωμένους των φιλοξενούμενων. 
Η ομάδα της ΑΕΛ από την άλλη αρνήθηκε ότι υπήρξε οργανωμένη μετακίνηση και ο μάρτυράς της, Γιώργος Τσιόγκας κατέθεσε πως η οριστική διακοπή οφειλόταν σε νέα επίθεση οπαδών των γηπεδούχων. Αρνήθηκε δε ότι υπήρξαν κουκουλοφόροι με καδρόνια, κράνη και μπύρες και επανέλαβε ότι η ΑΕΛ δεν επιθυμούσε στο Στάδιο την παρουσία φίλων των Βυσσινί.

Διπλή απόρριψη για Νίκη Βόλου
Τη Νίκη Βόλου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Χάρης Γρηγορίου που είχε μάρτυρες τον υπεύθυνο ασφαλείας, Απόστολο Κουφογεώργο και τον γραμματέα του Ερασιτέχνη, Στέλιο Κολούζο. Αρχικά ζήτησε αναβολή, γιατί: «Έχουμε ανατροπή του τεκμηρίου του 14 παρ.4β του Π.Κ. και από την έκθεση του παρατηρητή έχουμε συνομολόγηση για διάθεση εισιτηρίων μετά την έναρξη του αγώνα. Οι οπαδοί της ΑΕΛ παράγουν βία. Μιλάμε για μετακίνηση οργανωμένων, για εισβολή με μπύρες, κράνη, καδρόνια και full face. Πρέπει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο. Υπαίτια είναι η ΑΕΛ».

Ως προς την παρέμβαση της ΑΕΛ, ο Γρηγορίου ζήτησε να απορριφθεί, γιατί δεν υπογράφεται από δικηγόρο και δεν συνοδεύεται από πληρεξούσιο έγγραφο. Επικαλέστηκε, μάλιστα, μεταξύ άλλων και την απόφαση με τα δοκάρια στο Ατρόμητος - ΑΕΚ. «Δεν γίνεται η ΑΕΛ να μην είναι εγκαλούμενη και να είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής», είπε.

Η δικηγόρος της ΑΕΛ, Δόξα Τσαγκαράκη απάντησε: «Έχει και ο ίδιος παρασταθεί σε εφετειακή απόφαση με κύρια παρέμβαση. Υπάρχει πληρεξούσιο και υπογραφή και όλα τα έγγραφα έχουν κοινοποιηθεί. Η παρέμβασή μας δεν γίνεται ως προς τη δίωξη. Αφορά μόνο ως προς την υπαιτιότητα της οριστικής διακοπής του αγώνα». Ο αθλητικός δικαστής απέρριψε το αίτημα αναβολής, έκανε δεκτή την παρέμβαση, οπότε ξεκίνησε η απολογία της Νίκης Βόλου. Μάλιστα, από έδρας αναφέρθηκε: «Αν προκύψουν ευθύνες, θα ασκηθεί νέα δίωξη», με τον Γρηγορίου να λέει: «Η θέση μας έχει καταστεί χειρότερη πια».

«Τους βάφτισαν μεμονωμένους»
Ο Γρηγορίου ανέφερε:
«Στη σύσκεψη στις 5/4 αποφασίστηκε ότι θα δώσουμε εισιτήρια σε μεμονωμένους φιλάθλους. Θεωρήσαμε 570 εισιτήρια, 470 για τους οπαδούς μας και 100 για μεμονωμένους. Εμείς έχουμε ευθύνη από τη διάθεση ως την έναρξη του αγώνα. Αρχικά δόθηκαν τρία εισιτήρια στους φιλοξενούμενους. Υπήρξε αίτημα του κυρίου Τσιόγκα στους Κουφογεώργο, παρατηρητή, αστυνομία για νέο αριθμό που «βαφτίστηκαν» μεμονωμένοι και ήρθαν μετά την έναρξη συνοδεία Αστυνομίας μέχρι την πεζογέφυρα. Η ΑΕΛ παρέλαβε την εξέδρα, άρα υπάρχει αποδοχή. Κόψαμε 100 εισιτήρια και επιστρατεύτηκε ο κύριος Κολούζος. Μας είπαν για 70 άτομα. Μαζεύτηκαν 1.130 ευρώ. Δώσαμε στον κύριο Κολούζο 88 εισιτήρια. Πριν την έναρξη κόπηκαν τρία και μπήκαν μετά ακόμα εννέα. Τα υπόλοιπα τα έκοψε η ΠΑΕ για διευκόλυνση και μετά αρχίζει το… έργο.
Σπάνε πόρτες, τουρνικέ και μπαίνουν χωρίς εισιτήριο. Βίντεο από το «aelole» δείχνει ότι η αστυνομία
τους συνόδευσε μέχρι κάτω στην πεζογέφυρα. Τα έσπασαν όλα. Όπως στα επεισόδια του Βόλος – Άρης, ο Βόλος απαλλάχθηκε παρότι το κατηγορητήριο ήταν εναντίον του».

