Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης έχει τη δύναμη να καταστέλλει κάτι άλλο - τη λειτουργία του εντέρου σας.
Ενώ ο κάθε άνθρωπος μεταβολίζει το αλκοόλ διαφορετικά, το αλκοόλ έχει τη δυνατότητα να προκαλεί δυσκοιλιότητα, και καλό είναι γενικά αν είμαστε δυσκοίλιοι να το αποφεύγουμε γιατί η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας δεν είναι κάτι ευχάριστο. Για άλλους, το αλκοόλ έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το τι και πόσο πίνετε παίζει επίσης ρόλο σε αυτήν την απάντηση. Για εσάς που είστε δυσκοίλιοι και συχνά αναρωτιέστε πως να ενεργηθώ άμεσα το αλκοόλ είναι απαγορευτικό.
Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.



Πώς επηρεάζει το αλκοόλ το γαστρεντερικό σωλήνα;
Το αλκοόλ επηρεάζει την πεπτική οδό με πολλούς τρόπους, ανάλογα με το είδος του αλκοόλ και το πόσο από αυτό πίνετε.
Όλοι οι τύποι αλκοόλ μειώνουν την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα ενώ αυξάνουν την κίνηση του οισοφάγου. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη πίεση για να διατηρηθεί το περιεχόμενο του στομάχου στο στομάχι. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι παλινδρόμηση οξέος.
Τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση και τα μη αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά (μπύρα, μηλίτης και κρασί) αυξάνουν την έκκριση οξέος στο στομάχι διεγείροντας την έκκριση γαστρίνης.
Οι χαμηλές δόσεις αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τη γαστρική κένωση.
Οι υψηλές δόσεις αλκοόλ επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση και την κινητικότητα του εντέρου — η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Η χρόνια έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου, μια πάθηση η οποία είναι γνωστή ως γαστρίτιδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι και διάρροια.

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί δυσκοιλιότητα;
Το αλκοόλ είναι μια από τις πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. (Ίσως να αναρωτιέστε ποια είναι η λύση για άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα) Παρακάτω αναφέρουμε με ποιους τρόπους την προκαλεί.

Αφυδάτωση
Το αλκοόλ δρα στη μείωση της έκκρισης της αντιδιουρητικής ορμόνης. Αυτή η ορμόνη δίνει σήμα στο σώμα να κρατήσει το νερό. Όταν ένα άτομο έχει λιγότερη αντιδιουρητικής ορμόνη, κατουράει περισσότερο.
Η αφυδάτωση από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα επειδή το σώμα χρειάζεται νερό για να απορροφήσει τα κόπρανα. Τα μαλακότερα κόπρανα είναι πιο εύκολο να περάσουν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να πίνετε νερό ή άλλο ενυδατικό ρόφημα όταν πίνετε αλκοόλ — ώστε να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Περίσταλση
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την περισταλτική ή την εντερική κίνηση με διάφορους τρόπους. Τα ποτά που έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεγαλύτερη από 15% έχουν ανασταλτική επίδραση στην περισταλτική. Αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ επιβραδύνει τη γαστρεντερική κινητικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
Αντίθετα, τα ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τους ρυθμούς γαστρικής εκκένωσης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το κρασί και η μπύρα. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί επίσης αυξημένη περισταλτικότητα.

Βακτήρια του εντέρου
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπερανάπτυξη εντερικών βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Οι ερευνητές γνωρίζουν επίσης ότι ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία προκαλεί ποικίλα συμπτώματα.
Ωστόσο, το κρασί μπορεί να έχει θετική επίδραση στη θανάτωση βακτηρίων στο στομάχι. Αυτό περιλαμβάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρούπου μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου.

Αλκοόλ και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
Οι ερευνητές εξακολουθούν να επεξεργάζονται πιθανές συνδέσεις μεταξύ του αλκοόλ και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν φλεγμονή του εντέρου που οδηγεί σε πόνο και κρίσεις δυσκοιλιότητας και διάρροιας, ανάλογα με τα συμπτώματα του ατόμου.
Ενώ οι γιατροί έχουν συνδέσει τη διατροφή και το κάπνισμα με την επιδείνωση της, δεν υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες σχετικά με το αλκοόλ και την φλεγμονώδης νόσο του εντέρου.
Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έξαρση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Μπορεί το αλκοόλ να επηρεάσει τα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα;
Το αλκοόλ έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει πολλά φάρμακα, είτε συνταγογραφούμενα είτε χωρίς ιατρική συνταγή. Επειδή το ήπαρ μεταβολίζει τόσο το αλκοόλ όσο και πολλά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των καθαρτικών), η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα φάρμακα.
Επίσης, ορισμένα καθαρτικά φάρμακα περιέχουν αλκοόλ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό. Η προσθήκη περισσότερου αλκοόλ στο μείγμα θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το επίπεδο μέθης ενός ατόμου.

Πώς να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα όταν πίνετε Αλκοόλ
Πίνετε νερό. Επιδιώξτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που πίνετε ένα αλκοολούχο ποτό. Μπορείτε επίσης να πιείτε ένα ρόφημα που περιέχει ηλεκτρολύτες για να αντικαταστήσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Ωστόσο, αποφύγετε να πίνετε αυτά που έχουν πολλή ζάχαρη.
Αποφύγετε την καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διουρητικό.
Να είστε ευγενικοί με το συκώτι σας. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες). Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τα βότανα για αποτοξίνωση όπως το γαϊδουράγκαθο, το τσάι πικραλίδας ή το σκόρδο. Αν και δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως επιστημονικά ότι προάγουν την υγεία του ήπατος, μερικοί άνθρωποι βιώνουν βελτιώσεις με αυτά τα βότανα.
Συνέχισε να κινείσαι. Η άσκηση είναι ένα πολύ γνωστό διεγερτικό του εντέρου και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της δυσκοιλιότητας.
Πάρτε ένα προβιοτικό. Τα προβιοτικά σας ανακουφίζουν από την δυσκοιλιότητα. Για μερικούς ανθρώπους, μπορούν να ενθαρρύνουν την υγιή πέψη.
Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην πρόληψη των δυσκοιλιωτικών επιδράσεων του αλκοόλ.

Συμπέρασμα
Για μερικούς ανθρώπους, το αλκοόλ προκαλεί δυσκοιλιότητα. Για άλλους το ακριβώς αντίθετο. Συχνά εξαρτάται από το πόσο πίνετε, τι πίνετε και τη συνολική σας εντερική απόκριση.
Το να πίνετε με μέτρο και να έχετε υγιεινές συμπεριφορές, όπως το να παραμένετε ενυδατωμένοι, μπορεί να βελτιώσει τη γαστρική σας ευεξία και να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα.

Πληροφορίες για την δυσκοιλιότητα : Πηγή
 
ΑΕΛ © 2024. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top