Ωφέλιμες επικοινωνιακές δεξιότητες στο εργασιακό περιβάλλον

Αναπτύξτε στρατηγικές που θα βελτιώσουν την επικοινωνία στο χώρο εργασίας, καλλιεργώντας τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αλληλοεκτίμηση.


Πώς θα σας φαινόταν να απολαμβάνετε κάθε στιγμή με τους συναδέλφους σας σε ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον; Να περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο, συζητώντας και διασκεδάζοντας με παιχνίδια όπως αυτά που μπορείτε να βρείτε στο https://icecasino.com/el online; Εάν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε αυτή την περιγραφή, τότε είστε τυχεροί. 

Εάν όμως η κατάσταση στην δική σας περίπτωση διαφέρει, τότε χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε με τους υπόλοιπους στο γραφείο.  Παρακάτω θα δείτε ορισμένες συμβουλές, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες και να χαρείτε περισσότερο τον χρόνο που περνάτε στην εργασία σας. 

Μιλήστε πρόσωπο με πρόσωπο
Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και συνεχίζεται να εξελίσσεται διαρκώς. Πλέον η επικοινωνία μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους, πολλοί εκ των οποίων στηρίζονται στα εργαλεία που μας παρέχει η τεχνολογία. Emails, γραπτά μηνύματα, βιντεοκλήσεις και zoom meetings, όλα αυτά μας φέρνουν πιο κοντά ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε. 
Ωστόσο, η επικοινωνία με φυσική παρουσία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τα τεχνολογικά μέσα. Πρόσωπο με πρόσωπο, όλοι οι εργαζόμενοι επικοινωνούν άμεσα και με όλες τις αισθήσεις τους. Επομένως, επιδιώξτε να διεξάγετε συναντήσεις προσωπικού με φυσική παρουσία.

Μιλήστε αλλά και ακούστε 
Είναι πολύ δελεαστικό να παίρνετε τον λόγο για να εκφράσετε κάθε φορά τι θέλετε να πείτε. Όμως, η επικοινωνία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία. Συνεπώς, πέρα από την έκφραση των δικών σας συναισθημάτων, των σκέψεων και των ιδεών, θα πρέπει να δίνετε χρόνο στους άλλους να κάνουν το ίδιο. 
Εξασκηθείτε στην ενεργητική και ενσυναισθητική ακρόαση. Οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες σας θα το εκτιμήσουν δεόντως, ενώ και εσείς πρόκειται να ανακαλύψετε πράγματα για εκείνους που δεν γνωρίζατε καν ότι υπάρχουν. 

Διαχειριστείτε τις διαμάχες εν τη γενέσει τους
Ποτέ δεν είναι όλα ρόδινα σε ένα περιβάλλον όπου συνυπάρχουν πολλά άτομα. Οι διαμάχες είναι ένα πιθανό επακόλουθο της τριβής ανάμεσα σε συναδέλφους με διαφορετικά backgrounds. Ως εκ τούτου, αργά ή γρήγορα θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις που “μυρίζουν μπαρούτι”. 
Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας επερχόμενης σύγκρουσης και φροντίστε να την αποτρέψετε, μέσα από την επικοινωνία. Αντί να κρύβετε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι μέχρι να γίνουν βουνό, προσπαθήστε να τα επιλύσετε άμεσα, προτού μετατραπούν σε χιονοστιβάδα και σας παρασύρουν μαζί. 

Δώστε έμφαση σε όλα τα είδη επικοινωνίας
Πολλές φορές ενώ κάποιος λέει κάτι, η γλώσσα του σώματός του υποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Δίχως την γενικότερη εικόνα δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η επικοινωνία στον εργασιακό χώρο είναι πλήρης. Μάθετε να ερμηνεύετε τον μη γλωσσικό κώδικα, καθώς θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος. 
Πέρα από τα μυστικά που αποκαλύπτουν οι κινήσεις αλλά και το ύφος του κάθε συνομιλητή, ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο αξίζει να δώσετε έμφαση είναι ο τόνος της ομιλίας. Το ηχόχρωμα αποτελεί σημαντικό σημάδι για να ξετυλίξετε το κουβάρι της επικοινωνίας. 

Φέρτε τους συνεργάτες σας πιο κοντά
Είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο να συνυπάρχουν αρμονικά. Πολλές φορές, όμως, αυτό που τους εμποδίζει από το να ανοιχτούν και να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια είναι η άγνοια. Γιατί να μη δώσετε λοιπόν την ευκαιρία σε όλους να γνωριστούν;
Το team building ή αλλιώς η ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος αποτελεί μια εξαιρετική στρατηγική για να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στα άτομα που απαρτίζουν το προσωπικό. Βρείτε ασχολίες που θα ενθουσιάσουν τους εργαζομένους και ενθαρρύνετε την συνεργασία, έτσι ώστε να αναπτυχθούν πιο στενές σχέσεις και η απόσταση που χωρίζει τους συναδέλφους σταδιακά να γεφυρωθεί. Ορισμένες ιδέες περιλαμβάνουν:
Παιχνίδια
Συμμετοχή σε αθλήματα
Κυνήγι θησαυρού
Παντομίμα
Εκδρομές

Μην ενθαρρύνετε λανθασμένες τακτικές
Έχετε παρατηρήσει πως το κουτσομπολιό και οι αλληλοκατηγορίες μολύνουν την ατμόσφαιρα στο εργασιακό σας περιβάλλον; Μην γίνετε μέρος αυτού του φαύλου κύκλου, μιας και τέτοιες άσχημες συμπεριφορές δεν προσφέρουν τίποτα εποικοδομητικό. Εάν κάποιος σας προσεγγίσει με σκοπό να σας ενημερώσει για κάτι που δεν χρειάζεται να γνωρίζετε, τότε μην υποκύψετε στον πειρασμό. 
Ο χώρος της εργασίας θα πρέπει να είναι ένα μέρος αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης. τέτοια ιδανικά θα πρέπει να καλλιεργούνται και αυτού του είδους οι συμπεριφορές καταστρέφουν το φιλικό και ευχάριστο κλίμα ανάμεσα στους εργαζομένους. Ακόμα και αν μια είδηση φαντάζει “ζουμερή” και σας προκαλεί το ενδιαφέρον, δεν αξίζει να διακινδυνεύσετε την ηρεμία και τη γαλήνη με τους συνεργάτες σας. 

Συμπέρασμα
Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πολύπλοκες σε κάθε δίκτυο ανθρώπων και ο εργασιακός χώρος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων εποικοδομητικών στρατηγικών, μπορείτε να απολαύσετε ένα ξέγνοιαστο εργασιακό περιβάλλον, όπου όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι — ένα εργασιακό περιβάλλον που χαίρονται να περνούν τον χρόνο τους καθημερινά!
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top