Ο δικαστής ρώτησε πόσα εισιτήρια ζήτησε αρχικά η ΑΕΛ και ο Γρηγορίου απάντησε:
«Μόνο προσκλήσεις και δώσαμε τρία σε γονείς. Μπήκαν και άλλοι εννέα οικογενειάρχες και οι υπόλοιποι έκαναν εισβολή. Πρέπει να ληφθεί υπόψη υποχρεωτικά το υλικό. Επιβεβαιώνεται από την έκθεση της αστυνομίας, το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, τους μάρτυρες και την έκθεση του παρατηρητή. Η έκθεση του παρατηρητή λέει ότι είναι 70 φίλαθλοι της φιλοξενούμενης κατά δήλωση της αστυνομίας. Μπήκαν στο 38’ συνοδευόμενοι από μία διμοιρία όπως είχαν προαποφασίσει οι δύο ΠΑΕ, συντάσσοντας πρακτικό παραλαβής με εισιτήρια που παραχώρησε η Νίκη Βόλου μετά από συμφωνία παρά την απαγόρευση.

«Μας εξαπάτησαν»
Αν είμαστε υπόλογοι, είμαστε και οι δύο. Εξυπηρετήσαμε το κύμα για να μην γίνουν χειρότερα στην πόλη. Δεν ήταν μεμονωμένοι. Ξεκόλλησαν τουαλέτες, φρεάτια… Δεν μπορείτε να επιβραβεύσετε τέτοιες συμπεριφορές. Έσπρωξαν τον υπεύθυνο στα εισιτήρια, ο οποίος κλείστηκε στο κυλικείο. Τα εισιτήρια έμειναν στο χέρι και μπήκαν μέσα. Μέχρι και οι παίκτες πήγαν να τους συγκρατήσουν μετά το 1-1.

Η έκθεση του παρατηρητή αναφέρει… «Με την είσοδό τους οι οργανωμένοι της ΑΕΛ αρχίζουν να προκαλούν αυτούς της Νίκης Βόλου με υβριστικά συνθήματα και χειρονομίες. Υπήρξε αντίδραση από πλευράς οπαδών των γηπεδούχων που κινήθηκαν προς το μέρος τους. Προς στιγμήν τα επεισόδια αποφεύχθηκαν και στο 41’ ο διαιτητής διέκοψε προσωρινά όταν κινήθηκαν προς την εξέδρα των οπαδών της ΑΕΛ. Γύρισαν και το παιχνίδι συνεχίστηκε. Στο 50’ το παιχνίδι διακόπηκε όταν οπαδοί της Νίκης πήγαν προς τους οργανωμένους της ΑΕΛ. Στις 16.00 ο διαιτητής έδωσε εντολή εκκένωσης και από τους δύο για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Αποχώρησαν μόνο οι οπαδοί της Νίκης και οι της ΑΕΛ συνέχιζαν να προκαλούν. Στις 17.00 ο διαιτητής διέκοψε οριστικά, γιατί η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, αφού δεν αποχωρούσαν οι φιλοξενούμενοι. Μας εξαπάτησαν. Οι οπαδοί της Νίκης Βόλου αποχώρησαν σε 10 λεπτά για να μην τιμωρηθεί η ομάδα
τους με υποβιβασμό. Οι 100 δεν έβγαιναν, είτε γιατί δεν ήθελαν, είτε γιατί η αστυνομία ήταν ανήμπορη. Ο παρατηρητής λέει ότι μετά από συμφωνία μπήκαν στο γήπεδο στο 30’ οπαδοί της ΑΕΛ. Δεν θέλαμε να υπάρξει πρόβλημα στην πόλη».

