Το να μπούμε σε ένα πρόγραμμα συχνά μπορεί να μας φαίνεται δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν αυτό το πρόγραμμα έχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες, τον περιορισμό ή και καμιά φορά τον αποκλεισμό κάποιον τροφών που συνηθίζαμε να καταναλώνουμε αλλά τώρα μπορεί να μη συνάδουν με τον υγιεινό τρόπο ζωής που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε. Αγχωνόμαστε ότι θα πρέπει να κόψουμε για παράδειγμα τα γλυκά ενώ στη πραγματικότητα απλά χρειάζεται μια πιο σωστή και συνειδητή επιλογή αυτών που θα καταναλώνουμε. Για καλή μας τύχη η μεσογειακή διατροφή και η ελληνική κουζίνα προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών λύσεων κάποιες από τις οποίες είναι ικανές να ικανοποιήσουν ακόμα και τις μεγαλύτερες λιγούρες μας. Παρακάτω έχουμε συλλέξει κάποιες υγιεινές και εύκολες ιδέες γλυκών που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην υγιεινή διατροφή μας χωρίς τύψεις.

Παστέλι
Το παστέλι είναι ένα γλύκισμα το οποίο το συναντάμε στην ελληνική κουλτούρα από αρχαιοτάτων ακόμα χρόνων. Το κύριο συστατικό του είναι το σουσάμι το οποίο είναι πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τελείως την κατανάλωση ζάχαρης μπορούμε να επιλέξουμε αυτά τα οποία περιέχουν μέλι. Επίσης στην αγορά πλέον πέρα από το κλασικό παστέλι που περιέχει μόνο σουσάμια και μέλι θα βρούμε και άλλα με διάφορους συνδυασμούς ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.

Ρυζόγαλο
Ακόμα ένα γλυκό το οποίο υπάρχει στην ελληνική κουλτούρα εδώ και δεκαετίες. Πολλές γενιές έχουν μεγαλώσει με το παραδοσιακό ρυζόγαλο. Όπως μαρτυράει και το όνομά του τα κύρια συστατικά από τα οποία αποτελείτε είναι το γάλα και το ρύζι. Γι’ αυτό το λόγο είναι μια πλούσια, πέρα από τα καθιερωμένα, πηγή ασβεστίου ενώ παράλληλα είναι χορταστικό, χωρίς πολλές θερμίδες και μας δίνει και την ευχάριστη αίσθηση ότι καταναλώσαμε το γλυκό που θέλαμε χωρίς να νιώθουμε τύψεις ότι χαλάσαμε τη διατροφή μας

Γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδες
Για τα παραπάνω δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι σπιτικές μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού είναι ίσως από τα πιο διάσημα γλυκίσματα που συναντάμε στην ελληνική παράδοση. Και ποιος δεν έχει ανάμνηση από κάποια γιαγιά ή θεία να μας προσφέρει το γλυκό που έχει φτιάξει η ίδια; Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε όλα τα φρούτα αλλά και πολλά λαχανικά ή ξηρούς καρπούς. Άλλα πιο συνηθισμένα, όπως το βύσσινο, και άλλα πιο ιδιαίτερα και σπάνια, όπως για παράδειγμα, το γλυκό μελιτζανάκι. Μπορούν να συνοδεύσουν το γιαούρτι μας ή να τα αλείψουμε πάνω στο ψωμί μας. Αν πάλι θέλουμε να αποφύγουμε τελείως τη ζάχαρη, μπορούμε να επιχειρήσουμε να τα φτιάξουμε χρησιμοποιώντας στέβια ή κάποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό.
 
ΑΕΛ © 2020. All Rights Reserved. Powered by aelole.gr
Top