«Κάηκε το γήπεδο στον τελικό και αυτός δεν διεκόπη»
Ο δικαστής ρώτησε αν η Νίκη Βόλου θεωρεί πως η διακοπή οφειλόταν στην παραμονή οπαδών της ΑΕΛ και ο Γρηγορίου είπε:
«Όταν το παιχνίδι διεκόπη οριστικά δεν υπήρχαν επεισόδια. Στον τελικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ είχαν κάψει το Πανθεσσαλικό. Εδώ υπήρξε ηρεμία. Η Αστυνομία δεν μπορούσε να τους βγάλει, που εκείνη τους έφερε. Εμείς δεν τους θέλαμε. Κάνουμε αίτημα συνέχισης του αγώνα λόγω αναιτιολόγητης διακοπής. Ρίψεις υπήρξαν για ένα λεπτό, όπως και ένας ελαφρύς τραυματισμός. Δεν υπήρξαν εκτεταμένες φθορές. Εκθέσεις και video δείχνουν την υπαιτιότητα. Είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους παράνομους εισβολείς; Μπήκαν υπό τη σκέπη της αστυνομίας και του παρατηρητή. Η ΑΕΛ υπέγραψε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής της εξέδρας. Σε ό,τι αφορά στο κύρος του αγώνα, οι εκθέσεις βαραίνουν τους οπαδούς της ΑΕΛ. Δεν είναι ευθύνη μας».

«Μικρής κλίμακας επεισόδια»
Η έδρα ρώτησε αν οι οπαδοί της Νίκης αποχώρησαν μόνοι τους ή με τη συνοδεία αστυνομίας. Ο
Γρηγορίου απάντησε:
«Μόνο με τη συνοδεία της διοίκησης για να μη χάσουν στα χαρτιά το ματς. Μπορεί να εκταθεί η τύχη
ενός αγώνα με το άρθρο 14 παρ.4β; Ακόμα και αν πείτε ότι ευθυνόμαστε για τους οπαδούς της ΑΕΛ, για την τύχη του αγώνα δεν ισχύει το ίδιο. Τους εμπιστευτήκαμε και μας εξαπάτησαν. Δεν πρέπει να δικαιωθούμε; Η αστυνομία πάντα νίπτει τας χείρας της. Τραυματισμοί εντεταλμένων δεν υπήρξαν, ενώ δεν είχαμε εκτεταμένες βιαιοπραγίες ή φθορές. Μόνο κάποιες εκατέρωθεν ρίψεις. Οι φθορές στην τουαλέτα δεν είναι εκτεταμένες. Ήταν μικρής κλίμακας επεισόδια χωρίς σωματικές βλάβες. Δεν είχαμε μάχες σώμα με σώμα».

Κουφογεώργος: «Δεν το έχω ξαναδεί»
Ο Κουφογεώργος στην κατάθεσή του είπε μεταξύ άλλων:
«Στο γραφείο του παρατηρητή κυρίου Κανούλη τη μέρα του αγώνα μας είπαν ότι θα έρθουν κάποιοι μεμονωμένοι. Ο κύριος Τσιόγκας μετά από σκέψη υπέγραψε πρωτόκολλο παραλαβής. Στην αρχή του ματς ήταν μόνο τρεις και στο μισάωρο άκουσα τύμπανα και όχλο. Έστειλα τον Στέλιο Κολούζο να ανοίξει τη θύρα και του έδωσαν έναν αριθμό εισιτηρίων για να τα κόψει. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Με κράνη, καδρόνια, μπύρες και full face πήγαν προς την κερκίδα των οπαδών της Νίκης. Η διοίκησή μας εκκένωσε κερκίδα 1.000 οπαδών σε 10 λεπτά. Η διοίκηση της ΑΕΛ έμενε άπραγη».

Σε ερώτηση ποια η κατάσταση την ώρα της οριστικής διακοπής και αν το ματς μπορούσε να
συνεχιστεί, απάντησε:
Σφάζονταν στην αερογέφυρα και το ματς δεν διεκόπη. Εδώ είχαμε μόνο ρίψεις. Ο κύριος Τσιόγκας
αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο παραλαβής και μετά από 5 λεπτά το υπέγραψε. Πήγα
δύο φορές μετά για να μου παραδώσει την κερκίδα. Μπήκε στο τζιπ του κυρίου Νταβέληκ και έφυγε για να μην υπογράψει για τις φθορές».

«Δύο αστυνομικοί και αυτοί έφυγαν»
Ο Κολούζος κατέθεσε:
«Κλείσαμε το εκδοτήριο στις 14.40 και έκατσα μαζί με τους τρεις της ΑΕΛ. Μετά μου είπαν ότι έρχονται και άλλοι με μία διμοιρία. Κόπηκαν 8-9 εισιτήρια και οι υπόλοιποι έτρεχαν να μπουν. Οι δύο αστυνομικοί έφυγαν κι εγώ μπήκα μέσα στο κυλικείο. Έσπασαν την πόρτα. Δέχτηκα κι εγώ ένα μπουκάλι από μπύρα. Μπήκαν δύο με κράνη και οι υπόλοιποι με κουκούλες. Ήταν 80-90. Έσπασαν τη δίπλα πόρτα και μετά περίμενα να ηρεμήσει η κατάσταση για να φύγω κρυφά».

«Να συνεχιστεί το ματς»
Ο Γρηγορίου ακολούθως επικαλέστηκε βίντεο και την έκθεση παρατηρητή για την εισβολή και είπε: «Η ΑΕΛ έχει ευθύνη για τη εισβολή και τη διακοπή. Επικουρικά είναι έργο της αστυνομίας η εκκένωση. Και ο κύριος Νταβέλης μίλησε για ελλιπέστατη αστυνομική δύναμη. Οι ομάδες είναι ανυπαίτιες. Πρώτα υπαίτια είναι η ΑΕΛ. Επικουρικά ζητάμε να συνεχιστεί το ματς. Η ομαλότητα είχε αποκατασταθεί. Έστω ότι ο διαιτητής ζητούσε παράλογα την εκκένωση. Πώς θα βγάλω εγώ τους οπαδούς της ΑΕΛ; Εκείνη τη στιγμή δεν δερνόντουσαν. Στηρίχτηκε στην Αστυνομία και το διέκοψε».

«Η Αστυνομία δεν μιλά για φιλάθλους της ΑΕΛ»
Η Τσαγκαράκη έκανε στη συνέχεια ερωτήσεις στον Κουφογεώργο και ο δεύτερος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εκδώσαμε 570 εισιτήρια. Δώσαμε 470 και έχουμε 500 διαρκείας. Έμεναν 100 εισιτήρια».
Ο Κολούζος από την πλευρά του ανέφερε ότι 12 εισιτήρια πήραν οι οπαδοί της ΑΕΛ και ότι η διμοιρία δεν τους συνόδευσε μέχρι πάνω τους υπόλοιπους. Η δικηγόρος της ΑΕΛ, πάντως, ανέφερε: «Η έκθεση παρατηρητή είναι σα να μην υπάρχουν άλλα έγγραφα. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας δεν μιλά για φιλάθλους της ΑΕΛ. Στα αποδυτήρια είχαμε στήσει πρόχειρο χειρουργείο και κάναμε συρραφή στο κεφάλι φιλάθλου. Υπήρξαν φθορές σε αυτοκίνητα. Η ένταση των επεισοδίων δεν είναι τόσο απλή. Οι οπαδοί της ΑΕΛ επειδή παρέμειναν δεν σημαίνει ότι έτσι ήθελαν».
Ρώτησε, επίσης, γιατί υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής και ο Κουφογεώργος
απάντησε: «Για την καταγραφή ζημιών. Παρουσία παρατηρητή και αστυνομικού υποδιευθυντή δόθηκε
εντολή να υπογραφεί».

«Δεν θέλαμε οπαδούς μας στο γήπεδο»
Τελευταίος κατέθεσε ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΑΕΛ, Γιώργος Τσιόγκας. Μεταξύ άλλων είπε:
«Είπαμε στη σύσκεψη ότι δεν θέλουμε κανέναν στο γήπεδο. Αν έρθουν, ας αποφάσιζαν η Νίκη Βόλου
και η Αστυνομία τι θα έκαναν. Στο γραφείο την ημέρα του αγώνα η αστυνομία είπε ότι είχε πληροφορίες για παρουσία μεμονωμένων οπαδών της ΑΕΛ. Ο κύριος Κουφογεώργος με κυνηγούσε με ένα χαρτί να υπογράψω και δεν υπέγραφα. Επέμενε και ο παρατηρητής, οπότε υπέγραψα 5-10 λεπτά πριν τη σέντρα. Όχι γιατί τους ήθελα, αλλά γιατί με ειδοποίησε ο αστυνομικός υποδιευθυντής ότι έρχονται οπαδοί συνοδευόμενοι και περιμένουν να μπουν μέσα. Υπέγραψα για τις ζημιές και έστειλα άνθρωπο να τραβήξει βίντεο. Είπαν ότι θα εκδώσουν 570 εισιτήρια και είδα 3.000 κόσμο. Στις ανακοινώσεις τους λένε για 2.000 κόσμο, τώρα λένε 1.000. Ήταν 3.000 και υπήρχαν μόνο τρεις σεκιούριτι. Έπρεπε να είναι τουλάχιστον 35 άτομα. Στην προθέρμανση ήρθαν κάποιοι οπαδοί που έβαζαν πανό και μας έπαιρναν τις μπάλες και ο Κουφογεώργος μου είπε: «Έλα μωρέ, γηπεδούχοι είναι, τι να έκαναν;».

«Βολιώτης ο παρατηρητής»
Κανείς δεν ήταν οργανωμένος. Άργησαν να μπουν, λόγω της αστυνομίας. Είπαν ότι με συνεννόηση θα δώσουν εισιτήρια και θα συγκεντρώσουν χρήματα. Σε κάθε αμάξι ζητούσαν 10 ευρώ. Συγκεντρώθηκαν 1.130 ευρώ παρουσία αστυνομίας και κάποιων της Νίκης Βόλου. Εγώ δεν ήμουν εκεί. Το άκουσα από τον Κουφογεώργο. Ήταν χορηγοί, οικογένειες, δικηγόροι. Τους βάφτισε οργανωμένους ο παρατηρητής γιατί είναι Βολιώτης. Ήταν Λαρισαίοι, όχι οργανωμένοι. Έδωσαν χρήματα στον εκπρόσωπο της Νίκης Βόλου. Ο ίδιος τους είπε ότι αφού δώσατε λεφτά, δεν πειράζει μπείτε παραπάνω. Άνοιξαν τη διπλανή πόρτα και μπήκαν. Δεν ήμουν εκεί. Μου το είπε ο υποδιευθυντής, ο κύριος Κουφογεώργος και μετά μιλήσαμε με τους οπαδούς.

«Θα είχαμε νεκρούς»
Όταν ισοφαρίσαμε από τη ΝΔ πλευρά του γηπέδου κινήθηκαν 150-180 άτομα και πετούσαν αντικείμενα. Τους σταμάτησε η Αστυνομία. Ανέβηκαν μετά στο πάνω διάζωμα 200 άτομα και επιτέθηκαν με μανία. Γινόταν πόλεμος. Οι δικοί μας κάθονταν και έβλεπαν από πίσω τους να σπάνε το κυλικείο. Ποτέ ο διαιτητής δεν ζήτησε εκκένωση και της εξέδρας των φιλοξενούμενων. Βγήκαν 3.000 οπαδοί της Νίκης. Αν έβγαιναν και οι δικοί μας θα είχαμε νεκρούς. Το παιχνίδι διεκόπη οριστικά, γιατί 20-30 οπαδοί της Νίκης επιτέθηκαν ξανά στο πάνω διάζωμα στο ΒΑ τμήμα. Οι δικοί μας έφυγαν 19.30 – 8 παρά. Δεν βγήκαν από την κερκίδα τους. Προσωπικά έχω γνωμάτευση γιατρού. Έχω κάταγμα από πέτρα που δέχτηκα. Ο παρατηρητής λέει ότι προκάλεσαν με χειρονομίες. Πού τις είδαν 200 μέτρα μακριά;».

«Κανείς με κράνη, κουκούλες»
Σε ερωτήσεις του Γρηγορίου πού ήταν ο Τσιόγκας την ώρα που έφτασαν οι οπαδοί της ΑΕΛ, ο Τσιόγκας απάντησε:
«Στο μπουθ με τον πρόεδρο. Μετά κατεβήκαμε στον αγωνιστικό χώρο. Δεν υπήρχαν οργανωμένοι και δεν είχαν κουκούλες ή κράνη. Δεν επιθυμούσαμε να έρθει κανείς δικός μας και λέγαμε ότι ας αποφασίσει η Νίκη Βόλου και η Αστυνομία».
Πηγή: flnews.gr
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top